Τεχνολογία

Εάν είστε κάτοχος Android τότε μάλλον δικαιούστε αποζημίωση από την Google

Εάν είστε κάτοχος Android τότε μάλλον δικαιούστε αποζημίωση από την Google

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν θα λάβουν αποζημίωση από την Google με αφορμή μία αγωγή εναντίον της

Πριν από τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ —μαζί με αρκετές πολιτείες— κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Google για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την πρόσβαση των καταναλωτών σε εφαρμογές κινητών συσκευών που έχουν λογισμικό Android.

Μετά το υπουργείο, ακολούθησαν αγωγές και από την Epic Games —αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών— και από άλλες εταιρείες προγραμματισμού.

Όσον αφορά, στο τι λάθος έκανε η Google, σύμφωνα με αναφορές φέρεται να ανάγκασε τους προγραμματιστές παιχνιδιών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών για τις εφαρμογές που κατεβαίνουν από το Play Store, όπου η Google χρεώνει ένα ποσοστό 15 έως 30 τοις εκατό σε όλες τις συναλλαγές, σύμφωνα με το Forbes.

Η πρώτη αγωγή εναντίον της διευθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά λεπτομέρειες δεν μοιράστηκαν τότε.

Όσοι δικαιούστε αποζημίωση θα ενημερωθείτε αυτόματα

Αλλά τον Δεκέμβριο του 2023, όταν ένα σώμα ενόρκων διαπίστωσε ότι η Google είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ, η Google προχώρησε στην κοινοποίηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον διακανονισμό καθώς και στην ανακοίνωση άλλων αλλαγών που πρόκειται να κάνει.

Google: Οι αλλαγές

Το αρχικό ποσοστό του 15 με 30 τοις εκατό μειώθηκε σε 11 με 26 τοις εκατό και η Google δεσμεύτηκε να εμφανίσει διαφορετικές επιλογές τιμολόγησης στο Play Store, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν για το προϊόν απευθείας από τον προγραμματιστή και όχι μέσω του συστήματος χρέωσης του Google Play.

Οι προγραμματιστές είναι επίσης πλέον σε θέση να εμφανίζουν διαφορετικές τιμές για τα προϊόντα τους εντός της εφαρμογής χωρίς να ζητούν άδεια από τη Google.

Google: Το πρόστιμο

Επιπλέον, η Google πρόκειται να καταβάλλει το τεράστιο ποσό των 630 εκατομμυρίων δολαρίων «που θα διανεμηθεί προς όφελος των καταναλωτών σύμφωνα με σχέδιο εγκεκριμένο από το Δικαστήριο», καθώς και επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο για χρήση από τις πολιτείες.

Όσον αφορά το ποσό που θα μπορέσετε να πάρετε στα χέρια σας, οι δικαιούχοι καταναλωτές που πραγματοποίησαν μια αγορά στο Play Store μεταξύ 16 Αυγούστου 2016 και 30 Σεπτεμβρίου 2023 θα λάβουν τουλάχιστον 2 δολάρια, σύμφωνα με τον δικαστικό διακανονισμό.

Όσον αφορά το πώς θα πάρετε τα χρήματά σας, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά.

Οι δικαιούχοι πελάτες έχουν οριστεί να ενημερώνονται αυτόματα για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για να λάβουν το μερίδιο των χρημάτων που τους αναλογεί.

Ο διακανονισμός του 2023 ήρθε ως άλλο ένα τεράστιο πλήγμα για την Google, αφού ο τεχνολογικός κολοσσός αναγκάστηκε να πληρώσει ένα ποσό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια στους χρήστες Android και iPhone πέρυσι, μετά από παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments