Γεωπολιτικά

Η Σομαλία προσβλέπει σε νέα εξωτερική στήριξη

Η Σομαλία προσβλέπει σε νέα εξωτερική στήριξη

Πηγή Φωτογραφίας: A Somali police officers stands guard during a march against the Ethiopia-Somaliland port deal. Photograph: Feisal Omar/Reuters

Η Αφρικανική Ένωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συμφώνησε στη συγκρότηση μιας νέας δύναμης 12.000 στρατιωτών για να βοηθήσει τη Σομαλία στον αγώνα της κατά των ισλαμιστών ανταρτών και να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο Μογκαντίσου ενόψει του σχεδίου να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των περίπου 15.000 σημερινών ειρηνευτικών δυνάμεων, της Μεταβατικής Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS), μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η προσπάθεια της Μογκαντίσου για την καταπολέμηση των ανταρτών φαίνεται να παραπαίει καθώς οι Αφρικανοί ειρηνευτές ετοιμάζονται να φύγουν, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια κατάρρευση αντίστοιχη του Αφγανιστάν.

Η Αφρικανική Ένωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συμφώνησε στη συγκρότηση μιας νέας δύναμης 12.000 στρατιωτών για να βοηθήσει τη Σομαλία στον αγώνα της κατά των ισλαμιστών ανταρτών και να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο Μογκαντίσου ενόψει του σχεδίου να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των περίπου 15.000 σημερινών ειρηνευτικών δυνάμεων, της Μεταβατικής Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS), μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ανησυχία στη σομαλική πρωτεύουσα πηγάζει από την προφανή αποτυχία της επιχείρησης Μαύρο Λιοντάρι, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 για την καταπολέμηση της Αλ Σαμπάμπ, της ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα της Σομαλίας και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε ως μια προσπάθεια περιφερειακής σταθεροποίησης σε δύο φάσεις, η οποία, πρώτον, θα εγκαθίδρυε την εσωτερική ασφάλεια και, δεύτερον, θα εγγυόταν την ασφάλεια του γειτονικού Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Κένυας.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη των φυλών και προσέφερε μάλιστα αμνηστία στην Αλ Σαμπάμπ. Ευθυγραμμιζόμενη με τις φυλές που βρίσκονταν σε αντίθεση με τους αντάρτες, η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε περιοχές στο κέντρο της χώρας, χρησιμοποιώντας τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατεύματα και αεροπορική κάλυψη, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει πολλά σε άλλες περιοχές.

Εν μέσω της ανάπτυξης άπειρων κυβερνητικών στρατευμάτων λόγω των μεγάλων απωλειών (μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμων αξιωματικών) και της μειωμένης συνεισφοράς των πολιτοφυλακών των φυλών, η Αλ Σαμπάμπ έχει τους τελευταίους έξι μήνες ανατρέψει όλα τα κέρδη της κυβέρνησης στην κεντρική Σομαλία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι Σομαλοί αξιωματούχοι μπορεί να απορρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις, αλλά ο ισχυρισμός του προέδρου Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ ότι το Μογκαντίσου είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με την Αλ Σαμπάμπ και η ανησυχία της κυβέρνησης για την απόσυρση των αφρικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων δείχνουν ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της εξέγερσης έχει αποτύχει.

Η ATMIS, η οποία ιδρύθηκε το 2022 με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέλαβε την αποστολή της παροχής ασφάλειας και πολιτικής υποστήριξης με μια δύναμη περίπου 19.000 στρατιωτών. Μέχρι στιγμής, 4.000 από τους στρατιώτες της έχουν αποσυρθεί από τη Σομαλία, σύμφωνα με την Amani Africa Media and Research Services, ένα ερευνητικό κέντρο με έδρα την Αιθιοπία.

Εν τω μεταξύ, η Αλ Σαμπάμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία του Ιανουαρίου που συνήψε η Αιθιοπία με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης για να ενισχύσει περαιτέρω τις τάξεις της, προσθέτοντας μια εθνικιστική “απόχρωση” στην ισλαμιστική της ατζέντα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, η Σομαλιλάνδη θα εκμισθώσει στην Αιθιοπία παράκτια γη για μια ναυτική εγκατάσταση σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από την Αιθιοπία – μια ξεκάθαρη απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Σομαλίας. Μετά την είδηση της συμφωνίας, η Αλ Σαμπάμπ κάλεσε τους Σομαλούς να υπερασπιστούν το έδαφός τους κατά της Αιθιοπίας και άλλων ξένων, σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), μια μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης βίαιων συγκρούσεων.

Οι ζώνες ελέγχου στη Σομαλία είναι μάλλον κατακερματισμένες και ρευστές, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές και τα εδάφη να αλλάζουν συχνά χέρια, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από το Μογκαντίσου και το προπύργιο της Αλ Σαμπάμπ, την Τζιλίμπ, στο νότο.

Η αφρικανική δύναμη και τα κυβερνητικά στρατεύματα προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν τους δρόμους που οδηγούν από το Μογκαντίσου και τις γύρω περιοχές που εκτείνονται μέχρι τα σύνορα με την Κένυα στα βόρεια, δεδομένου ότι η απώλεια αυτού του εδάφους θα άφηνε το Μογκαντίσου, μια παραθαλάσσια πόλη, να περιβάλλεται από περιοχές που ελέγχονται από την Αλ Σαμπάμπ από τρεις πλευρές και θα μείωνε τις άμεσες χερσαίες συνδέσεις της πρωτεύουσας με αυτόνομες περιοχές και γείτονες.

Κατά την επίτευξη εδαφικών κερδών, η Αλ Σαμπάμπ εκμεταλλεύτηκε τις φυλετικές αντιπαλότητες, τις διαφορές μεταξύ του Μογκαντίσου και των αυτόνομων περιοχών και τις συγκρούσεις μεταξύ κλιμακίων εντός των αυτόνομων περιοχών και της κεντρικής κυβέρνησης. Άλλες αναποδιές που εμπόδισαν την επιχείρηση Black Lion να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα περιλαμβάνουν ανεπαρκείς πληροφορίες, υλικοτεχνικές προκλήσεις, κακό συντονισμό μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων και δυσμενείς συνθήκες εδάφους και καιρού.

Η ικανότητα της Αλ Σαμπάμπ τα τελευταία 15 χρόνια να ελέγχει την Τζιλίμπ και τα περίχωρά της – μέρος της αυτόνομης περιοχής Τζούμπαλαντ, που συνορεύει με την Κένυα – οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή υποστήριξη που παρείχε η ομάδα στις συμμαχικές φυλές εναντίον των εχθρών τους. Ως προπύργιο της Αλ Σαμπάμπ, η περιοχή έχει γίνει τόπος συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους για θρησκευτικές εκδηλώσεις και για την ίδρυση νέων σχολείων και ιατρικών εγκαταστάσεων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Αλ Σαμπάμπ δημοσίευσε ένα βίντεο από την πρόσφατα εγκαινιασμένη Στρατιωτική Ακαδημία Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένα κέντρο εκπαίδευσης για τις “ειδικές δυνάμεις” της, αποδεικνύοντας τη σιγουριά της και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη μυστικότητα.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος, οι οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Αλ Σαμπάμπ παραμένουν ανέπαφες παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης εναντίον της. Η ομάδα εκτιμάται ότι διαθέτει 7.000 έως 12.000 μαχητές, σε σύγκριση με τους 30.000 στρατιώτες του σομαλικού στρατού και της ATMIS μαζί. Οι αριθμοί των αντιμαχόμενων μερών είναι πιθανό να εξισωθούν λίγο-πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν. Επιπλέον, η Αλ Σαμπάμπ εκτιμάται ότι εισπράττει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε “φόρους” ετησίως, λειτουργώντας ένα κρατικό σύστημα που μοιάζει με κράτος στη νότια Σομαλία και σε περιοχές κοντά στο Μογκαντίσου.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ομάδα προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις, ακόμη και ενώ αποκρούει τις περισσότερες επιθέσεις της κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2023, πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις με στόχο 14 υψηλόβαθμους Σομαλούς αξιωματούχους και στρατιωτικές μονάδες, σηματοδοτώντας ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια της σχεδόν δύο δεκαετιών σύγκρουσης.

Αύξηση του αριθμού των νεκρών

Μια ενδιάμεση ανασκόπηση του 2023 έδειξε ότι το 2022-2023 θα ήταν το πιο αιματηρό έτος της Σομαλίας όσον αφορά τις απώλειες αμάχων. Οι θάνατοι μόνο λόγω των ενεργειών της Αλ Σαμπάμπ αυξήθηκαν κατά 157%, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται σε 7.937, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ανώτατο όριο των 5.224 το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών για την Αφρική με έδρα την Ουάσινγκτον. Οι θάνατοι που σχετίζονται με μάχες στη χώρα σημείωσαν αύξηση 235%.

Το ACLED κατέγραψε “περισσότερα από 207 γεγονότα πολιτικής βίας και 432 αναφερόμενους θανάτους από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου 2024”, με την περισσότερη πολιτική βία να επικεντρώνεται στην περιοχή Lower Shabelle, όπου η Αλ Σαμπάμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Η περιοχή Mudug είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, με 105 καταγεγραμμένους θανάτους κατά την εν λόγω περίοδο, ακολουθούμενη από την περιοχή Middle Juba με 70 αναφερόμενους θανάτους.

Οι αφρικανικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 3.500 στρατιώτες, με περισσότερους από 5.000 τραυματίες από την πρώτη επανάληψη και αποστολή της το 2007, δήλωσε ο επικεφαλής της ATMIS, Μοχάμεντ ελ Αμινέ Σουέφ, τον Απρίλιο του 2023. Η αποστολή μαστίζεται από οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες την ανάγκασαν κάποια στιγμή να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές της πέρυσι.

Ξένη υποστήριξη

Η Τουρκία, η οποία έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Σομαλία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική, έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση στο Μογκαντίσου. Περίπου 6.000 Σομαλοί στρατιώτες, το ένα τρίτο του στρατού, έχουν εκπαιδευτεί εκεί από Τούρκους αξιωματικούς. Μόνο φέτος, οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και έχουν υπογράψει σειρά συμφωνιών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας και της ενέργειας. Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στη Σομαλία, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Αφρικής, αναδείχθηκε όταν ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποίησε επίσκεψη τον Απρίλιο.

Ο Κέιλεμπ Βάις, ανώτερος αναλυτής στο Ίδρυμα Bridgeway με έδρα το Τέξας, που επικεντρώνεται στον τζιχαντισμό στην Αφρική, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε εναλλακτική λύση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελώντας τον κύριο εταίρο ασφαλείας της Σομαλίας, όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση, τις δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τους χαλαρούς κανόνες εμπλοκής τους, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του Μογκαντίσου να κερδίσει τον πληθυσμό εναντίον της Αλ Σαμπάμπ.

Ένα άλλο Αφγανιστάν;

Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι πολλοί Σομαλοί, απογοητευμένοι από τη διαφθορά και τον νεποτισμό που μαστίζουν το δικαστικό σύστημα, προτιμούν τώρα να αναζητούν δικαιοσύνη στα δικαστήρια της σαρία της Αλ Σαμπάμπ. Επιπλέον, η Αλ Σαμπάμπ έχει φτάσει να εισπράττει σχεδόν τόσους φόρους όσο και η κυβέρνηση. Η τάση αυτή προκαλεί ένα σενάριο παρόμοιο με την αναταραχή στο Αφγανιστάν το 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την κυβέρνηση για να ανακηρύξουν ένα ισλαμιστικό εμιράτο. Δυτικοί αναλυτές έχουν ζητήσει επείγοντα μέτρα για να αποφευχθεί μια τέτοια προοπτική να γίνει πραγματικότητα στη Σομαλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σομαλία από το 2022 και έχουν δεσμευτεί να κατασκευάσουν έως και πέντε στρατιωτικές βάσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνατότητες του στρατού κατά των ανταρτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη Βρετανία, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα έχουν επίσης παράσχει στήριξη με τη μορφή εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Σχετικά με την απόσυρση της αφρικανικής δύναμης, ο Βάις δήλωσε: “Χάνοντάς την, οι Σομαλοί θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις – με συμβολικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους άλλους διεθνείς εταίρους της, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – οι οποίες σε αυτό το σημείο ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριες εναντίον της Αλ Σαμπάμπ”.

Όσον αφορά την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία, η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα, εκτιμά ότι μόνο 100 έως 150 μαχητές του ΙΚ είναι ενεργοί στη χώρα, και συγκεκριμένα στο Πούντλαντ. Δεν ελέγχουν κανένα έδαφος, αλλά φιλοξενούν “ένα γραφείο”, που ονομάζεται Al-Karrar, το οποίο λειτουργεί ως ένα είδος οικονομικού κόμβου για τους εξτρεμιστές στην Αφρική.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα αφρικανική δύναμη για τη Σομαλία δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: τα επιπλέον στρατεύματα στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για τη σομαλική κυβέρνηση.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments