Γαλλία: Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος
Πηγή Φωτογραφίας: TF1
Συνολικά περισσότεροι από 200 υποψήφιοι βουλευτές, προερχόμενοι από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) όπως ονομάζεται η εκλογική σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς, πήραν την απόφαση να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων ενάντια στους υποψηφίους του κόμματος της Μαρίν Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή.
Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες, αντί για δύο όπως αρχικά πιστευόταν. Αυτοί είναι ένας υποψήφιος της Λεπέν, ένας του NFP και ένας του κεντρώου μπλοκ που υποστηρίζει τον Μακρόν.
Αν πάνε στον δεύτερο γύρο διασπασμένοι απέναντι στη Λεπέν, οι υποψήφιοι του Μακρόν και της Αριστεράς κινδυνεύουν να χάσουν. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί επιλέγουν τώρα να αποσυρθούν, ώστε όλοι οι αντι-Λεπέν ψηφοφόροι να στηρίξουν τον έναν υποψήφιο ανά περιφέρεια που θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά παράταξη.
Τόσο ο αντιπολιτευόμενος Μελανσόν (LFI/NFP) όσο και ο πρωθυπουργός Ατάλ ζήτησαν από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου να αποσυρθούν προκειμένου να ενισχυθεί ο ένας σε κάθε περιφέρεια και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Λεπέν.
Σύμφωνα με την Le Monde, περισσότεροι από 220 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρθηκαν (130 από το NFP και 81 από το Μακρόν), ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP και το πρακτορείο Bloomberg ανέφεραν αντίστοιχα περισσότερους από 210 και 213 αποχωρήσεις.
«Το μονοπάτι της Λεπέν προς την εξουσία στενεύει […] Ο Εθνικός Συναγερμός αντιμετωπίζει πια μεγαλύτερα εμπόδια», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, βλέποντας πια να εκτυλίσσεται στη Γαλλία ένα «εκλογικό παιχνίδι σκάκι» το οποίο αλλάζει όσα προέκυψαν έπειτα από τον πρώτο εκλογικό γύρο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αντι-Λεπέν δυνάμεις συσπειρώνονται ενόψει του β’ γύρου, σε μια προσπάθεια να στερήσουν από την παράταξη των Λεπέν και Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην εθνοσυνέλευση.
Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται υποδηλώνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν πιθανότατα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Le Monde, η γαλλική δημοκρατία βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Λεπέν: Δεν επιμένει σε απόλυτη πλειοψηφία – Αναζητά συμμάχους για να κυβερνήσει
Στροφή στον «ρεαλισμό» από την πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, η οποία μετά τη συντονισμένη προσπάθεια αριστερών και κεντρώων να ανακόψουν την πορεία της προς τη νίκη, δήλωσε την Τρίτη ότι εάν το κόμμα της αποτύχει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία από μόνο του, θα αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι τόσο η ίδια όσο και ο υποψήφιος πρωθυπουργός της, Ζορντάν Μπαρντελά, της είχαν επιμείνει μέχρι σήμερα ότι δεν θα προχωρήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης εάν δεν καταφέρουν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το Σύνταγμα της Γαλλίας λέει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, επομένως η άμεση επανάληψη των εκλογών δεν αποτελεί επιλογή.
«Θέλουμε να κυβερνήσουμε, για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς. Και αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές από την πλειοψηφία», είπε η Λεπέν στο France Inter Radio την Τρίτη, «θα πάμε να δούμε άλλους και θα πούμε: «Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία με μια νέα πολιτική;»
Η Λεπέν είπε ότι πιστεύει ότι το κόμμα της θα μπορούσε να βρει συμμάχους στα αριστερά και στα δεξιά, κυρίως στο συντηρητικό κόμμα Les Republicains.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας