Διεθνή

Η Μαρίν Τοντελιέ επικρατέστερη υποψήφια της Αριστεράς απέναντι στον Μπαρντελά

Η Μαρίν Τοντελιέ επικρατέστερη υποψήφια της Αριστεράς απέναντι στον Μπαρντελά

Πηγή Φωτογραφίας: Marine Tondelier in Hellemmes-Lille, northern France, on November 26, 2022. SÉBASTIEN COURDJI/ABC/ANDIA.FR

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς επίσημη ανακοίνωση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται να έχει συμφωνήσει στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV, για την πρωθυπουργία σε περίπτωση επικράτησης της Αριστεράς.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, του αποφασιστικού β’ γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η συμμαχία της Αριστεράς δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποιον ή ποια προτείνει για πρωθυπουργό. Την Τρίτη, τα πολιτικά επιτελεία της Αριστεράς και της κεντρώας συμμαχίας του Γάλλου προέδρου, ενώθηκαν γύρω από την ιδέα ενός «μπαράζ» στον νικητή του α’ γύρου, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, αποσύροντας υποψηφίους που δεν κατάφεραν να αναδειχθούν πρώτοι ή δεύτεροι στην πρώτη αναμέτρηση.

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς επίσημη ανακοίνωση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται να έχει συμφωνήσει στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV, για την πρωθυπουργία σε περίπτωση επικράτησης της Αριστεράς.

Η επικεφαλής των Πρασίνων έχει καλέσει τον ακροδεξιό ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί της πριν από τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τον ότι θέλει να συζητά μόνο με άνδρες.

Η Τοντελιέ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κύρια πρόσωπα της αριστερής συμμαχίας και φαίνεται ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα Λεπέν-Μπαρντελά σε πολλές εκλογικές περιφέρειες στον τελικό γύρο.

Τη Δευτέρα, μετά την καθαρή επικράτηση του RN, ο Μπαρντελά, ο οποίος θέλει να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει σε ένα ντιμπέιτ με τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν αυτή την εβδομάδα.

Το RN θέλει να επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία εναντίον του Μελανσόν, αρχηγό της Ανυπότακτης Γαλλίας, επειδή είναι μια διχαστική φιγούρα στη Γαλλία.

Τη Δευτέρα, ο Μπαρντελά έγραψε μια επιστολή προς τους Γάλλους, λέγοντας ότι η Αριστερά είναι «υπαρξιακή απειλή για το γαλλικό έθνος».

Απευθύνθηκε στον Μελανσόν στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τον σε τηλεμαχία, διότι «η Γαλλία θέλει σαφήνεια». Ο ηγέτης των Ανυπότακτων απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει προσωπικά σε ένα ντιμπέιτ, προτείνοντας άλλους υποψηφίους από το κόμμα του.

Ωστόσο, η Τοντελιέ και άλλοι από την Αριστερά, υποστήριξαν ότι ο Μελανσόν δεν ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας και δεν είχε καμία πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός.

Μάλιστα, απευθυνόμενη στον Μπαρντελά, είπε ότι η αριστερή συμμαχία είχε συμφωνήσει συλλογικά για τους υποψηφίους της σε ένα ντιμπέιτ εκ των προτέρων: Ο Μανουέλ Μπομπάρ της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών είχαν λάβει μέρος σε τηλεμαχίες με τον Μπαρντελά και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ στον α’ γύρο, ενώ η ίδια είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Αριστερά στον β’ γύρο.

Όταν ο Μπαρντέλα συνέχισε να ζητά τον Μελανσόν, έγραψε: «Α, εντάξει, οπότε είναι πραγματικά επίσημο, ο Μπαρντέλα θέλει να συζητά μόνο με άνδρες».

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της εφημερίδας Le Monde, 221 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρθηκαν, εκ των οποίων 132 από την Αριστερά και 83 από το προεδρικό στρατόπεδο και το κέντρο, την προσκείμενη στον Μακρόν συμμαχία Ensemble. Επιπλέον, αποσύρθηκαν 2 υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και 3 του Εθνικού Συναγερμού.

Στο τέλος του πρώτου γύρου το βράδυ της Κυριακής, προβλεπόταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός «τριγωνικών» (τριπλών) αναμετρήσεων: έως και 306 αναμετρήσεις με τρεις πιθανούς υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, σε σύγκριση με μόλις οκτώ στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Μετά της αποχωρήσεις, οι «τριγωνικές» είναι πλέον 94, ενώ μία αναμέτρηση θα είναι «τετραπλή». Οι μονομαχίες θα είναι 410. Σε 159 εκλογικές περιφέρειες αναμετρώνται η Εθνική Συσπείρωση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ενώ σε 133 αναμετρώνται οι υποψήφιοι της απερχόμενης πλειοψηφίας του Μακρόν με εκείνους της παράταξης Λεπέν-Μπαρντελά.

Πηγή: Le Monde, Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments