Διεθνή

Πηγές Δημοκρατικών στο Reuters: Η Κάμαλα Χάρις βασική επιλογή αν αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Πηγές Δημοκρατικών στο Reuters: Η Κάμαλα Χάρις βασική επιλογή αν αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Miami News

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η κορυφαία επιλογή για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν αν αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η κορυφαία επιλογή για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν αν αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters επτά υψηλόβαθμες πηγές από το επιτελείο της καμπάνιας του προέδρου των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο και την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η εικόνα του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, όπου εμφανίστηκε να έχει προβλήματα συνοχής στο λόγο του, έσπειρε κύμα πανικού στις τάξεις των Δημοκρατικών υπό το φόβο ότι ίσως δεν δύναται να τρέξει μία δεύτερη προεδρική θητεία, με κορυφαίους συμβούλους να τον προτρέπουν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί με επιρροή στο κόμμα πρότειναν εναλλακτικές υποψηφιότητες πέραν της Κάμαλα Χάρις, όπως προβεβλημένους Κυβερνήτες σαν Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, την Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και τον Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια, αλλά οι πηγές του Reuters δήλωσαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρακαμφθεί η Κ. Χάρις και κάτι τέτοιο συνιστά μάλλον ευσεβή πόθο.

Όπως είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εάν οριζόταν υποψήφια του κόμματος η 59χρονη Κάμαλα Χάρις θα έπαιρνε τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει η καμπάνια του Μπάιντεν όπως και γενικότερα τις υποδομές τις προεκλογικής του εκστρατείας.

Σημείωσαν ακόμα ότι έχει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών και συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαροί υποψήφιοι.

Σε γκάλοπ των Reuters/Ipsos άλλωστε που δημοσιεύθηκε χτες, η Κάμαλα Χάρις εμφανιζόταν να υπολείπεται μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Ντόναλντ Τραμπ, στο 42% έναντι 43%, με τη διαφορά αν είναι πολύ μικρότερη του στατιστικού λάθους που ορίζεται στο 3,5%.

Επιπλέον, οι πηγές ανέφεραν ότι η Χάρις έχει ανταπεξέλθει στην έντονη κριτική των Ρεμπουμπλικάνων, με τον Δημοκρατικό βουλευτή Τζιμ Κλάιμπερν, τον άνθρωπο – κλειδί για τη νίκη του Μπάιντεν το 2020, να έχει δηλώσει στο MSNBC ότι θα υποστήριζε τον Χάρις σε περίπτωση αποσύρσης Μπάιντεν από την κούρσα.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις το χρίσμα για την υποψηφιότητα από τον αντιπρόεδρο”, ανέφερε ο Μάικλ Τρουχίγιο, ένας Δημοκρατικός επικεφαλής στρατηγικής από την Καλιφόρνια που εργάστηκε για την προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον το 2008 και το 2016.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε πάντως την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν είχε απλώς μια “κακή βραδιά” στο ντιμπέιτ και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ενδεχόμενο επανεκλογή του.

Από την πλευρά της Κάμαλα Χάρις, οι σύμβουλοί της απέρριψαν κάθε συζήτηση περί δημοκρατικής υποψηφιότητας πέραν του διδύμου Μπάιντεν – Χάρις. “Η αντιπρόεδρος Χάρις ανυπομονεί να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν”, ανέφερε δήλωση από το γραφείο της.

Σημειώνεται ότι εκστρατεία του Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 3.894 εκλέκτορες στις προκριματικές εκλογές των πολιτειών, που αναμένεται να προτείνουν επίσημα τον Μπάιντεν για υποψήφιο αργότερα αυτό το μήνα ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

“Οι εκλέκτορες δεν είναι απλώς εκλέκτορες του Τζο Μπάιντεν, είναι εκλέκτορες και της Καμάλα Χάρις”, σημειώνει ωστόσο ο Τρουχίγιο, προσθέτοντας ότι “θα έχει μια αρκετά μεγάλη αντιπροσώπευση και υποστήριξη και στις 50 πολιτείες από την πρώτη μέρα”.

Η Ντόνα Μπραζίλε, πρώην μεταβατική πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, που έχει πλέον βασικό ρόλο στο φετινό Εθνικό Συνέδριο τον Αύγουστο, είπε ότι το πρόσωπο που μπορεί να αναλάβει αμέσως, εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος, είναι η Κάμαλα Χάρις.

“Οι άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται κάποιον άλλο υπερήρωα, αλλά υπάρχει μια διαδικασία και την τελευταία φορά που κοίταξα το ψηφοδέλτιο ήταν Μπάιντεν-Χάρις, η οποία είναι η το νούμερο δύο εκεί”, είπε η Μπραζίλε, προσθέτοντας πάντως ότι ο Μπάιντεν παραμένει υποψήφιος των Δημοκρατικών και “δεν πάει κάπου αλλού”.

Ορισμένοι επικεφαλής στρατηγικής των Δημοκρατικών σημειώνουν ότι η μετάβαση της υποψηφιότητας στην πρώτη μαύρη και γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα είχε τεράστια απήχηση μεταξύ των μαύρων και των γυναικών ψηφοφόρων, που θεωρούνται “κλειδιά” για τη νίκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τέσσερις από τις πηγές του Reuters, η Χάρις έχει παρακαμφθεί σε πολλές συζητήσεις για εναλλακτικό υποψήφιο μετά το ντιμπέιτ επειδή ορισμένοι Δημοκρατικοί με επιρροή δεν πιστεύουν ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Γενικότερα, τα ποσοστά αποδοχής της Χάρις ως αντιπροέδρου κυμαίνονται κάτω του 40%, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις της καμπάνιας του Μπάιντεν, εκείνη και ο υφιστάμενος πρόεδρος συγκεντρώνουν παρόμοιες πιθανότητες να επικρατήσουν του Τραμπ.

Τρεις δωρητές των Δημοκρατικών, που εμφανίστηκαν να πιέζουν για απόσυρση του Μπάιντεν, ανέφεραν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν σχεδόν “αδύνατο” να παρακαμφθεί η Χάρις. Οι δωρητές κυκλοφορούσαν τα ονόματα των Γουίτμερ και Νιούσομ ως εναλλακτικές επιλογές μέχρι το Σαββατοκύριακο.

“Υπάρχει μια πραγματική συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα για την ηγεσία αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει πω ότι δεν είμαι ενθουσιασμένος με αυτό… θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί Κάμαλα”, είπε ένας από τους δωρητές.

Ένας άλλος ανέφερε ότι “δεν είναι επιλογή κανενός, αλλά ναι, είναι σχεδόν αδύνατο” (να παρακαμφθεί).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments