Οικονομία

Κρούγκμαν: Σημαντική η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας [vid]

Κρούγκμαν: Σημαντική η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Paul Krugman: World can't absorb 'everything China wants to export' | Fortune Asia

«Κάποια πράγματα λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας. Ο τουρισμός έχει γίνει μια τεράστια δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό», πρόσθεσε.

Τα εύσημα στη χώρα μας για τη «σαφή και σημαντική οικονομική ανάκαμψη» που έχει πετύχει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έδωσε ο γνωστός ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας στο Action24.

Όπως ανέφερε για την επίτευξη του στόχου χρειάστηκε πολύς χρόνος και προειδοποίησε ότι «αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι επειδή απλώς τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα τώρα, όλα όσα προηγήθηκαν ήταν δικαιολογημένα».

«Κάποια πράγματα λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας. Ο τουρισμός έχει γίνει μια τεράστια δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα επιστρέφει για τα καλά, ο Κρούγκμαν τόνισε: «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι το ευρώ, ότι το κόστος μιας κρίσης του ευρώ θα είναι μόνιμο και τελικά μια χώρα ανακάμπτει. Αλλά Θεέ μου, το κόστος αυτής της πορείας ήταν τεράστιο. Οπότε ναι, τα πράγματα είναι σχετικά ανεκτά τώρα στην ελληνική οικονομία. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Για το αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη ρίσκα, επισήμανε ότι «όλοι αντιμετωπίζουν ακόμη ρίσκα. Εννοώ, μεταξύ άλλων η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους που αντιμετώπιζε πριν. Αλλά ανησυχώ για τον κόσμο συνολικά. Για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή φοβάμαι περισσότερα για τη χώρα μου παρά για τη δική σας.

Στις παραμονές της κρίσης η Ελλάδα ήταν αποδέκτης μιας πραγματικά μη βιώσιμης εισροής κεφαλαίων και όταν αυτά κόπηκαν άρχισε το μεγάλο έλλειμμα. Τώρα δεν είναι έτσι η κατάσταση, αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, είναι δύσκολο».

Για το αν χρειάζεται χρόνος για να γίνει η Ελλάδα όπως ήταν πριν 15 ή 20 χρόνια πριν, ο Κρούγκμαν τόνισε ότι «ναι αλλά και ίσως ποτέ. Ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια οικονομία που οδηγείτο από μια παράλογη πληθωρικότητα από πλευρά επενδυτών. Υπήρχε μια ροή χρημάτων με έναν ρυθμό που είναι απίθανο να ξανακαταγράψουμε. Αλλά αν ρωτάτε πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο ΑΕΠ όπως η Γαλλία, ή η Δανία, η απάντηση είναι πως κανείς δεν το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της οικονομίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments