Podcasts | Pagenews Politics #47
Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η βιομηχανία είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα των πολιτών
Η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει σε κρίσεις που ήταν πρωτόγνωρες όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα παγκόσμια
03.07.2024 | 19:27
«Η βιομηχανία δεν είναι αποκομμένη από την ευημερία και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», υπογραμμίζει η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, η υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη μετεκλογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουμε λάβει τα μηνύματα των ευρωεκλογών. Η ΝΔ είναι το μακροβιότερο, μεταπολιτευτικό κόμμα στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει πως η ΝΔ καταφέρνει μέσα από τον διάλογο να συνθέτει. Στην Κ.Ο. έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος και διήρκεσε πέντε ώρες. Η ΝΔ είναι ένα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Όποια διαφωνία και αν υπάρχει, καταλήγει πάντοτε σε δημιουργική σύνθεση».
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου επισήμανε πως «ως Ελληνίδα αισθάνομαι υπερήφανη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός προβαίνει σε πρωτοβουλίες που καθιστά την πατρίδα μας κέντρο των εξελίξεων. Η Ευρώπη ακούει τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά την αμυντική πολιτική της».
Μιλώντας για τις κρίσεις που γνώρισε η ελληνική οικονομία, η υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει σε κρίσεις που ήταν πρωτόγνωρες όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα παγκόσμια. Μεγάλα κράτη και ισχυρές οικονομίες σάστισαν απέναντι στην πανδημική κρίση. Όμως, η Ελλάδα μπόρεσε να επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, με ένα δημόσιο τομέα να λειτουργεί με τηλεργασία. Εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα έκανε άλματα προς τα εμπρός».
Εν συνεχεία, ερωτώμενη από την κ. Σοφία Χύτου για τις δράσεις σχετικά με την ελληνική βιομηχανία, η υφυπουργός επισημαίνει ότι «η βιομηχανία δεν είναι κάτι απόμακρο, αλλά είναι άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητα των πολιτών. Θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές της βιομηχανίας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αν και είναι καταγεγραμμένο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Ένας στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ούτως ώστε οι βιομηχανίες να μπορέσουν να είναι βιώσιμες. Έχουμε εντάξει βιομηχανικά πάρκα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη της χώρας. Δίκαιη ανάπτυξη για όλους μας, αυτός είναι ο στόχος μας, ούτως ώστε να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, έχουμε προχωρήσει το πρόγραμμα της έξυπνης μεταποίησης. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Είναι η ρομποτική, η κατάρτιση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες κ.λπ. Η Ελλάδα πρέπει να συμβαδίσει με το παρόν και να πάει μπροστά στο μέλλον. Και φυσικά, υπάρχουν και τα επιχειρηματικά πάρκα. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Το όφελος θα είναι κατευθείαν στην κοινωνία. Στόχος μας να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να τονωθεί το εισόδημα. Πρέπει να γίνει σαφές πως η βιομηχανία δεν είναι κάτι ξένο προς την ευημερία και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι, απεναντίας, άμεσα συνυφασμένη με αυτές».
Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνεται ότι «το πρόγραμμα της έξυπνης μεταποίησης σε αυτές τις επιχειρήσεις απευθύνεται. Πρόκειται για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, υπάρχει η πλατφόρμα του παρατηρητηρίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Μιλώντας ακόμη για τα σχέδια και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυρία Μάνη – Παπαδημητρίου αναφέρει πως «θέλουμε να εντάξουμε το μεγαλύτερο αριθμό των ΚΑΔ σε ένα ειδικό πρόγραμμα. Πρόκειται για εξελιγμένο, ψηφιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει έναρξη. Με αυτόν τον τρόπο, και θα προάγεται η επιχειρηματικότητα και θα είναι πιο άμεσος ο έλεγχος. Προσπαθούμε ακόμη να εκσυγχρονίσουμε τα τεχνικά επαγγέλματα, όπως είναι οι ψυκτικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Απλοποιήσαμε ήδη το σύστημα για τους χειριστές clark. Δεν ζούμε σε ένα εγχώριο περιβάλλον, αλλά δρούμε σε ένα υπερεθνικό, διεθνές πλαίσιο».