Policy Briefs

Θα γίνει η Γαλλία ακυβέρνητο καράβι;

Θα γίνει η Γαλλία ακυβέρνητο καράβι;

Πηγή Φωτογραφίας: Arab News

Ο β’ γύρος της Κυριακής είναι αυτός που θα κρίνει την ουσία, δηλαδή τη σύνθεση της νέας Βουλής, τη νέα κυβέρνηση και, σε μεγάλο βαθμό, το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο δεύτερος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα κρίνει τη σύνθεση της νέας Βουλής, τη νέα κυβέρνηση και το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα θα δείξει εάν η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και της πολιτικής κρίσης. Ο πρώτος γύρος είχε δώσει το προβάδισμα στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, αλλά ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή μέρα θεωρείται και είναι εξαιρετικά κρίσιμη, για έναν πολύ απλό λόγο: Το απόγευμα λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι υποψήφιοι με δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εκλογές είτε να την επιβεβαιώσουν είτε να αποσυρθούν από την κούρσα, εκφράζοντας – ευθέως ή εμμέσως – τη στήριξή τους προς κάποιον από τους υπόλοιπους. Πρακτικά λοιπόν μόλις παρέλθει η προθεσμία και διαμορφωθεί η τελική εικόνα θα γνωρίζουμε εάν και σε ποιον βαθμό συγκροτείται το περίφημο «δημοκρατικό μέτωπο», με στόχο να μην επιτραπεί στο RN να φτάσει στην απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η έκβαση των αναμετρήσεων στις περιφέρειες θα είναι καθοριστική, καθώς τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, αυξάνοντας τον αριθμό τους από 8 το 2022 σε 311. Αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια, ειδικά επειδή οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν την ψήφο κατά συνείδηση, ενώ το Ensemble δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε περίπτωση που βγουν τρίτοι και δεν έχουν πιθανότητες νίκης. Αντίθετα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο σε περιφέρειες όπου βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Το RN συμμετέχει σε 290 από τις 311 αυτές τις αναμετρήσεις, με τους υποψηφίους του να έχουν αντίπαλους από το Μέτωπο και το Ensemble σε 244 περιπτώσεις και από το Μέτωπο και τους Ρεπουμπλικανούς σε άλλες 46 περιπτώσεις. Είναι προφανές ότι για να αποφευχθεί η νίκη των Λεπέν και Μπαρντελά, οι υποψήφιοι της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, του ΚΚ και των Πρασίνων χρειάζονται την καθαρή και μαζική στήριξη από το στρατόπεδο του Μακρόν, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, φαίνεται ότι το κόμμα της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά διατηρεί το προβάδισμα. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να φτάσει στις 289 εδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία και τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι η δύναμη του θα κυμανθεί από 230 έως 280 βουλευτές, αλλά πρέπει να θυμόμαστε το φιάσκο των προβλέψεών τους το 2022, όταν είχαν δώσει στο RN μόνο 25 έδρες και εκπλαγήκαν όταν αυτό έφτασε στις 88.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments