Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την στρατιωτική συνεργασία με την Σαουδική Αραβία

Βουλή: Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την στρατιωτική συνεργασία με την Σαουδική Αραβία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Βουλή: Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την στρατιωτική συνεργασία με την Σαουδική Αραβία

Υπέρ των νομοσχεδίων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας).

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα σχέδια νόμου: «Κύρωση της Διευθέτησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» και «Κύρωση της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Υπέρ των νομοσχεδίων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας).

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «καλούμαστε για μια ακόμη φορά να αποφασίσουμε για τον ρόλο της πατρίδας μας, στο σύγχρονο επιχειρησιακό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, μιας Ελλάδας η οποία επαναπροσδιορίζεται στη διεθνή σκηνή και διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και βεβαίως μιας πατρίδας η οποία δεν περιορίζεται στα στενά της γεωγραφικά όρια, καθώς τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα είναι ευρύτερα».

Προσέθεσε πως «δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω στους κυριότερους γεωστρατηγικούς κόμβους παγκοσμίως, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βορειοανατολικής Αφρικής και αυτό αποτελεί μεν από τη μία πλευρά πλεονέκτημα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης, από την άλλη επιτάσσει την αμυντική ενεργοποίηση, θωράκιση και όχι τον εφησυχασμό. Επιτάσσει πρωτοβουλίες και στρατηγικές επιλογές, έτσι ώστε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι στις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Γι’ αυτόν τον λόγο, εν μέσω μάλιστα κοσμογονικών εξελίξεων στο διεθνές σύστημα ασφαλείας, με την ύπαρξη διεθνοποιημένων απειλών, όπως οι σύγχρονες μορφές πειρατείας, η ενεργειακή ανασφάλεια, η τρομοκρατία, οι υβριδικές απειλές, εν μέσω μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα επέλεξε να είναι μέρος των λύσεων των προβλημάτων και να μην απέχει από την επίλυση αυτών. Και γι’ αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες» για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των διεθνών εμπορικών και ναυτιλιακών οδών.

Για τον λόγο αυτό συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Αντιπυραυλική Ομπρέλα και πρωταγωνιστούμε στην ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας για την Ευρώπη και βεβαίως και συμμετέχουμε και με μία συστοιχία Patriot στην αεράμυνα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Με τον τρόπο αυτόν συνδράμουμε στην ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια και προασπίζουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και της πατρίδας μας. ‘Αλλωστε η εξοικείωση και η εμπειρία Ελλήνων στρατιωτικών σε αμυντικά συστήματα απειλών από αέρα σε πραγματικά περιβάλλοντα, και σε στρατηγικές επικράτησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και χρήσιμες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στο αμυντικό σύστημα της πατρίδας μας κατά των απειλών από αέρος».

Ο κ. Κεφαλογιάννης προσέθεσε στην ομιλία του ότι «η χώρα μας αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και έναν σημαίνοντα περιφερειακό ρόλο γι αυτό και προχωράει σε στρατηγικές επιλογές εμβάθυνσης και εδραίωσης της αμυντικής μας συνεργασίας, πρώτον, μέσω κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως είναι οι ασκήσεις διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης και κρίσεων, δεύτερον, μέσω της συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας σε μία ευρύτερη συμμαχία όσον αφορά το οικοσύστημα καινοτομίας και αμυντικών βιομηχανιών και, τρίτον, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων και ειδικών μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων και ανταλλαγής στρατιωτικών επεξεργασμένων πληροφοριών».

Μάλιστα – όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας – «με τη σύσταση της μικτής Ελληνοσαουδαραβικής Επιτροπής η όλη συνεργασία θα να επανατροφοδοτείται και θα επαναδιαμορφώνεται ανάλογα, τόσο με τα διδάγματα, όσο και τις αξιολογικές κρίσεις και συστάσεις της Επιτροπής αυτής προς τα δύο κράτη – μέλη». Εξήγησε ότι «πρόκειται για μία διμερή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφαλείας και λειτουργεί πάντα με γνώμονα την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κοινή δράση, έτσι ώστε η χώρα όχι μόνο μπορεί να εξασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον, αλλά να μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα ως πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας σε μία περιοχή με ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο».

Υπενθύμισε ότι η όποια αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική, την ενεργειακή, αλλά ακόμη και τη φυσική ασφάλεια της Ευρώπης και βεβαίως κατ’ επέκταση και την ασφάλεια της πατρίδας μας. «Συνεπώς, η Ελλάδα» – υπογράμμισε – «δέον είναι να προχωρήσει σε τέτοιες στρατηγικές επιλογές που θα την αναδείξουν αξιόπιστο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία μιας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μάς καθιστούν έναν αξιόπιστο πρωτοπόρο σύμμαχο ικανό να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ των χωρών του Κόλπου και της Ευρώπης.

Συνεπώς, με την κύρωση των δύο συμφωνιών επεκτείνεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από την Ελλάδα, περιφρουρούνται τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα και παράλληλα προβάλλεται και η εθνική ισχύ μας και αξιοπιστία ως ένας διεθνώς δρων σύμμαχος, εταίρος και γείτονας. Και βεβαίως η υπερψήφιση όλων αυτών των κυρωτικών νόμων των συμφωνιών που συζητάμε σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της στρατιωτικής μας διπλωματίας και βεβαίως και της γεωστρατηγικής φαρέτρας» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments