Πολιτική

Η απάντηση της κυβέρνησης στις βολές Καραμανλή – Σαμαρά

Η απάντηση της κυβέρνησης στις βολές Καραμανλή – Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το Μαξίμου προτάσσει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Όσο αναμενόμενες κι αν ήταν οι διαφοροποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, ειδικά του Αντώνη Σαμαρά, η ένταση με την οποία οι διαφωνίες διατυπώθηκαν, διαπερνώντας το σύνολο της κυβερνητικής παρουσίας, όχι μόνο δεν ήταν η προσδοκώμενη, αλλά αφήνει πλέον το αποτύπωμά της και την επόμενη ημέρα, είτε ως μια νέα de facto πραγματικότητα, είτε ως ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα, που έστρεψε τα βλέμματα και προς το νεοδημοκρατικό τοπίο.

Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη στόχευση και τη συνέχεια των τοποθετήσεων, καθώς και το πώς θα επηρεάσουν την εσωτερική δυναμική της κυβερνώσας παράταξης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της.

Αν αυτές οι τοποθετήσεις δεν αποδειχθούν προάγγελος εξελίξεων, τότε πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στελεχών, όπως αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην απογοήτευσή της από τον Αντώνη Σαμαρά, κατατάσσοντας τη Νέα Δημοκρατία στο 41% ως φοβική, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του είχε φθάσει στο 18%.

Παρόλο που οι κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει ότι δεν θα σχολίαζαν τις ομιλίες πρώην πρωθυπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε σε πραγματικό χρόνο στις ομιλίες των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή.

Καθώς αυτοί μιλούσαν μπροστά σε ένα ανομοιογενές ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Βασιλικής Θάνου, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί αιφνιδίως το Λαϊκό Νοσοκομείο, χωρίς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βρισκόταν στην εκδήλωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το κυβερνητικό επιτελείο αντιδρά στις διαφωνίες του Αντώνη Σαμαρά, επιμένοντας στην προσπάθεια υλοποίησης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την αύξηση των εσόδων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ερμηνεύεται ως μήνυμα των πολιτών για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Και το δια ταύτα της απάντησης του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι σε όσα ακούστηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά, περιγράφεται σε μερικές φράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που δίνουν το διακύβευμα πλέον για την ίδια την κυβέρνηση: «Εκπροσωπούμε μία Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό που εξελέγη πριν από ένα χρόνο με μια πολύ ισχυρή εντολή, που σε καμία περίπτωση δεν είναι λευκή επιταγή, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για το οποίο ως το τέλος της τετραετίας θεωρούμε ότι θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα δώσει σημαντικές ανάσες στους πολίτες, κυρίως ως προς το εισόδημά τους. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα κριθούμε, και αυτό νομίζω ενδιαφέρει και τον κόσμο».

Καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έθετε σε προτεραιότητα το ιδεολογικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια “μπροστά” πολιτική κατεύθυνση και εκφράζοντας αντίρρηση για τη διεύρυνση του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο τη στρατηγική του Μητσοτάκη, μια στρατηγική που βασίζεται στη “λελογισμένη διεύρυνση” με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον κεντρώο χώρο και την επιτυχία της στις εκλογές του 2023, αλλά και από την υποδοχή που είχαν στελέχη που προέρχονταν από άλλα πολιτικά κινήματα όταν διεκδίκησαν την εκλογή τους, όπως ο κ. Πιερρακάκης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ακόμη και οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν ότι η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πιο ισχυρή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επιπλέον, τόνισε ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει για αποστρατικοποίηση των νησιών ή έχει θέσει οποιαδήποτε άλλη διαφορά με την Τουρκία εκτός από τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που είναι η μοναδική που η χώρα αναγνωρίζει.

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά, κυριαρχικά δικαιώματά μας, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι ο δρόμος της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονία για την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία των εθνικών θέσεων που πρέπει να προβάλλονται δυνατά και να παράγουν αποτελέσματα, χωρίς κορώνες λαϊκισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments