Πολιτική

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Λετονίας: Αναγκαία η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Λετονίας: Αναγκαία η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Πηγή Φωτογραφίας: [370541] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ EDGARS RINKEVICS (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι δύο άνδρες τόνισαν επίσης τη σημασία της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

H ενίσχυση των διμερών σχέσεων, οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Λετονία, όπως το μεταναστευτικό και οι προσπάθειες εργαλειοποίησής του, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες τόνισαν επίσης τη σημασία της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Επιπλέον, συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου) και σηματοδοτεί την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Μάλιστα και σε αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Λετονό Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντγκαρς Ρίνκεβιτς προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις

«Κύριε Πρόεδρε, είναι χαρά μου που σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Έχω επίσης πολύ καλές αναμνήσεις από την επίσκεψή μου στη Ρίγα το περασμένο καλοκαίρι. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει πιο ισχυρές και ουσιαστικές διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύω ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη αυτές τις μέρες είναι τέτοιες που καθιστούν αναγκαία την ισχυρότερη συνεργασία σε πολλά μέτωπα. Προσβλέπω πραγματικά στο να αξιοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη για να προσδιορίσουμε επιπλέον τομείς συνεργασίας. Είναι πραγματική χαρά μου που σας καλωσορίζω στην Αθήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε πρωθυπουργέ. Είναι πραγματικά υπέροχο να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Όπως αστειευόμουν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, απολαμβάνουμε όχι απλά ζεστή, αλλά πραγματικά θερμή φιλοξενία. Θα έλεγα επίσης ότι οι δύο χώρες μας έχουν πραγματικά πολύ καλές και πολύ φιλικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και όσον αφορά στα ζητήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε για την ασφάλεια, την περιφερειακή ασφάλεια, τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια, τη στήριξη στην Ουκρανία. Θα εξέφραζα, όμως, την πεποίθησή μου ότι όλες οι χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Πιστεύω, επίσης, ότι οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις στη γειτονιά τους, όπως επίσης και στον τομέα της μετανάστευσης. Διαπιστώνουμε τη χρήση της μετανάστευσης ως εργαλείου υβριδικού πολέμου, μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση. Υπάρχουν πολλά θέματα να συζητήσουμε, αλλά όσον αφορά τη διμερή συνεργασία, μόλις συζητούσαμε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές. Αναμφισβήτητα, πρέπει να ασχοληθούμε επίσης με την οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λετονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments