Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Φαβορί και αουτσάιντερ στην τελική ευθεία

ΠΑΣΟΚ: Φαβορί και αουτσάιντερ στην τελική ευθεία

Πηγή Φωτογραφίας: [367978] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα των τριών πρώτων υποψηφιοτήτων που παρουσιάστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Αυξάνονται καθημερινά οι υποψηφιότητες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας δεν ξέρει πόσες από αυτές θα φτάσουν τελικά μέχρι τις κάλπες· άλλοι βάζουν υποψηφιότητα επειδή πραγματικά διεκδικούν την ηγεσία, άλλοι για να τοποθετηθούν στην κατηγορία των στελεχών πρώτης γραμμής και να ακουστεί παραπάνω το όνομά τους και άλλοι για να διαπραγματευθούν το στάτους τους την επόμενη μέρα.

Η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προχωράει χωρίς προβλήματα, αν και όχι ιδανικά. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει χάος, διχαστικό κλίμα και έντονο παρασκήνιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και συναινετικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί και ακόμα και στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου αρχικά επικρατούσε απογοήτευση και θυμός, το κλίμα έχει αλλάξει μετά την εκδήλωση των φιλοδοξιών του Χάρη Δούκα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την κατάσταση πιο χαλαρά και όχι ως πραξικόπημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί περίπου με την ίδια πλατφόρμα που εξελέγη για να υλοποιήσει το 2021, τότε που είχε σύνθημα «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία». «Το ΠΑΣΟΚ αύξησε την επιρροή του αυτό το διάστημα, μεγάλωσε, αλλά μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο», λέει, «να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου και να γίνει αυτό η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Τα λάθη που αναγνώρισε δεν αφορούν το πλαίσιο και την πολιτική πλατφόρμα. Σε αυτά θεωρεί πως δικαιώθηκε, παρότι, όπως είπε στην Κεντρική Επιτροπή, «σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα και εμφανιστήκαμε με διγλωσσία». Υποστηρίζει, όμως, ότι ποτέ δεν άκουσε κριτική από τα όργανα του κόμματος για κάποια άλλη πολιτική κατεύθυνση και μιλά για «πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», χωρίς να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα «ένα άλλο σχέδιο, μια διαφορετική στρατηγική πρόταση, μια διαφορετική πολιτική εισήγηση» από τους ανθρώπους που τώρα «θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξη».

Ο Χάρης Δούκας είναι ο κύριος στόχος των καρφιών, ενώ το ΜΜΕ που αποτελεί σημαντικό μέσο για την εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχει σύμβαση με τον δήμο Αθηναίων. Ο Δούκας φαίνεται να φωτογραφίζει αυτόν και όταν αναφέρεται στα σενάρια για τη ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορούν στα γνωστά τραπέζια του τριγώνου του κέντρου των Αθηνών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτά τα σενάρια και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι συγκολλήσεις κορυφής και οι διαπραγματεύσεις με πρόσωπα που επιδιώκουν την επιβίωση της πολιτικής τους δεν ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ωφελήσουν τον Μητσοτάκη. Υποστηρίζει ότι οι συμμαχίες πρέπει να γίνονται με βάση την κοινωνία και όχι με τις σκιές του παρελθόντος, η στρατηγική των οποίων ήταν η τοξικοποίηση και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να καταπνίξει τις πολιτικές του φιλοδοξίες λόγω της φιλίας του με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αναφέρει ότι οι φιλοδοξίες του προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές και ότι ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να υλοποιήσει τη συνταγή της επιτυχίας. Ο Δούκας πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει στο ΠΑΣΟΚ όπως έκανε στον δήμο. Αν και δεν υπάρχει ακόμα έργο, οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για φιλόδοξα πρότζεκτ. Ο Δούκας εξήγησε ότι οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε να προχωρήσει στη μετάβαση, καθώς η κρίση εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό.

Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε την υποψηφιότητά του στην Κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με μια σύντομη ιστορική αναφορά, υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται το κόμμα του ως τη φυσική συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης που ξεκινάει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αναφέρθηκε στην προοδευτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ και το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για την απελευθέρωση των Ελλήνων σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει αυτήν την παράδοση, μεταφράζοντας την σε προτάσεις και λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments