Πολιτική

Πώς ο Μητσοτάκης οδηγήθηκε στη διαγραφή Αυγενάκη

Πώς ο Μητσοτάκης οδηγήθηκε στη διαγραφή Αυγενάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [362395] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γρήγορα τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού.

Ένα μπαράζ αντιδράσεων και παρεμβάσεων, σε κάθε επίπεδο – πολιτικό, κοινοβουλευτικό και δικαστικό – πυροδότησε το βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελώντας αδιάψευστο «μάρτυρα» της απαράδεκτης συμπεριφοράς του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη απέναντι σε εργαζόμενο του αεροδρομίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου. Αποφάσισε να παραπέμψει τον βουλευτή του κόμματός του στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διαγραφή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη δώσει ένα σημάδι για τις προθέσεις του πρωθυπουργού με τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Είχε πει ότι σε περιπτώσεις συμπεριφοράς, οι αντιδράσεις είναι αμεσότερες και απορρίπτονται οι συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει πολλές φορές στο παρελθόν – και τελευταία πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών – το μήνυμα ότι αλαζονικές συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Πολλώ δε μάλλον, όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν αποδείξεις όχι μόνο για μια αλαζονική συμπεριφορά, αλλά για μια επιθετική ενέργεια ενός πολιτικού στελέχους, βουλευτή και πρώην υπουργού.

Ο κ. Αυγενάκης, παρά την αίτηση συγγνώμης του μετά την αντίδραση της κοινής γνώμης, κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη. Ήταν προφανές ότι οι εξηγήσεις δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την πραγματικότητα, και ο πρώην υπουργός είδε την πιθανότητα να αποχωρήσει από το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία.

Επιπλέον, το προεδρείο της Βουλής πήρε μέτρα εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά τη συνάντησή του με τον βουλευτή, ανακοίνωσε πειθαρχικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μομφής και αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις της Βουλής για τις επόμενες 15 ημέρες. Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την άρνησή του να δεχτεί τη συγγνώμη του Αυγενάκη, καθώς η συμπεριφορά του θεωρήθηκε ως καταφρόνηση του θεσμού και υπονόμευση αυτού.

Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά Αυγενάκη βρίσκεται όχι μόνο εκτός πολιτικού πλαισίου, αλλά και εκτός των νομικών ορίων. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να παραγγέλνει προκαταρκτική έρευνα για το επεισόδιο.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην περίπτωση αυτή είναι άμεση και αυτονόητη, αποτελώντας μια σαφή προειδοποίηση για το μέλλον. Αυτό δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να κρύψει καμία δυσλειτουργία ή μη αποδεκτή συμπεριφορά, και δεν θα αποδεχθεί δικαιολογίες για πράξεις που παραβιάζουν τον αξιακό κώδικα της κυβέρνησής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις κατά την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, όταν οι διαγραφές των Ανδρέα Πάτση και Κωνσταντίνου Μπογδάνου είχαν μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος σε 156 βουλευτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments