SPOTLIGHTS

Ζοφερό το μέλλον για τη χώρα μας: Με το σταγονόμετρο οι γεννήσεις – Αυξάνονται οι θάνατοι

Ζοφερό το μέλλον για τη χώρα μας: Με το σταγονόμετρο οι γεννήσεις – Αυξάνονται οι θάνατοι

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Δημογραφικό: Οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή

Το Δημογραφικό δεν είναι πια μια βραδυφλεγής βόμβα, αλλά ένα κιβώτιο γεμάτο δυναμίτιδα μέσα στη φωτιά! Το φυσικό ισοζύγιο στη χώρα μας (διαφορά θανάτων έναντι γεννήσεων) είναι αυτό που δείχνει το μέλλον. Ένα μέλλον ζοφερό, με λιγότερους και γηραιότερους Έλληνες.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που περιλαμβάνεται σε ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας πεθαίνουμε… περισσότερο από ό,τι γεννάμε. Την τριετία 2011-13 είχαμε 38.500 λιγότερες γεννήσεις από θανάτους (113 θάνατοι /100 γεννήσεις). Το διάστημα από το 2017 έως το 2019 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά πολύ, αφού καταγράφηκαν 111.000 λιγότερες από τους θανάτους (143 θάνατοι/100 γεννήσεις). Την τριετία όμως 2020-22 το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά, καθώς αντιστοιχούσαν -λόγω και της πανδημίας- 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις.

Οι δυο συγγραφείς του άρθρου (οι καθηγητές Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, ιδρυτικά μέλη του ΙΔΕΜ) αναφέρουν πως αν η αύξηση των θανάτων (130.000 το 2023) θα είναι τα επόμενα χρόνια ηπιότερη, οι γεννήσεις ετησίως θα είναι κατά μέσο όρο αρκετά λιγότερες από τις 82.000 που είχαμε το 2020-22, καθώς το πλήθος των γυναικών σε ηλικία απόκτησης παιδιών θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές και στο ευρύτερο για τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών περιβάλλον.

Δημογραφικό: Οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή Οι δυο ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι διαφοροποιήσεις της αναλογίας αυτής και οι αποκλίσεις της από τον μέσο όρο της τριετίας 2020-22 (1,68 θάνατοι ανά γέννηση σε εθνικό επίπεδο) είναι σημαντικές και διευρύνονται περνώντας από τις Περιφέρειες στις περιφερειακές ενότητες, και, στη συνέχεια, στους δήμους και στις δημοτικές ενότητες.

Διαπιστώνουν ειδικότερα, αναλύοντάς τα στοιχεία, ότι σε επίπεδο Περιφερειών το Νότιο Αιγαίο, με λίγο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, διαφοροποιείται σημαντικά από τη Δυτική Μακεδονία, όπου αντιστοιχούν σχεδόν 2,4 θάνατοι/γέννηση.

Η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους είναι εντονότατη στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών ενοτήτων που βρίσκονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στη Κεντρική-Αν. Μακεδονία και Θράκη, όπου αντιστοιχούσαν το 2020-22 συνήθως 3 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση, ενώ στο τμήμα αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας εντοπίζονται και όλες σχεδόν οι 27 δημοτικές ενότητες που δεν είχαν γεννήσεις το 2020-22, αλλά μόνον θανάτους.

«Το γεγονός ότι στις μισές σχεδόν (459 από τις 1.036) δημοτικές ενότητες, που βρίσκονται σχεδόν όλες στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν ήδη περισσότεροι από 3 θάνατοι ανά γέννηση, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς η μελλοντική δημογραφική δυναμική των ενοτήτων αυτών είναι υποθηκευμένη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, καθ. Βύρων Κοτζαμάνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments