Ελλάδα

Εφαρμογή Μy Coast: Πάνω από 9.000 καταγγελίες- O ένας «καρφώνει» την παραλία του άλλου

Εφαρμογή Μy Coast: Πάνω από 9.000 καταγγελίες- O ένας «καρφώνει» την παραλία του άλλου

Πηγή Φωτογραφίας: ΡΟΔΟΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στην Πάργα δυο ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων έχουν «καρφώσει» πάνω από 100 φορές ο ένας τον άλλο - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο - Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Ο πόλεμος της παραλίας και… της καταγγελίας έχει ανάψει για τα καλά εν μέσω καλοκαιριού και το κάρφωμα πάει σύννεφο για τις καταπατήσεις και αυθαιρεσίες. Ομως, μαζί με τις καταγγελίες που πλέον ξεπερνουν τις 8.900 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει και τα…. ευτράπελα!

Στον νομό Πρέβεζας όπου οι καταγγελίες πλησιάζουν τις 1000 και συγκεκριμένα στην Πάργα υπάρχουν δυο ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων σε παραλίες που καρφώνουν ο ένας τον άλλον έχοντας ξεπεράσεις τις 100 καταγγελίες ο καθένας, προκειμένου να σιγουρέψουν τον έλεγχο του Δημοσίου. Από την επεξεργασία των ανώνυμων καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις) και με λίγο παραπάνω ψάξιμο αποδείχθηκε ότι δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, αλληλλοκαταγγέλθηκαν.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε κάποια περιοχή της Χαλκιδικής (νομός με πολλές καταγγελίες και παραβάσεις) όπου κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια. Όμως σε αυτήν την περίπτωση, τα αλληλοκαρφώματα επιχειρηματιών αποδείχτηκε οτι δεν αφορούσαν πραγματικές παραβάσεις.

Το βάρος βέβαια πέφτει στις κτηματικές υπηρεσίες που καλούνται να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα», δηλαδή να ελέγξουν εάν όντως ευσταθεί η καταγγελία και να προχωρήσουν σε κατασταλτικά μέτρα με τη βοήθεια της αστυνομίας του λιμενικού και πολλές φορές ακόμα και με την παρουσία …εισαγγελέα!

Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή MyCoast έχουν υποβληθεί πάνω από 8.900 καταγγελίας εκ των οποίων 1.100 έχουν γίνει επώνυμες και θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα καθώς εκ προοιμίου θεωρούνται έγκυρες. Οι έλεγχοι διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια, αλλά και με χρήση drone ή λήψη δορυφορικών εικόνων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι περιοχές της Ελλάδας όπου καταγράφονται οι περισσότερες καταγγελίες είναι:

• Χαλκιδική (1.404) • Πρέβεζα (967) • Ανατολική Αττική (900) • Δωδεκάνησα (766) • Κυκλάδες (680)

Στο στόχαστρο έχει μπει ένα top ten υποθέσεων με παραλίες όπου έχουν δεχτεί τις πάνω από 6000 καταγγελίες από πολίτες.

Πώς στήνονται τα «μπλόκα»

Η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης σε χώρους αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης κλπ ελέγχεται με τους εξής τρόπους:

– Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας, από μικτά κλιμάκια καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών Αρχών. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως.

– Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

Bημα-βήμα η καταγγελία μέσω του «MyCoast»

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες είναι τα εξής:

-Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους. -Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στον χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης. -Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α. -Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες -Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Tα πρόστιμα

Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.

Πιο συγκεκριμένα:

-Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

-Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

-Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

-Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

-Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments