Ελλάδα

Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι – Πότε και πού θα χτυπήσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα [vid]

Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι – Πότε και πού θα χτυπήσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Η αλλαγή του καιρού που έφεραν χθες οι ασταθείς αέριες μάζες που ήρθαν από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οδήγησε την Πολιτική Προστασία να εκδώσει την Τετάρτη το απόγευμα προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν έντονη η κεραυνική δραστηριότητα στα βόρεια αλλά και περιοχές της Εύβοιας.

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που δέχθηκαν το προειδοποιητικό SMS, το οποίο αφορά την χρονική περίοδο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, «να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Βροχές και χαλαζοπτώσεις χθες είχαμε και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν προβλήματα.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στα βόρεια προάστια – Έντονα καιρικά φαινόμενα from Orange Press Agency on Vimeo.

Παράλληλα χθες πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια να τονίζει πως «ειδικά γι’ αυτήν την κακοκαιρία χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τους κεραυνούς σε στεριά και θάλασσα». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες (4/7).

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, στο οποίο αναφέρει πως επιδείνωση του καιρού προβλέπεται έως αργά το απόγευμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Πέμπτη (04-07-24)

α. Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με το Meteo τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα της Πέμπτης 04/07.

Ο καιρός σήμερα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες. Tα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 31, στην Ήπειρο από 17 έως 30, στη Θεσσαλία από 24 έως 31, στη Στερεά από 19 έως 30, στην Πελοπόννησο από 17 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 28, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 32, στις Κυκλάδες από 19 έως 29, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 28 και στην Κρήτη από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομοί Θεσαλλονίκης – Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ και από τα δυτικά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Λέσβου). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ. Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές, όμως το πρωί στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν, κυρίως στα ορεινά, να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 έως 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 07-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής τίθεται σε εφαρμογή τo επιχειρησιακό σχέδιο, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

– Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

– Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

– Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

– Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

– Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

– Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

– Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

– Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

– Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

– Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

– Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

– Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

– Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

– Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments