Ελλάδα

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές – Πλημμύρες και φωτιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές – Πλημμύρες και φωτιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Πηγή Φωτογραφίας: [370573] ΗΧΗΣΕ ΤΟ 112 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στον Άγιο Στέφανο κλειστή για τα οχήματα είναι η διάβαση στον κόμβο της περιοχής, λόγω πλημμυρικών φαινομένων από τη συσσώρευση υδάτων.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία εξπρές που ξεκίνησε το πρωί από την βόρεια Ελλάδα και συνεχίζεται σε πολλές περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό την κεραυνική δραστηριότητα, την έντονη βροχόπτωση ακόμη και το χαλάζι. Μάλιστα, οι δεκάδες κεραυνοί που έπεσαν προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ενώ είχαμε ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Αττική οι κεραυνοί προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς στον Διόνυσο, στο Χαλάνδρι και στον Μαραθώνα. Στον Άγιο Στέφανο κλειστή για τα οχήματα είναι η διάβαση στον κόμβο της περιοχής, λόγω πλημμυρικών φαινομένων από τη συσσώρευση υδάτων.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τον κόσμο να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να ακολουθήσει τις οδηγίες των Αρχών, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

Έως αργά το απόγευμα σήμερα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις στις ακόλουθες περιοχές:

α. Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Mήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στους κατοίκους της Αττικής, ενημερώνοντάς τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από σήμερα το μεσημέρι έως και τις πρώτες βραδινές ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Προειδοποίηση για Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Καβάλα

«Ήχησε» το 112 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Το προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες που έλαβαν κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών της Μακεδονίας αφορά την χρονική περίοδο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/7) μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

υστάσεις της Πολιτικής Προστασίας Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments