Τεχνολογία

Google: Η «κούρσα του AI» απομακρύνει το στόχο της για κλιματική ουδετερότητα

Google: Η «κούρσα του AI» απομακρύνει το στόχο της για κλιματική ουδετερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A 3D printed Facebook's new rebrand logo Meta is seen in front of displayed Google logo in this illustration taken on November 2, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό μέχρι το 2030 και να επενδύσει σε λύσεις απομάκρυνσης του άνθρακα, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα.

ΗGoogle κινδυνεύει να «χάσει» το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας, καθώς ο στόχος του «κολοσσού» να μειώσει το κλιματικό του αποτύπωμα κινδυνεύει όσο οι big tech προσπαθούν να πάρουν προβάδισμα στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς η εταιρεία βασίζεται όλο και περισσότερο στα ενεργοβόρα data centers για να τροφοδοτήσει τα νέα προϊόντα ΑΙ, ο «κολοσσός» αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο το περασμένο έτος, έχουν αυξηθεί κατά 13%, παρά τους στόχους της Google για «net-zero» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο «γίγαντας» της τεχνολογίας δήλωσε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και οι εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν η κύρια αιτία της αύξησης, αναφέρει ο Guardian. Στην ετήσια της έκθεση, οι εκπομπές της το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 14,3 εκατ. μετρικούς τόνους.

«Καθώς ενσωματώνουμε περαιτέρω την Τεχνητή Νοημοσύνη στα προϊόντα μας, η μείωση των εκπομπών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων από τη μεγαλύτερη ένταση [παραγωγής] Τεχνητής Νοημοσύνης και των εκπομπών που σχετίζονται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στις επενδύσεις μας σε τεχνικές υποδομές», έγραψε η Google.

Η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό μέχρι το 2030 και να επενδύσει σε λύσεις απομάκρυνσης του άνθρακα, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα.

Ωστόσο, από το έτος αναφοράς της, το 2019, οι εκπομπές της Google αυξήθηκαν κατά 48%, από το ισοδύναμο των 9,7 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε 14,3 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων της Google αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι, σε περισσότερες από 24 τεραβατώρες, που μεταφράζεται σε περίπου 7%-10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και πολλοί παράγοντες θα επηρεάσουν τον τελικό της αντίκτυπο -συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ικανότητάς μας να μετριάσουμε το αποτύπωμά της και του ρυθμού της συνεχούς καινοτομίας και της αποδοτικότητας», σημειώνει η Google στην έκθεση.

«Ενώ παραμένουμε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές, είμαστε επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της και τη συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για την πλοήγηση σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο», προσθέτει.

Πηγή: The Hill, Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments