Γεωπολιτικά

ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Flags fly outside NATO headquarters in Brussels, Belgium, November 16, 2022. REUTERS/Yves Herman

Έρχονται «καλά νέα» για την Ουκρανία

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters την Τετάρτη, μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον.

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία στο ίδιο επίπεδο με τα χρόνια που ακολούθησαν την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δηλαδή περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να υπογράψουν τη δέσμευση αυτή την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Έρχονται «καλά νέα» για την Ουκρανία Η είδηση αυτή ακολούθησε της χθεσινές (02/07) εξαγγελίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, για πακέτο βοήθειας ύψους 2,3 και πλέον δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Πεντάγωνο, ο Όστιν δήλωσε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει όπλα, όπως αντιαρματικά όπλα και συστήματα αναχαίτισης αντιαεροπορικής άμυνας και θα επιτρέψει την ταχύτερη προμήθεια των συστημάτων αναχαίτισης NASAMS και Patriot.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει «καλά νέα» για τα συστήματα αεράμυνας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής και να κάνουμε κάποιες νέες ανακοινώσεις για την αεράμυνα», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Έχετε ακούσει ότι οι Ουκρανοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν επιπλέον Patriots ή παρόμοια συστήματα. Και νομίζω ότι θα έχουμε κάποια πρόσθετα καλά νέα γι’ αυτούς σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments