Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν δηλώνει ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν δηλώνει ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Άσαντ

Πηγή Φωτογραφίας: Bashar al-Assad and Recep Tayyip Erdogan (AFP)

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία στο εγγύς μέλλον, επικαλούμενος τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης μετά τις συγκρούσεις στη βόρεια Συρία που άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς, αλλά επέμεινε επίσης ότι ο ενδεχόμενος διάλογος με την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία θα μπορούσε να προχωρήσει σύμφωνα με την προσέγγιση της Άγκυρας.

“Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με όλους τους παράγοντες στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τους γείτονές μας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. “Αλλά σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν που μας εμπιστεύτηκε, βρήκε καταφύγιο σε εμάς και έδρασε μαζί μας”, πρόσθεσε. Η Τουρκία “δεν είναι και δεν θα είναι μια χώρα που απογοητεύει τους φίλους της”.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τις φονικές διαδηλώσεις στις φιλοτουρκικές ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 48 ώρες. Οι άνευ προηγουμένου ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και ορισμένων ένοπλων διαδηλωτών θα μπορούσαν να απειλήσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή αυτή. Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν αντι-μεταναστευτικές ταραχές στην κεντρική Τουρκία, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας εξαγριωμένος όχλος έκαψε δεκάδες καταστήματα που ανήκουν στη Συρία και βανδάλισε οχήματα.

Αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η οργή υποβόσκει εντός των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών ομάδων για τα θετικά μηνύματα που έχουν στείλει ο Ερντογάν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την επανάληψη των σταματημένων συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού. Η Άγκυρα υποστηρίζει τις ομάδες της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι εδαφών με ομάδες της αντιπολίτευσης κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθεί τον πόλεμο “Οι μονάδες πληροφοριών μας καταβάλλουν πολύ σχολαστικές προσπάθειες μαζί με τους εταίρους τους σε όλη τη μεθόριο της Συρίας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους “ενόχους” πίσω από τα επεισόδια και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να στοχοποιηθούν Σύροι στην Τουρκία. “Η δημόσια τάξη είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας μας. Δεν επιτρέπουμε να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή με οποιοδήποτε πρόσχημα”.

Βίντεο με Σύρους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Τουρκίας και να βανδαλίζουν την τουρκική σημαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν νέο κύμα αντι-μεταναστευτικών διαδηλώσεων σε διάφορες επαρχίες, μεταξύ άλλων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στις πόλεις Hatay και Sanliurfa κατά μήκος των συριακών συνόρων. Ορισμένοι διαδηλωτές εθεάθησαν να επιτίθενται σε Σύρους σε νέα βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι 447 άτομα έχουν συλληφθεί μετά τις ταραχές. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,2 εκατομμύρια Σύρους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στα ανταρτοκρατούμενα εδάφη της βόρειας Συρίας είχαν σημειωθεί παρόμοιες οργισμένες διαδηλώσεις το 2022 κατά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με ρωσική διαμεσολάβηση μεταξύ υψηλόβαθμων Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων. Οι συνομιλίες απέτυχαν καθώς η συριακή κυβέρνηση πίεζε για την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποκλείει οποιαδήποτε απόσυρση στο εγγύς μέλλον από την εμπόλεμη χώρα, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες της χώρας του ότι το κενό εξουσίας από μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να καλυφθεί από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που είναι συμμαχικές με τις ΗΠΑ, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

“Όταν η απειλή της αυτονομιστικής τρομοκρατίας καταστραφεί εντελώς, θα κάνουμε φυσικά το δικό μας κομμάτι”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την άκρη, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί κάθε μέρα μια νέα πρόκληση”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία εξισώνει τις SDF υπό κουρδική ηγεσία με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία για κουρδική αυτοκυριαρχία εντός της Τουρκίας από το 1984. Οι SDF είναι σημαντικός σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους σε ορισμένα τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού αναμένεται να συζητηθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Ρωσία, ο κύριος διεθνής υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης, μαζί με το Ιράν, πιέζει εδώ και καιρό για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Συρία.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments