Γεωπολιτικά

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Άμυνας συναντά τον Ερντογάν για πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Άμυνας συναντά τον Ερντογάν για πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Σαουδάραβας Υπουργός Άμυνας συναντά τον Ερντογάν για πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εν μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν πέρυσι μια σημαντική συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε μια από τις πολλές πρόσφατες κινήσεις ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ έτυχε θερμής υποδοχής κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022. Ο πρίγκιπας φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους σαουδαραβικο-τουρκικούς αμυντικούς δεσμούς.

Εν μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα. Οι δύο τους συζήτησαν τρόπους επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων τους, καθώς και “τις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών τους για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο”, ανέφερε το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, οι αντίστοιχοι αρχηγοί των επιτελείων του σαουδαραβικού και του τουρκικού στρατού, ο αντιστράτηγος Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ-Ρουαϊλί και ο στρατηγός Μετίν Γκουράκ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε άνοδο. Η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Military Industries (SAMI) υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στο Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή έγινε μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2023. Η Τουρκία συμμετείχε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια μεγάλη αμυντική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ριάντ.

Η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Ramsa Defense υπέγραψε στην έκθεση συμφωνία ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία στρατιωτικών βιομηχανιών Arms Company for Military Industries της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ramsa θα στείλει προϊόντα που περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους και σύστημα μεταφοράς όπλων Eskelot, ανέφερε τότε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η SAMI συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας ήταν σχετικά ψυχρές τα προηγούμενα χρόνια. Η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η δολοφονία του Σαουδάραβα συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη είναι μεταξύ των θεμάτων που δημιούργησαν αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments