Οικονομία

Η Γαλλία βγαίνει στις αγορές τρεις μέρες πριν τις εκλογές

Η Γαλλία βγαίνει στις αγορές τρεις μέρες πριν τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Marine Le Pen and Emmanuel Macron. Pic: Reuters

Οδηγός για το μέλλον της οικονομίας το πόσο καλά θα τα πάει

Η τελευταία πώληση ομολόγων της Γαλλίας πριν από τον τελικό γύρο των εκλογών θα δείξει πώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα μιας ψηφοφορίας που αναστάτωσε τις αγορές και προκάλεσε ανησυχίες για τα οικονομικά της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να συγκεντρώσει έως και 10,5 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολάρια) από τέσσερα ομόλογα, γνωστά ως OAT, με λήξεις έως και 40 ετών. Σε αναγνώριση της τρέχουσας μεταβλητότητας, το μέγεθος-στόχος της πώλησης μειώθηκε προσεκτικά στο μικρότερο φέτος για να αντληθεί υποστήριξη.

Η δημοπρασία

Η δημοπρασία είναι η δεύτερη από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι οποίες πυροδότησαν ένα σημαντικό ξεπούλημα στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία. Οι αξιωματούχοι θα ελπίζουν σε μια επανάληψη της πώλησης χρέους μικρότερης διάρκειας του περασμένου μήνα, η οποία αντιμετωπίστηκε με σταθερή ζήτηση.

Τα γαλλικά ασφάλιστρα κινδύνου

Τα γαλλικά ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του γερμανικού χρέους αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τους φόβους ότι οι εκλογές μπορεί να φέρουν ένα δεξιό κόμμα με λίγες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να κοστίσει στην κυβέρνηση έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Γαλλία πρέπει να πουλήσει χρέος άνω των 34 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς τις αποπληρωμές και τα κουπόνια, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των κρατικών εκδοτών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι ακόμα αυξημένες απαιτήσεις δανεισμού, σε συνδυασμό με το επιταχυνόμενο πρόγραμμα QT (ποσοτική σύσφιγξη)της ΕΚΤ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας για την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Στρατηγική συμμαχία

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη στα κόμματα που συμμαχούν κατά του Εθνικού Συναγερμού, αφαιρώντας στρατηγικά ορισμένους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση από τον επόμενο γύρο της ψηφοφορίας, ώστε να περιορίσουν την πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την απόλυτη πλειοψηφία. «Αυτό θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσει τη δημοπρασία», δήλωσε ο Benoit Gerard, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Natixis SA, ο οποίος είναι βέβαιος για τις προοπτικές της ζήτησης κατά την πώληση.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας υποχώρησε κάτω από τις 70 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου μήνα. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στη δημοπρασία της Πέμπτης λήγει στις 10:50 π.μ. ώρα Παρισιού, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου 10 λεπτά αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments