Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Σήμερα ή αύριο η ΚΥΑ για το νέο πλαίσιο των άγονων γραμμών

Άδωνις Γεωργιάδης: Σήμερα ή αύριο η ΚΥΑ για το νέο πλαίσιο των άγονων γραμμών

Πηγή Φωτογραφίας: υνέντευξη τύπου από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Προωθούμε τη συνέργεια ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Το αργότερο έως αύριο θα έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ στις άγονες γραμμές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη δυνατότητα  παροχής ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας απάντησε, ξεκαθαρίζοντας: «Πλέον, οι διαφορές στις αμοιβές των γιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είναι τόσο μεγάλες που οι θέσεις που προκηρύσσουμε βγαίνουν άγονες. Έτσι πρέπει να κάνουμε τη θέση του γιατρού στο δημόσιο νοσοκομείο πιο ελκυστική. Για το λόγο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Ανά εξάμηνο θα ελέγχεται αν οι γιατροί του ΕΣΥ θα σέβονται τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή ιδιωτικού έργου. Αν οι όροι δεν είναι σεβαστοί, θα αίρεται η εν λόγω άδεια.

Το επιπλέον, ιδιωτικό έργο θα είναι άσπρα λεφτά. Δεν είναι μαύρα λεφτά. Ρυθμίζουμε τη νομιμότητα. Οι γιατροί θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο, μετά το πέρας των υποχρεώσεών τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Όταν τελειώνει το δημόσιο ιατρείο, θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο. Όμως, δεν θα μπορούν να έχουν μισθωτή εργασία. Δεν θα λαμβάνουν δύο μισθούς. Μιλάμε για παροχή υπηρεσίας».

«Η απόφαση για ιδιωτικό έργο των γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από το 1985!», συνέχισε ο Άδωνις. «Είναι μια δομική αλλαγή του συστήματος. Είναι μια κολοσσιαία αλλαγή. Το ΕΣΥ πήγαινε και βρισκόταν σε πλήρη παρακμή. Απλά παρακολουθούσαμε το αργό τέλος τους. Βγάζουμε το ΕΣΥ από την αδράνεια. Φτιάχνουμε το νέο ΕΣΥ.

Μάλιστα, σύντομα, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να παρέχουν έργο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόκειται για την αντίστροφη πορεία.

Προχωράμε σε μια λογική, που λέει ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να πάψουν να είναι δυο παράλληλες αιτίες και να έχουν συνέργειες».

Σε ερώτηση για το αν τιμολογείται ένα έργο στο δημόσιο νοσοκομείο, επισημάνθηκε ότι «έχουμε φτιάξει το πρόγραμμα των trgeez Αυτό το πρόγραμμα έχει εισαχθεί σε πολλά δημόσια νοσοκομεία. Είναι ένα σύστημα, με το οποίο μετράμε το κόστος των ιατρικών πράξεων, το ακριβές κόστος. Το είχα νομοθετήσει το 2014 και η δουλειά έγινε το 2024. Με αυτό το εργαλείο μπορούμε να μετράμε με ακρίβεια ευρώ το κόστος κάθε πράξης στο δημόσιο νοσοκομείο».

Αναφορικά με την απροειδοποίητη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που λέμε «καταδρομική επιχείρηση». Επισκέφθηκε απροειδοποίητα το Λαϊκό Νοσοκομείο σε μια ημέρα εφημερίας. Τον συνάντησα μετά. Το έχω κάνει και εγώ. Και στη χθεσινή μας συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, συζητήσαμε και για αυτά που είδε στο Λαϊκό. Κάναμε πολύ διεξοδική συζήτηση. Συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών στα επείγοντα. Για την υγεία ο πρωθυπουργός έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σήμερα ή αύριο, υπογράφεται η ΚΥΑ για το νέο πλαίσιο για τις άγονες γραμμές, δηλαδή τις νέες αμοιβές και το νέο ορισμό της έννοιας της άγονης περιοχής».

Τέλος, σχετικά με το αν πρέπει να διαφοροποιηθούν οι αμοιβές των γιατρών με βάση την απόδοσή τους, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε ότι «αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό είναι αδύνατο. Στην ελεύθερη αγορά αυτό γίνεται. Μπορεί να υπάρξει κάποια αξιολόγηση, αλλά είναι αδύνατο να μετρηθεί πλήρως η καθημερινή πράξη, να μετρηθεί πλήρως η καθημερινή απόδοση των γιατρών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments