Πολιτική

Η ανταρσία των πρώην θα έχει και συνέχεια;

Η ανταρσία των πρώην θα έχει και συνέχεια;

Πηγή Φωτογραφίας: 12o ΤΑΤΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι ηχηρές παρεμβάσεις των Καραμανλή και Σαμαρά τάραξαν τα νερά της γαλάζιας παράταξης προκαλώντας εσωκομματικές συζητήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε έντονη σύγκρουση με τους πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Ενώ ο Σαμαράς εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος του Κοινοβουλίου, ο Καραμανλής έχει αποστασιοποιηθεί πολιτικά. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αναζητούνται λύσεις για το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό.

Κοινώς, αποκωδικοποιούν τις ευθείες ή έμμεσες επιθέσεις των δύο πρώην επιχειρώντας να προβλέψουν το μέλλον. Από την πλευρά του, το πρωθυπουργικό γραφείο απορρίπτει την ιδέα ενός πινγκ-πονγκ “διαρροών” ή ακόμα και ανοιχτής αντιπαράθεσης, λόγω της ανησυχίας για την επιδείνωση του εσωτερικού κλίματος.

Ωστόσο, υπάρχει μια διπλή ενόχληση που δεν δηλώνεται δημόσια: από τη μία πλευρά για τους προσωπικούς τόνους του μεσσήνιου πολιτικού για τον Μητσοτάκη, όταν ο Μακεδόνας έστειλε τις δικές του προειδοποιήσεις, και από την άλλη για δηλώσεις σχετικά με εθνικά θέματα.

Πρώτον, το αντάρτικο των πρώην θα έχει συνέχεια, αν και με διαφορετικές προσεγγίσεις. Επικαλούνται ειδικότερα το γεγονός ότι ο Σαμαράς «κατέβασε» τη δική του δεξιά πολιτική πλατφόρμα και ότι ευθέως δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις (χωρίς ενδιαφέρον για «μεγάλα αξιώματα», όπως είπε, φωτογραφίζοντας την Προεδρία της Δημοκρατίας), για να συμπεράνουν ότι θα βρίσκεται με κάθε ευκαιρία στην πρώτη γραμμή της πίεσης.

Αυτό σημαίνει ότι η κεντροδεξιά παράταξη προετοιμάζεται όχι μόνο για μελλοντικές διαφωνίες σε ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά και για τα επόμενα πολιτικά ζητήματα. Ποιες συμμαχίες θα σχηματίσει η παράταξη, με ποιους και προς ποια κατεύθυνση ιδεολογικά; Αυτό ερωτήθηκε με νόημα.

Επιπλέον, το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ έφερε στο φως παράπονα και ανησυχίες. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Σαμαράς και Καραμανλής προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης. Το σχόλιο “τώρα, τι να πω εγώ;” από τον Καραμανλή φαίνεται να αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας του Μακεδόνα να συμφωνήσει με τον Μεσσήνιο. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι δύο πρώην ηγέτες εξέφρασαν τις ίδιες θέσεις, κυβερνητικά στελέχη διακρίνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές.

Ο Παύλος Μαρινάκης παρευρέθηκε στην εκδήλωση αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο την προηγούμενη ημέρα, επιμένοντας στο ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών. Ωστόσο, έγιναν έμμεσες απαντήσεις με την αναφορά σε στρατηγικές διεύρυνσης και εθνικά συμφέροντα.

Άλλα στελέχη ανέλαβαν να ανταποκριθούν στις παρατηρήσεις του Σαμαρά και να υπογραμμίσουν τη σημασία μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αρχές και κανόνες. Ειδικά για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, τονίστηκε η ανάγκη για διάλογο χωρίς υπερβολικές αξιώσεις, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Κανένα εσωτερικό πρόβλημα για τη ΝΔ δεν βλέπει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας σκωπτικά (Παραπολιτικά 90,1) ότι θα αισθανόταν άβολα να κάθεται ανάμεσα στην Αφροδίτη Λατινοπούλου και τη Βασιλική Θάνου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Σαμαράς «κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον «παίζουνε» (…) Θα ήθελε ενδεχομένως να κάνει την κριτική του μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, αλλά τότε δεν μπορούσε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments