Πολιτική

Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [370011] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αμετακίνητος ο Κασσελάκης στις θέσεις του απέναντι στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Το πρώτο «crash test» στην μετεκλογική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ξεκινά στις 10 σήμερα το πρωί, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες. Στην επαναφορά στην «κομματική κανονικότητα», εκτός από τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ της ηγεσίας και ομάδας διαφωνούντων στελεχών, «παρούσα» αναμένεται να είναι και η εφημερίδα «Αυγή», της οποίας οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν εκείνη την ώρα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του κόμματος.

Παράλληλες τροχιές

Η επιστροφή της εσωκομματικής συζήτησης στα κομματικά όργανα, μετά από έναν μεγάλο κύκλο δημόσιων τοποθετήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και τα τηλεοπτικά πάνελ, βρίσκει, ωστόσο, τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη αμετακίνητο στις θέσεις του απέναντι στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, διεκδικώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία. «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές», τόνισε χαρακτηριστικά χθες από το συνέδριο του Economist ο κ. Κασσελάκης, δίνοντας έτσι «ξεκάθαρη απάντηση», σύμφωνα με κομματικές πηγές, «σε όσους προτείνουν συμφωνίες κορυφής για τη συγκρότηση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, ενώ ταυτοχρόνως αντέτεινε το τρίπτυχο για ισχυρό, ανεξάρτητο και χωρίς συμβιβασμούς ΣΥΡΙΖΑ».

Η σκιά Τσίπρα

Άλλωστε, η σκιά του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραίνεσή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται να τροφοδοτεί την άρνηση του κ. Κασσελάκη να ωθήσει δυναμικά και σε όλα τα επίπεδα, την συμπόρευση με τα προοδευτικά κόμματα. Αν και «δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από τα σενάρια για συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική παράταξη αυτόνομη» όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ερωτηθείς αν τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι διαφανείς, προσωπικά είμαι διαφανής. Λέω ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση και να είναι η ηγεσία του μελλοντικού σχήματος». «Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πουν αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης, χωρίς να αφαιρεί από τους αποδέκτες του μηνύματός του και τον κ. Τσίπρα.

«Δήλωση φρονημάτων» από το ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «έχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου». «Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία του σήμερα; Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών π.χ. απείχε» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, προκρίνοντας μικρά βήματα για την μεταξύ τους συνεργασία. Όπως είπε, «μπορούμε όμως να δουλέψουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις πολιτικής, για την Υγεία ή τη στέγαση», σχολιάζοντας ακόμη πως «θέλουμε ξεκάθαρα μηνύματα από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι είναι προοδευτικές και θα δούμε», σαν να αιτείται «δήλωση φρονημάτων» ως προς το προοδευτικό πρόσημο των υπόλοιπων δυνάμεων του χώρου, αποστροφή που από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ερμηνεύτηκε ως προσπάθειά του να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Επιπλέον, ένα πρώτο στίγμα έδωσε χθες και αναφορικά με τα εσωκομματικά, περιγράφοντας ότι «προσπάθησα να μιλήσω με τους ανθρώπους με καλή πίστη, Προσπαθώ να ενοποιήσω το κόμμα, ώστε να ξεπεράσει ο κόσμος τα στερεότυπα που μπορεί να έχει σε σχέση με το παρελθόν». Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκε χθες το μπαράζ συναντήσεων του κ. Κασσελάκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι διψήφιος και πολλαπλάσιος αριθμός από τους επτά που συνυπέγραψαν το κείμενο κριτικής εναντίον του, φερόταν να το υποστηρίζουν.

Ραντεβού κατευνασμού

Κατά την Κουμουνδούρου, το κλίμα στις συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τους βουλευτές «ήταν εποικοδομητικό, με κοινό τόπο την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του έθεσαν ζητήματα απώλειας μέρους της εκλογικής δύναμης του κόμματος, όπως η υπερπροβολή του, αλλά και λειτουργίας του, στον απόηχο της ανάρτησης- μανιφέστο, στην οποία ο κ. Κασσελάκης προχώρησε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, «κατεδαφίζοντας» τον υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα κοινοβουλευτικά ραντεβού του κ. Κασσελάκη δεν έλειψαν και συναντήσεις του με κάποιους από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν το κείμενο των «87» (δηλαδή με όλους πλην των κ. Γιαννούλη και Καλαματιανού), καθώς στόχος της Κουμουνδούρου αποτέλεσε ο κατευνασμός κυρίως εκείνων των βουλευτών που είχαν «απασφαλίσει» με τις «πύρινες αναρτήσεις» του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, παράλληλα με το γεγονός ότι ανέβαλε την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία επρόκειτο να τοποθετηθούν εφ΄ όλης της ύλης οι βουλευτές, με επίδικο τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά και την μελλοντική πορεία του κόμματος.

Στάση αναμονής από τους «87»

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρούν απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα στελέχη της «Κίνησης των 87», αυτά δηλαδή του συνυπέγραψαν το κείμενο εσωκομματικής κριτικής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τα οποία αναμένεται, κατά πληροφορίες, να επικεντρωθούν στα σημεία που έχουν αναδείξει ήδη με την κριτική τους, ενώ πολλά -αν όχι όλα- θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσουν τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και πρόσωπα που τον υποστηρίζουν, τα οποία εμφανίζονται ενίοτε και σε προωθητικό ρόλο.

Ανταγωνιστής ο… Δούκας

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η προοπτική μιας «ενιαίας Κεντροαριστεράς» κινητοποιεί μαζικά στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το γεγονός ότι στελέχη στον πολύ στενό πυρήνα του κ. Κασσελάκη βάλλουν ομαδόν κατά του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα τις τελευταίες ώρες, δημιούργησε δεύτερες σκέψεις για το εάν και κατά πόσο η Κουμουνδούρου φέρεται στην πραγματικότητα διατεθειμένη να μπει επισήμως και… με φόρα στη σχετική συζήτηση. Αρχικά, την επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα σάλπισε ο Παύλος Πολάκης, εγκαλώντας τον για «απευθείας αναθέσεις» στο δήμο, ενώ κριτική στον κ. Δούκα άσκησε και η Έλενα Ακρίτα για το ζήτημα της καθαριότητας.

Σε πιο σκληρή γραμμή, ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, «ο κ. Δούκας στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει η διοίκηση Μπακογιάννη και βλέπουμε ότι ακολουθεί τα ίδια βήματα» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Συντονιστής Τομεαρχών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης. «Έκανε απευθείας ανάθεση 30.000€ στην πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ κα Μπατζελή. Η διοίκηση του Δήμου άλλαξε για να υπάρξει εξορθολογισμός στα οικονομικά του, όχι για να δίνονται αλλού οι απευθείας αναθέσεις» πρόσθεσε κατά του Δημάρχου ένα από τα στελέχη της νέας γενιάς που έχει αναδείξει ο κ. Κασσελάκης. Την σκυτάλη παρέλαβε χθες ο Γιάννης Μπουρνούς, στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι «τον κ. Δούκα οι προοδευτικοί πολίτες τον εκλέξαμε για Δήμαρχο και όχι για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», εντείνοντας την αίσθηση πως για την Κουμουνδούρου η τυχόν επικράτηση του Χάρη Δούκα θα επηρεάσει καταλυτικά τις τύχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments