Πολιτική

Μαρινάκης: Έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά την Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης

Μαρινάκης: Έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά την Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του Τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και επιμέρους ζητήματα όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες», είπε.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης «η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με προσήλωση την προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Με βάση την εντολή που πήραμε προχωράμε αυτή τη δεύτερη τετραετία με σχέδιο και όραμα ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων. Γιατί τελικά εδώ είναι το πραγματικό πεδίο της πολιτικής».

Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας απαιτεί συνολική αντιμετώπιση των αναγκών τόσο των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και των μαθητών γι αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση», είπε και αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή και την τοποθέτηση στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πενταπλάσιων εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρυσι.

Για τις παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των υποδομών υγείας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «συνεχίζονται οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των υποδομών υγείας που αφορούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν ανακαινίσεις, δράσεις αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού, δημιουργία μονάδων διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, προγράμματα κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού και αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες είναι ένας ιερός στόχος για την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ. Όπως είπε «η παροχή της δυνατότητας αυτής θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα».

Τι είπε για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Αλλάζοντας θέμα είπε ακόμη ότι «έχει, ήδη, ξεκινήσει η κυκλοφορία των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων εκ των οποίων 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία και 320 στη Θεσσαλονίκη».

Με αναφορά σε όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ είπε ότι ο στόχος είναι «διπλός: αφενός να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, διαθέτουν πλήρη προβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Ο σκοπός μας, όμως, δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τον στόλο των λεωφορείων, είναι να αυξήσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων».

Οι παρεμβασεις και τα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών

Ακολούθως αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα και παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών. Είπε πως όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους
  • Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.
  • Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.
  • Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα.
  • Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών και η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης».
  • Στη συνέχεια είπε πως «σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο».

«Σε αυτή την κατηγορία, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά την Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Τα τελικά στοιχεία θα εκδοθούν στις 17 Ιουλίου, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», πρόσθεσε.

«Στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500»

Και υπογράμμισε: «Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών προκειμένου να τους στηρίξουμε με μόνιμες λύσεις που θα μείνουν ακόμα και όταν οι κρίσεις φύγουν και να υλοποιήσουμε την δέσμευση που έχουμε αναλάβει, στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».

Είπε στη συνέχεια πως τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεών του, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού. «Στόχος του Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, καθώς και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι ξεκίνησε η ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Οι Αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά πλέον την τροχονομική παράβαση».

Για πρόγραμμα ΔΥΠΑ

Επίσης ότι «μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ».

Κλείνοντας με αναφορά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, είπε: «Αύριο, Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων. Κατόπιν, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λευκάδα όπου θα παρευρεθεί στην Υπογραφή σύμβασης για τον αγωγό ύδρευσης ‘Αρτας- Πρέβεζας- Λευκάδας».

Ερωτήσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

«Ο πρωθυπουργός υπέβαλε εμπροθέσμως τη δήλωση πόθεν έσχες, όπως έχει υποχρέωση να το πράξει, είναι σημαντικό οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη να κάνουν έρευνα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος σε σχετικές αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ξαναβρεθεί πολιτικός με τόσα μπρος-πίσω στο συγκεκριμένο θέμα και επισήμανε πως ο κ. Κασσελάκης εξετέθη από τον ίδιο του τον βουλευτή, Παππά, που είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι έκανε προ μηνός την αρχική δήλωση πόθεν έσχες όταν ο κ. Κασσελάκης διατεινόταν ότι δεν μπορεί να την υποβάλει γιατί η σχετική πλατφόρμα δεν ήταν εν λειτουργία.

Κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να διακινεί fake news, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κουραστικό να πολιτεύεται με όρους ακραίων κομμάτων, εκτός εάν θέλει να τον κατατάξουμε οριστικά πια σε αυτήν την κατηγορία».

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή διαγραφή του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «η ποινή που επεβλήθη ακαριαία στον κ. Αυγενάκη ήταν η μέγιστη δυνατή και συνεπάγεται αποχώρηση του και από το κορυφαίο όργανο του κόμματος, ήτοι την Πολιτική Επιτροπή».

Χαρακτήρισε, δε αυτονόητη την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς του βουλευτή Ηρακλείου, αντίστοιχη, όπως είπε, με την τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις επί ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον κ. Αυγενάκη όταν έγινε αντιληπτή η ανακοίνωση των εργαζομένων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας.

Επετέθη, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί – ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα, που δίδαξε στην Ευρώπη την έννοια της κωλοτούμπας και στην Ελλάδα τι σημαίνει εμμονή στην “καρέκλα”, να θυμηθούμε τραμπουκισμούς στελεχών του κατά δημοσιογράφων ή δικαστικών – δεν μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία».

Στο μέτωπο της ακρίβειας και ερωτηθείς σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ποτέ δεν είναι αρκετά τα μέτρα όσο παραμένει το πρόβλημα αν και σε μικρότερη έκταση» και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε επίπεδο τροφίμων σε ποσοστό, που φθάνει το 1,3%.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για μειώσεις στα σούπερ μάρκετ.

Έχουμε μείωση των τιμών προϊόντων του σούπερ μάρκετ κατά σχεδόν 2% από τον Ιούνιο του 2023», πρόσθεσε.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμάρα, ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση οφείλει να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα του το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments