Πέτσας: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η συμπεριφορά Αυγενάκη – Ορθή και καίρια η αντίδραση του Πρωθυπουργού
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΚΑΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη διατύπωσε σήμερα ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο εν λόγω περιστατικό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως «η φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» θυμίζει εποχές μεταπολεμικές, εποχές που τις έχει αφήσει πίσω η ελληνική κοινωνία και τις οποίες έχουμε αφήσει πίσω όλοι εμείς. Δεν είναι εκφράσεις αυτές για την Ελλάδα του 2024. Γενικά, το να θελήσει να χρησιμοποιήσει κάποιος την ισχύ ή την αναγνωρισιμότητα για να έχει κάποια διαφορετικά προνόμια από τους υπόλοιπους Έλληνες, είναι απαράδεκτο. Θεωρώ ότι η αντίδραση της κυβέρνησης και του κόμματος ήταν ορθή. Αυτή η συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα και ορθώς προχώρησε στη διαγραφή από την Κ.Ο. του κ. Αυγενάκη. Και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρξαν άλλες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, ούτε άκουσα συνάδελφο βουλευτή να έχει άλλη άποψη. Επιλέχθηκε ο θεσμικός δρόμος από τον πρωθυπουργό, δηλαδή ο βουλευτής να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο γραμματέα της Κ.Ο., να συγκληθεί η επιτροπή δεοντολογίας και να προχωρήσει η ανακοίνωση στη Βουλή στο ότι δεν είναι πλέον μέλος της Κ.Ο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση σε αυτό το περιστατικό». «Δε μπορώ να γνωρίζω αν του ζητήθηκε να παραδώσει τη βουλευτική έδρα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «οι πολίτες ψηφίζουν τον βουλευτή που θέλει να τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Είναι λοιπόν θέμα για τον βουλευτή, για την συνείδησή του αν θέλει να παραιτηθεί ή όχι. Δεν υπάρχει κάποια άλλη συνταγματική υποχρέωση. Υπάρχει το ηθικό ζήτημα, με το οποίο αναμετρώμαστε όλοι καθημερινά με τη συμπεριφορά μας. Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει περιπτώσεις, όπου κάποιος είτε να παραιτείται, είτε να μην παραιτείται. Τονίζω πως το 2019, μετά την πρόταση δυσπιστίας εν όψει της Συμφωνίας των Πρεσπών, έξι βουλευτές, που προέρχονταν από τους ΑΝΕΛ, ανεξαρτητοποιήθηκαν αρχικά και μετά, είτε προσχώρησαν πλήρως, είτε με επιστολή τους είχαν θέσει τη ψήφο τους μαζί με τη συμπολίτευση. Και αυτό ήταν κρίσιμο, γιατί αλλιώς η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπεφτε. Μιλάω τώρα για τον κ. Ζουράρι, την κ. Παπακώστα, την κ. Κουντουρά, τον κ. Κόκκαλη κ.λπ. Έχουμε δει και από τις δύο συμπεριφορές στο παρελθόν».
Μιλώντας για το περιστατικό με την κ. Φωτίου, η οποία εξύβρισε την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο για διολίσθηση, λέγοντας: «Εγώ διαπιστώνω μια διολίσθηση όσον αφορά τη συμπεριφορά βουλευτών. Απαράδεκτη η υβριστική συμπεριφορά της κυρίας Φωτίου μέσα στο Κοινοβούλιο απέναντι στην κ. Κεφαλογιάννη. Θυμίζω ακόμη τη χειροδικία ανάμεσα στον κ. Φλώρο και τον βουλευτή από την Ελληνική Λύση. Νομίζω πως αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με τον τοξικό λόγο, που έχει κυριαρχήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μετά τη δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, όταν είχαμε έναν κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, αναδείχθηκαν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και δυστυχώς, υπάρχει μια τάση για επανάληψη. Και θέλω να καταδικάζεται συνεχώς η τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο από όλα τα δημόσια πρόσωπα και φυσικά από τα ΜΜΕ, ενώ αναμένω περισσότερες πρωτοβουλίες και από τις ηγεσίες των κομμάτων και της Βουλής. Πιστεύω πως ο κ. Τασούλας καλώς έπραξε που εξάντλησε τη δυνατότητα που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Τα εργαλεία χρησιμοποιούνται και πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί για να μην υπάρξουν πάλι τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον».
Αναφερόμενος στο αξίωμα του βουλευτή εν γένει, ο κύριος Πέτσας είπε πως «είναι ύψιστη τιμή και ευθύνη να υπηρετείς τους συμπολίτες σου. Οι χιλιάδες πολίτες που με έστειλαν στη Βουλή έχουν απαιτήσεις από μένα. Θεωρώ αδιανόητο να μην τιμώ την εμπιστοσύνη τους. Επειδή τα προαναφερόμενα περιστατικά φέρνουν πιο χαμηλά το πολιτικό σύστημα στην εκτίμηση των πολιτών, πρέπει να αποβληθούν από τα πολιτικά κόμματα, που είναι φορείς της δημοκρατίας μας, και εν συνεχεία, από όλους τους άλλους θεσμούς. Και η αποχή είναι αποτέλεσμα και αυτών των συμπεριφορών. Αν νομίζει κανείς ότι τα κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα δεν απασχολούν τις πολιτικές δυνάμεις, αν θεωρεί ότι η φωνή του δεν έχει δύναμη και δεν ακούγεται, τότε οδηγείται στην αποχή. Επειδή η συμμετοχή δίνει οξυγόνο στη δημοκρατία μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η σχέση εμπιστοσύνης να μη διολισθήσει περαιτέρω».
Για το αν τίθεται ζήτημα αλαζονείας για την κυβέρνηση, επισημάνθηκε ότι «πολλές φορές, η εξουσία συμπαρασύρει τους φορείς της, εν προκειμένω βουλευτές, και τους ζαλίζει. Είναι υποχρέωση όλων μας με τα σωστά μηνύματα να βρίσκουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις κατεβάζουμε εκεί που πρέπει. Δεν χωρεί κανένα περιθώριο αλαζονείας ούτε στην προσέγγιση με τους πολίτες, ούτε φυσικά στη στάση μας, στις συμπεριφορές μας, στις πολιτικές που υιοθετούμε.Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι διαρκές, δεν είναι τωρινό. Ζητήματα που σχετίζονταν με συμπεριφορές, οδηγούσαν σε διαγραφές. Άλλο ζήτημα το ζήτημα της πολιτικής επάρκειας σε ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ζητήματα συμπεριφοράς γνώρισαν ακαριαίες αντιδράσεις. Όταν γίνεται ένα λάθος, πρέπει να αντλούμε δίδαγμα από αυτό, για να μην επαναλαμβάνεται. Μακάρι τέτοια συμπεριφορά σαν αυτή του Κ. Μητσοτάκη να την είχαν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα ο κ. Πολάκης, με όλα αυτά που έχει κάνει, να συνεχίζει να είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να τραμπουκίζει όλο τον κόσμο, να μιλάει τόσο απαξιωτικά, και να μην υπάρχει κανένας που να τον φέρει σε ένα επίπεδο που θα άρμοζε στην πολιτική εκπροσώπηση».
Τέλος, αναφερθείς στις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε πως «ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι σε μια διαρκή εσωστρέφεια, που δεν βλέπω να τελειώνει γρήγορα. Θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια αυτή. Στις δεύτερες εθνικές εκλογές, πριν από τον Ιούνιο του 2023, με δημόσιες τοποθετήσεις μου είχα πει ότι είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως όμως όχι και του κ. Τσίπρα. Άρα, πιστεύω πως, επειδή τα κόμματα στην κεντροαριστερά έχουν μικρύνει όλα, ψάχνουν να βρουν ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής προσπάθειας. Όμως, δε βλέπω να καταλήγει κάπου αυτή η συζήτηση, ακόμη και μετά τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ ή ενδεχομένως στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου βλέπω να ξανανοίγει η συζήτηση περί αρχηγού. Αναμένω να καταλήξει αυτή η εσωστρέφεια μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Επομένως, θα ευχόμουν να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος στην κεντροαριστερά, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, γιατί εγώ είμαι υπέρ του ισχυρού δικομματικού συστήματος, το οποίο θα απομονώνει τις τοξικές φωνές, θα προσφέρει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Είναι χρήσιμη μια ισχυρή αντιπολίτευση. Να μπορεί να συνεισφέρει με το δημόσιο λόγο, με τις παρεμβάσεις της προς την κυβέρνηση, ώστε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα, τα προβλήματα των πολιτών, καθώς το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stelios Petsas (@stelios.petsas)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας