Πολιτική

Τσούνης: Αποχωρεί από πρέσβης των ΗΠΑ

Τσούνης: Αποχωρεί από πρέσβης των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [370511] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST "28η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" (ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI)

Μια θητεία, που τη χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη τιμή» στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στο Κολλέγιο Ανατόλια

Στην τελευταία του παρουσία σε εορτασμό της 4ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρέσβη -αφού σε περίπου ένα εξάμηνο αναμένεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες-, ο Τζορτζ Τσούνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ζεστασιά, την ευγένεια και την αποδοχή που τού επιφύλαξαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ευρύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Μια θητεία, που τη χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη τιμή» στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ χρησιμοποίησε λόγια αγάπης και θαυμασμού για την Ελλάδα στη σύντομη αλλά πηγαία ομιλία του. Όπως είπε, 248 χρόνια πριν, ο αγώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ανεξαρτησία βασίστηκε στο ήθος, τις αξίες κι αρχές που αναδύθηκαν στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στο ήθος των Ελλήνων ως βασικό πυλώνα της εξέλιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Εξήρε, δε, την έννοια της φιλοξενίας που επιδεικνύουν στους ξένους οι Έλληνες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αγάπης και της αποδοχής του Άλλου. «Θα πρέπει να νοιαζόμαστε όχι μόνο για την οικογένεια ή για την κοινότητά μας αλλά για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης και αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων ανά τον πλανήτη, το ήμισυ των οποίων είναι παιδιά, που θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε», όπως τόνισε. «Σκεφτείτε πόση αποφασιστικότητα χρειάζεται για μια μητέρα να πάρει το δίχρονο παιδί της στους ώμους της και το τετράχρονο από το χέρι, και να ρισκάρουν τη ζωή τους μαζί μέσα σε ένα φουσκωτό […] Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται για να πάρουν τις δουλειές μας. Δραπετεύουν από τη βία κι αναζητούν μια ευκαιρία να παράσχουν στα παιδιά τους την κατάλληλη εκπαίδευση και να ζήσουν σε ένα μέρος με ασφάλεια και ευκαιρίες» τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο προβληματισμού. Πρόκειται για τον κόσμο που θα επιλέξουμε να ζήσουμε» σημείωσε ο κ. Τσούνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «…μαζί να δημιουργήσουμε αγάπη, κατανόηση και αποδοχή στον κόσμο καθώς δεν είναι απλώς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τις κοινωνίες μας αλλά και για τις οικονομίες μας, το καλύτερο μάθημα να διδάξουμε στα παιδιά μας».

Από την ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στους γονείς του και τη ζωή τους εδώ προτού μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ -κάτι που συνηθίζει, όταν μιλάει για τους δεσμούς του με την Ελλάδα. Αλλά και στον καλό του φίλο, έναν από τους πλέον αγαπημένους του ανθρώπους στον κόσμο και «περήφανο τέκνο της Θεσσαλονίκης», όπως τον περιέγραψε, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος ήταν μεταξύ όσων παρέστησαν στην εκδήλωση της Τετάρτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments