Γεωπολιτικά

Η Κίνα και Αραβικά Κράτη του Κόλπου: “Πετροχημικά Εταίροι”

Η Κίνα και Αραβικά Κράτη του Κόλπου: “Πετροχημικά Εταίροι”

Πηγή Φωτογραφίας: UAE President Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, shakes hands with Chinese President Xi Jinping in Beijing in July 2019. Andy Wong

Η Κίνα, η οποία είναι μια δύναμη παραγωγής και κατανάλωσης πετροχημικών προϊόντων, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση των πετροχημικών εγκαταστάσεων. Η εκτίναξη της παραγωγής πετροχημικών προϊόντων της χώρας, η οποία οφείλεται στην επιδίωξη της αυτάρκειας των χημικών προϊόντων, ενισχύει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπει ότι η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου θα επέλθει εντός αυτής της δεκαετίας, καθώς επιταχύνεται η παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι σαρωτικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη ζήτηση πετρελαίου, ιδίως η έλευση των εναλλακτικών καυσίμων για τα οχήματα. Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση πλαστικών και συνθετικών ινών οδηγεί στη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης πετροχημικών πρώτων υλών, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ), θα υπερκαλύψει τη μείωση της ζήτησης για μεταφορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ενδεχομένως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Κίνα, η οποία είναι μια δύναμη παραγωγής και κατανάλωσης πετροχημικών προϊόντων, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση των πετροχημικών εγκαταστάσεων. Η εκτίναξη της παραγωγής πετροχημικών προϊόντων της χώρας, η οποία οφείλεται στην επιδίωξη της αυτάρκειας των χημικών προϊόντων, ενισχύει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, τα κράτη του Κόλπου αξιοποιούν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων που διαθέτουν για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση προς ένα μέλλον λιγότερο εξαρτώμενο από τα ορυκτά καύσιμα, με σημαντική έμφαση στις επενδύσεις σε πετροχημικά προϊόντα. Αυτή η στρατηγική ευθυγράμμιση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργασία στον πετροχημικό τομέα, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις σχέσεις Κίνας-Κόλπου, αλλά μπορεί παράλληλα να ενέχουν κινδύνους και για τις δύο πλευρές.

Η ώθηση της Κίνας προς την αυτάρκεια

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, από το 2013 έως το 2023, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου. Πέρυσι, οι ετήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο, υποδηλώνοντας την αναζωπύρωση της ζήτησης καυσίμων παρά τις οικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Ο όγκος ρεκόρ εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023 οφείλεται στις επεκτάσεις των διυλιστηρίων και στις προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας του COVID-19 από την κυβέρνηση. Η προσθήκη νέας δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου περιελάμβανε την έναρξη λειτουργίας του διυλιστηρίου Shenghong Petrochemical 320.000-b/d στο Lianyungang, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2022, και του διυλιστηρίου PetroChina Jieyang 400.000-b/d, το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικές λειτουργίες τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει υπερπροσφορά το 2025, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης. Παρόλο που η Κίνα αντιπροσώπευε το 80% της αύξησης της ζήτησης μεταξύ των μελών εκτός ΟΟΣΑ το 2023, το μερίδιό της προβλέπεται να μειωθεί στο 43% φέτος και στο 27% το επόμενο έτος, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της ταχείας υιοθέτησης τεχνολογιών που υποκαθιστούν το πετρέλαιο, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και οι σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Οικονομικών και Τεχνολογικών Ερευνών (ETRI) της κρατικά ελεγχόμενης China National Petroleum Corporation (CNPC), η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το 2030. Ωστόσο, παρά την είσοδο σε μια εποχή χαμηλής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει σημαντική όρεξη για πετρέλαιο κυρίως λόγω της χρήσης του στα πετροχημικά.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αστικοποίηση και η διευρυνόμενη μεσαία τάξη υποδηλώνουν την αυξανόμενη ζήτηση για πετροχημικά, τα οποία αναδεικνύονται με ταχείς ρυθμούς σε πρωταρχικό παράγοντα της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Τα πετροχημικά αναμένεται να συμβάλουν σε πάνω από το ένα τρίτο της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2030 και σχεδόν στο ήμισυ έως το 2050.

Η σημαντικότερη αλλαγή στην παγκόσμια πετροχημική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια ήταν η άνοδος της Κίνας και της ευρύτερης περιοχής της Ασίας ως κεντρικών κόμβων παραγωγής και κατανάλωσης πετροχημικών. Καθώς η Κίνα αναδείχθηκε σε βασικό κέντρο της παγκόσμιας μεταποίησης, η κατανάλωση πετροχημικών αυξήθηκε δραματικά. Αυτή η αύξηση της κατανάλωσης στήριξε αρχικά την παραγωγή φθηνών εγχώριων αγαθών, επίπλων και ειδών ένδυσης, οδηγώντας την Κίνα στην κυριαρχία των εξαγωγών της στις αγορές παγκοσμίως.

Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής και παραγωγός πετροχημικών στον κόσμο με μεγάλη διαφορά. Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της χώρας, ιδίως το σχέδιο “Made in China 2025” και η πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI), έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της πετροχημικής βιομηχανίας της. Η πρώτη το πέτυχε δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση και την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας. Η δεύτερη έχει γεννήσει συμπράξεις κοινοπραξιών και έχει ωθήσει τις επενδύσεις σε πετροχημικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των διαδρομών της, ιδίως σε χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους ή στρατηγικά τοποθετημένες για πρόσβαση στην αγορά. Είναι σημαντικό ότι ο προσδιορισμός των πετροχημικών ως στρατηγικής σημασίας βιομηχανία οδήγησε σε αυξημένη κυβερνητική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων και των ευνοϊκών πολιτικών, για την επέκταση της εγχώριας παραγωγής.

Η ραγδαία άνοδος της Κίνας στην πετροχημική βιομηχανία έχει επηρεάσει βαθιά τους συναφείς τομείς. Η πετροχημική βιομηχανία στην Κίνα είναι στενά συνυφασμένη με τον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας βασικές πρώτες ύλες για την αυτοκινητοβιομηχανία, τις κατασκευές, τα ηλεκτρονικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καταναλωτικά αγαθά. Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτή έχει ευνοήσει την ανάπτυξη συναφών κλάδων, όπως η κατασκευή πετροχημικού εξοπλισμού και οι μεταφορές.

Η εφαρμογή των πετροχημικών προϊόντων σε όλες τις κινεζικές βιομηχανίες είναι εκτεταμένη, από τα πλαστικά πολυμερή, τα δομικά υλικά και τα εξαρτήματα κλωστοϋφαντουργίας έως την πρώτη ύλη για τη χημική σύνθεση. Η κινεζική ζήτηση για πετροχημικά αυξάνεται ραγδαία, έχοντας διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια. Η χώρα αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης πετροχημικών. Καθώς οι βιομηχανικοί και μεταποιητικοί τομείς της Κίνας συνεχίζουν να αναπτύσσονται, τα προϊόντα αυτά θα παραμείνουν απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και την κάλυψη των αναγκών διαφόρων βιομηχανιών και καταναλωτικών αγορών.

Η ισχυρή ζήτηση της Κίνας για πετροχημικά οδηγεί επίσης σε μια άνευ προηγουμένου επέκταση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας. Το 2023, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης της πετροχημικής παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως. Η Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα της νεοπροστιθέμενης δυναμικότητας αιθυλενίου, πρόκειται επίσης να τριπλασιάσει την εγχώρια δυναμικότητά της σε παραξυλένιο (PX), μια κρίσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή πολυεστέρα.

Τα κορυφαία διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας κατασκευάζουν εργοστάσια που ειδικεύονται στα πετροχημικά και όχι στη βενζίνη και το ντίζελ. Αυτό χρησιμεύει ως στρατηγική για τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να πλοηγηθούν στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, διαφοροποιούμενες από τα παραδοσιακά καύσιμα μεταφορών σε εναλλακτικούς ενεργειακούς τομείς. Επιπλέον, ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία του Πεκίνου για αυτάρκεια στα πετροχημικά, η οποία απέκτησε δυναμική το 2014, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αξίας εν μέσω μιας ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και της κλιμάκωσης του μισθολογικού κόστους.

Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η Κίνα θα προσθέσει παραγωγική ικανότητα για αιθυλένιο και προπυλένιο – και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για βιομηχανικές, αυτοκινητιστικές και κατασκευαστικές εφαρμογές – η οποία είναι ισοδύναμη με τη συνδυασμένη υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όταν η δυναμικότητα αυτή τεθεί σε λειτουργία, η Κίνα θα χρειαστεί μεγαλύτερες εισαγωγές προϊόντων όπως η νάφθα και το αιθυλένιο, πρώτες ύλες για τα πετροχημικά που παράγουν τα βασικά δομικά στοιχεία για την παραγωγή πλαστικών.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν στοχεύουν μόνο στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας πετροχημικών, αλλά και στην επίτευξη μεγαλύτερης κερδοφορίας με την προώθηση της αλυσίδας αξίας. Η Wanhua Chemical, η Zhejiang Petrochemical Corp (ZPC), η Hengli Petrochemical και η Sinopec Corp πρωτοστατούν στη μετάβαση από την παραγωγή βασικών πετροχημικών για πολυεστερικά υφάσματα και πλαστικές συσκευασίες στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας, όπως τα πολυολεφινικά ελαστομερή (POE) για την προστασία των κυττάρων των ηλιακών συλλεκτών, το πολυαιθυλένιο υψηλού μοριακού βάρους για διαχωριστές μπαταριών ιόντων λιθίου και οι ίνες άνθρακα για πτερύγια ανεμογεννητριών. Πρωτοβουλίες όπως αυτές ευθυγραμμίζονται με την έκκληση του Πεκίνου προς τους φορείς του κλάδου να ξεπεράσουν τα τεχνολογικά εμπόδια, να αναπτύξουν τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να αξιοποιήσουν την ιδιότητα της Κίνας ως του μεγαλύτερου παραγωγού ηλιακών πάνελ, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου αξιοποιούν το πλεονέκτημα των πρώτων υλών

Εκτός από την Κίνα, η περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) έχει επίσης σημειώσει σημαντική αύξηση του μεριδίου της στην παγκόσμια παραγωγή πετροχημικών τα τελευταία χρόνια. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στα πετροχημικά ως κρίσιμο μέρος των στρατηγικών οικονομικής διαφοροποίησης και ως πολλά υποσχόμενο αντισταθμιστικό μέσο σε έναν κόσμο που απεξαρτάται από τις ανθρακούχες εκπομπές. Για να προσαρμοστούν στην “πράσινη μετάβαση”, επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις αυξανόμενες εγχώριες ενεργειακές ανάγκες που απειλούν την εξαγωγική ικανότητα του πετρελαίου, να διερευνήσουν επιλογές εξαγωγών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια ή το πράσινο υδρογόνο, και να εξασφαλίσουν αγορές υδρογονανθράκων που επηρεάζονται λιγότερο από τη μετάβαση, ιδίως πετροχημικών.

Ο κλάδος των μεταγενέστερων κλάδων αποτελεί την πρωταρχική οικονομική κινητήρια δύναμη της περιοχής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα πετροχημικά και τα βασικά πολυμερή κυριαρχούν στις εξαγωγές χημικών προϊόντων τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, αξιοποιώντας την εγγύτητα στην πρώτη ύλη και την υψηλή κερδοφορία των πολυμερών. Η Σαουδική Αραβία ηγείται της παραγωγής χημικών προϊόντων εντός του ΣΣΚ, ακολουθούμενη από το Κατάρ και τα ΗΑΕ, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 93,4% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της περιοχής. Οι πωλήσεις πετροχημικών προϊόντων του ΣΣΚ ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με τη Σαουδική Αραβία να κυριαρχεί στη δημιουργία εσόδων στον τομέα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι παραγωγοί ενέργειας του Κόλπου έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε διυλιστήρια, με έμφαση στην έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης Τζαζάν από τη Saudi Aramco το 2021 και την επιτυχή θέση σε λειτουργία της πολυαναμενόμενης εγκατάστασης al-Zour από το Κουβέιτ. Όσον αφορά το μέλλον, η πλούσια σε ενέργεια περιοχή του Κόλπου πρόκειται να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη πετροχημικών έργων παρά διυλιστηρίων. Η στροφή αυτή αξιοποιεί τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους που προσφέρουν οι πετροχημικές εγκαταστάσεις, το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, τη μειωμένη παραγωγή από τη Ρωσία και την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα σε σύγκριση με άλλα παράγωγα πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τις επενδύσεις στον πετροχημικό της τομέα. Τον Ιούνιο του 2023, η Aramco και η TotalEnergies ανέθεσαν συμβάσεις μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) για το συγκρότημα Amiral αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια μελλοντική επέκταση πετροχημικών εγκαταστάσεων παγκόσμιας κλίμακας στο διυλιστήριο SATORP στο Βασίλειο. Το Άμπου Ντάμπι στοχεύει επίσης σε σημαντική αύξηση της πετροχημικής παραγωγής. Η Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμα διύλισης και πετροχημικών προϊόντων της, με το έργο Borouge 4 της Borouge, ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ruwais να βρίσκεται σε τροχιά αύξησηςτης παραγωγής πολυολεφινώνκατά περίπου 30%, καθιστώντας το το μεγαλύτερο συγκρότημα πολυολεφινών στον κόσμο.

Η ADNOC σχεδιάζει επίσης σημαντική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) στον ευρωπαϊκό πετροχημικό τομέα, με στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στις αγορές ενέργειας μετά το 2050. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει πιθανές συγχωνεύσεις, όπως η προτεινόμενη ενοποίηση της Borouge και της αυστριακής Borealis ύψους 30 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, η ADNOC απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Fertiglobe, ενισχύοντας το ρόλο της στην παραγωγή ουρίας και αμμωνίας. Πιο πρόσφατα, η ADNOC έχει ξεκινήσει “συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις” για μια πιθανή εξαγορά της Covestro AG, μιας κορυφαίας γερμανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή πλαστικών και χημικών προϊόντων για κατασκευές και μηχανολογία.

Στο Ομάν, το έργο διυλιστηρίου Duqm, μια κοινοπραξία μεταξύ της OQ και της Kuwait Petroleum International με επένδυση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετείται ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η Kuwait Petroleum Corporation προωθεί επίσης τις πετροχημικές φιλοδοξίες της με τα σχέδια για το συγκρότημα Olefins-4, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή πλαστικών παράλληλα με υφιστάμενα έργα όπως τα Olefins-3 και Aromatics-2 στο διυλιστήριο Al-Zour.

Συνολικά, η στρατηγική στροφή της περιοχής του Κόλπου προς τα πετροχημικά υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της να εδραιώσει τη θέση της στον εξελισσόμενο ενεργειακό τομέα. Οι παραγωγοί του Κόλπου εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων διυλιστηρίων με πετροχημικές εγκαταστάσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρακάμπτουν εντελώς την ανάπτυξη παραδοσιακών διυλιστηρίων. Για παράδειγμα, η Kuwait Integrated Petroleum Industries Company (KIPIC) επιδιώκει ενεργά τη χρηματοδότηση για το πετροχημικό έργο Al-Zour ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα ενσωματωθεί παράλληλα με το διυλιστήριο Al-Zour. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει πρωτοβουλίες μετατροπής αργού πετρελαίου σε χημικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τα κράτη του Κόλπου είναι σε καλή θέση να επωφεληθούν από την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετροχημικών προϊόντων λόγω των μεγάλων εγκαταστάσεων, των άφθονων ενεργειακών πόρων και του χαμηλού κόστους παραγωγής τους. Οι νέες στρατηγικές τους είναι πιθανό να μετατρέψουν τις πετρελαϊκές εταιρείες του Κόλπου σε διαφοροποιημένες ενεργειακές εταιρείες, διευρύνοντας τις δραστηριότητές τους ώστε να περιλαμβάνουν την παραγωγή πετρελαίου, την ηλιακή ενέργεια, την ανάπτυξη τεχνολογίας και την παραγωγή πλαστικών. Στην πορεία, ανακατευθύνουν την εμπορική τους προσοχή στην Ασία και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπου η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική.

Συνέργειες Κίνας-Κόλπου

Στον τομέα του πετρελαίου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ιδίως μεταξύ των κρατών του Κόλπου και της Κίνας. Οι διαπεριφερειακές ροές κεφαλαίων έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη ολοκλήρωση σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας του πετρελαίου. Τα πετροχημικά, απαραίτητα για την παραγωγή πλαστικών και άλλων συνθετικών υλικών, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτές τις διασυνδέσεις.

Με την άνοδο της Κίνας ως παραγωγικής δύναμης και την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για πετροχημικά, μεγάλο μέρος αυτής της ανάγκης καλύπτεται από πετροχημικά εργοστάσια στον Κόλπο. Περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και εξαγωγών χημικών προϊόντων του ΣΣΚ πραγματοποιείται με την Κίνα. Ειδικότερα, το αιθυλένιο παράγεται σε τεράστια ολοκληρωμένα διυλιστήρια και πετροχημικά συγκροτήματα σε όλα τα κράτη του Κόλπου και εξάγεται στην Ανατολή.

Τα κράτη του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς παίκτες στον πετρελαϊκό τομέα της Κίνας, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες κοινοπραξίες με κινεζικές επιχειρήσεις. Τα έργα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν διυλιστήρια, πετροχημικά εργοστάσια, υποδομές μεταφορών και δίκτυα εμπορίας καυσίμων, αποσκοπούν στην εξασφάλιση μεριδίου αγοράς για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κόλπου. Αυτή η επέκταση στην κινεζική βιομηχανία υδρογονανθράκων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των κρατών του Κόλπου για την αύξηση της παραγωγής τους σε προϊόντα διύλισης πετρελαίου και βασικά χημικά προϊόντα εντός της Ασίας, χρησιμοποιώντας αργή πρώτη ύλη που εισάγεται από τον Κόλπο.

Πηγή: Modern Diplomacy

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments