Διεθνή

Εκλογές στη Βρετανία: Ποιους επέλεξε ο Κιρ Στάρμερ στις θέσεις-κλειδιά [vid]

Εκλογές στη Βρετανία: Ποιους επέλεξε ο Κιρ Στάρμερ στις θέσεις-κλειδιά [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: difernews.gr//Εκλογές στη Βρετανία: Ποιους επέλεξε ο Κιρ Στάρμερ στις θέσεις-κλειδιά [vid]

Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση το μήνυμα του νέου πρωθυπουργού

Σταθερότητα και μετριοπάθεια είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους ο Κιρ Στάρμερ σκοπεύει να κινηθεί με την κυβέρνησή του, τα βασικά στελέχη της οποίας ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την συντριπτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

Έκανε λόγο για τις προκλήσεις ενός κόσμου γεμάτου ανασφάλεια, για το αίτημα της αλλαγής που είναι ισχυρό (είναι αυτό που τόνισε και στις πρώτες δηλώσεις του), για την ανανέωση και τελικά για την επιστροφή της πολιτικής.

Για τα βασικά υπουργεία επέλεξε μέλη της σκιώδους κυβέρνησης, τα οποία έδωσαν στις πρώτες δηλώσεις τους ένα στίγμα σταθερότητας.

Ο Στάρμερ προχώρησε πάντως και λίγο πιο πέρα. Μετά τα σκάνδαλα και τα πολιτικά δράματα που παρήγαγαν κατά κόρον οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί «θα έχουν πιο διακριτική παρουσία στις ζωές των πολιτών».

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

Πλήρης η ανανέωση στα πρόσωπα όχι μόνο γιατί οι Εργατικοί είχαν 14 χρόνια εκτός εξουσίας, αλλά και γιατί το κόμμα άλλαξε από το 2010, με αρκετά στελέχη νέας γενιάς που βγαίνουν πλέον στην πρωτη γραμμή του κόμματος – και πλέον και της κυβέρνησης.

Σημαντικό είναι και ότι η γυναικεία παρουσία είναι σαφώς ενισχυμένη, με τα ονόματα στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια να έχουν ειδική σημασία και να σχολιάζονται από τα διεθνή ΜΜΕ. 

Rachel_Reeves
Η Ρέιτσελ Ριβς

Η Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

«Δεν έχω αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα είναι εύκολο ενώ «είναι πολύς ο δρόμος μπροστά. Είμαστε μια νέα ομάδα, είναι μια νέα αρχή, οπότε ας πιάσουμε δουλειά», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Έχει επίσης αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το να είσαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών έχει «ιστορική ευθύνη». «Σε κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα που διαβάζει αυτό, αφήστε το σήμερα να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σας».

David_Lammy
Ο Ντέιβιντ Λάμι
John_Healey
Τζον Χίλι
Yvette_Cooper
Ιβέτ Κούπερ

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι, ο Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας, η Ιβέτ Κούπερ γίνεται η επόμενη υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι η τιμή μου να διοριστώ υπουργός Εξωτερικών», γράφει σε ανάρτησή του ο Λάμι και προσθέτει ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με τις τεράστιες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επανασυνδέσουμε τη Βρετανία με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία μας στο εσωτερικό».

Angela_Rayner
Η Αντζελα Ρέινερ

Η Άντζελα Ρέινερ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Pat_McFadden
Ο Πατ ΜακΦάντεν
wes-streeting
Ουές Στρίτινγκ
bridget_phillipson
Μπρίτζετ Φίλιπσον
Liz_Kendall
Λιζ Κένταλ
Peter_Kyle
Πίτερ Κάιλ
Lisa_Nandy
Λιζ Νάντι
Hilary_Benn
Χίλαρι Μπεν

Ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ, βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών και δεύτερος τη τάξει πολιτικός των Εργατικών ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. τα καθήκοντά του θυμίζουν αυτά του «υπουργού Επικρατείας», δεν έχει χαρτοφυλάκιο, αλλά σχετίζεται με τον βασιλιά και την περιουσία του).

Eπιπλέον ανακοινώθηκαν: 

η Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, 

ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας

η Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας,

ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας,

η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας,

ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων,

ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών,

η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών,

ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

η Τζο Στίβενς στο υπουργείο Ουαλίας,

ο Ίαν Μάρει στο υπουργείο Σκωτίας,

o Χίλαρι Μπεν στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας,

η Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Νταϊάν Άμποτ λαμβάνει τον τίτλο «Mother of the House» στο νέο κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν συμβολικό τίτλο που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.

Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Το όραμα για μία νέα Μεγάλη Βρετανία με φθηνή ενέργεια, πολλές και νέες δουλειές εξέφρασε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.

«Μόλις επέστρεψα από το Μπάκιγχαμ, αποδέχτηκα απο τον Βασιλιά την πρόσκληση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους. Ευχαριστώ τον κύριο Σούνακ, το κατόρθωμά του ως του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν πρέπει να υποτιμάται και το τιμούμε. Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, την ανανέωση, την επιστροφή της πολιτικής στο δημόσιο συμφέρον. Όταν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει, χάνεται η πίστη, το πνεύμα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Κιρ Στάρμερ:

Και συνέχισε: «Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι πληγές να ιαθούν με πράξεις και όχι με λόγια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης του κράτους έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με τιμή και σεβασμό. Όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μας ψήφισαν, σας λέμε πως θα υπηρετήσουμε το καλό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην ηγεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Η χώρα μας βιάζεται να ανακαλύψει τια απαρχές της. Μια από τις δυνάμεις του έθνους είναι να μην φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα, να είναι πρωτοπόρο. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μην έχετε αμφιβολία πως η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως. Θα στήσουμε τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον και όλοι θα έχετε δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσουμε ξανά υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζομενους και τις οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments