Διεθνή

Η μεγάλη πρόκληση για τον Στάρμερ στη Βρετανία της πολυκρίσης

Η μεγάλη πρόκληση για τον Στάρμερ στη Βρετανία της πολυκρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: Sky News

Οι μεγαλύτερες μετεκλογικές προκλήσεις για την κεντροαριστερά στη Βρετανία θα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων και η υλοποίηση των πολιτικών δεσμεύσεών της.

Όταν ακόμη και η συντηρητική ταμπλόιντ The Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ κυκλοφορεί ανήμερα της κάλπης της 4ης Ιουλίου με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ώρα για νέο μάνατζερ» για τις εκλογές στη Βρετανία και είσαι πρωθυπουργός των Τόρις, τότε έχεις ήδη καταλάβει πως το «παιχνίδι» έχει τελειώσει.

Η Sun αναφέρει ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Συντηρητικοί είναι η διχασμένη και χαοτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία 14 χρόνια. Στο παρασκήνιο βρίσκεται η αδύναμη οικονομία ενός κράτους-μέλους του G7, με την κρίση του κόστους ζωής και τη βίαιη φτωχοποίηση των πολιτών. Η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών και η αυξανόμενη δυσπιστία στους θεσμούς και την πολιτική αποτελούν προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας.

Αν και το μανιφέστο των Εργατικών ευαγγελίζεται «αλλαγή» -με «τέλος στο χάος» και «εθνική ανοικοδόμηση»- προχωρά τόσο όσο στις διακηρύξεις, στα όρια του εφικτού.

Οι προσδοκίες είναι πάντως τεράστιες και τα περιθώρια υπομονής στενά.

Οι πολιτικοί, ή μάλλον οι… σαμάνοι της προεκλογικής εκστρατείας που αμείβονται για να τους καθοδηγούν, πιστεύουν ότι η προσοχή του κοινού είναι τόσο περιορισμένη που μπορεί να αντιληφθεί μόνο μια σύντομη λίστα με κουκκίδες, σύμφωνα με τους Times.

Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τους φόρους εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ έχουν θέσει όριο στον εταιρικό φόρο στο 25%.

Στοχεύουν στη συγκέντρωση 8,6 δισεκατομμυρίων λιρών για νέες δαπάνες μέσω της επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και ενός έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, καθώς και με την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος εκτός έδρας Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μανιφέστο των Εργατικών αναφέρεται επίσης η ανάγκη για αναδιάρθρωση του συστήματος μετανάστευσης, με στόχο τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία μιας νέας Διοίκησης Ασφάλειας Συνόρων με σκοπό την εξάλειψη των δικτύων διακινητών και τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της τάξης και του νόμου, προβλέπεται η πρόσληψη 13.000 ακόμα ατόμων για την αύξηση της ασφάλειας στις γειτονιές, την καταπολέμηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει πάντως αποφασισμένος να διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες.

Μιλώντας προπαραμονή των εκλογών στο δίκτυο ITV, ανέφερε ότι θεωρεί ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις «τη νοοτροπία ορισμένων ψηφοφόρων ότι τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί» και την ανάγκη ανατροπής μιας διάχυτης «δυσπιστίας στην πολιτική, εξαιτίας των υποσχέσεων που δόθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν υλοποιήθηκαν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments