Πολιτική

Η ακρίβεια υπονομεύει κυβέρνηση και Μητσοτάκη

Η ακρίβεια υπονομεύει κυβέρνηση και Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει μπει σε τροχιά ποσοστών κάτω του 30% αλλά δεν «τσιμπάνε» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Η πορεία της χώρας πάει ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega Channel, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και όλα αυτά μαζί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι το κομματικό σύστημα έχει μπει σε φάση ρευστότητας που οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ως κακό. Έτσι, η κυριαρχία της ΝΔ είναι πλέον φθαρμένη σημαντικά, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «εισπράττουν».

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ μειώνεται ο αριθμός όσων πιστεύουν ότι πηγαίνει προς τη σωστή. Η ακρίβεια καταγράφει υψηλό ποσοστό προβλημάτων, φτάνοντας το 46%, με αύξηση 6 μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πλέον ελκυστικότητα, αξιολογούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο ποτέ, με μόλις 27% θετικές αξιολογήσεις και σχεδόν 7 στους 10 να την κρίνουν αρνητικά. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογείται αρνητικά από 8 στους 10 πολίτες, ενώ οι θετικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Μάιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστεί μειώσεις σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, φαίνεται να διατηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι υψηλότερες από αυτές της κυβέρνησής του και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.

Επιπλέον, το ίδιο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων αντιστοιχεί και στην καταλληλότητα του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον, η επιλογή “Κανένας” συγκεντρώνει 32% των ψήφων, καθιστώντας τον ανταγωνιστή του Μητσοτάκη.

Ακόμη, οι πολίτες παρατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα του κομματικού συστήματος της χώρας, καθώς μετά τις ευρωεκλογές και τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μόνο το 23% θεωρεί ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.

Και όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).

Η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική επιλογή των πολιτών. Το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν το εκφράζει, δεν επικροτεί τις αποφάσεις και τις πολιτικές των κομμάτων. Το 47% όμως δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική. Τούτα μπορεί να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές λαϊκίστικες και ακραίες.

Αν και η ΝΔ υπερβαίνει τα ποσοστά των ευρωεκλογών στην εκτίμηση ψήφου, το χαμηλό όριο της εκτίμησης παραμένει στο 30%, το οποίο είναι και το ποσοστό των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει το όριο του στο 30% και δεν μπορεί να μιλήσει για αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Εάν, όμως, τα ποσοστά μειωθούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις, τότε θα διαμορφωθεί διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΝΔ έχει 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8%, το ΠΑΣΟΚ 12,9%, το ΚΚΕ 9,9%, η Ελληνική Λύση 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, το ΜεΡΑ25 3,2%, η Φωνή Λογικής 3,1%, η ΝΙΚΗ 3%, η Νέα Αριστερά 2,8%, ο ΚΟΣΜΟΣ 1% και οι Σπαρτιάτες 1,1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments