Πολιτική

Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ -του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας- αποδείχθηκε θυελλώδης και καθοριστική για τις εξελίξεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε ομαδικά πυρά από στελέχη- κάποια είχαν ήδη θέσει θέμα ηγεσίας και ζητήσει εκλογή από τη βάση για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Η δεύτερη συνεδρίαση -της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή- επιβεβαίωσε την υποχώρηση του κ. Ανδρουλάκη από την αρχική του θέση για εκλογές στο τέλος του 2025. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με την εισήγηση, για κάλπες εντός του προσεχούς Οκτωβρίου και αποχώρησαν ησύχως από τη συνεδρίαση για τα «στρατόπεδά» τους. Ανάβει και σβήνει σε χρόνο d/t η ένταση πλέον στο ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προσδοκίες του;

Η ανακοίνωση υποψηφιότητας από επτά στελέχη πρώτης γραμμής δείχνει το αμείωτο ενδιαφέρον για το μέλλον, αλλά μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια απλή πασαρέλα υποψηφιοτήτων χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό βάθος. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο αριθμός των υποψηφίων έχει ξεπεράσει τα δάχτυλα ενός χεριού σε προηγούμενες εκλογές, με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων να αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις μπορεί να ανατραπούν. Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών αποτελεί μέρος της διαδικασίας, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Οι υποψήφιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο, χωρίς να επιβαρύνονται με υπερβολικές ευθύνες.

Με την πάροδο των ετών, το ΠΑΣΟΚ βίωσε πολλές φάσεις όπου τρέφεται από εσωκομματικές συγκρούσεις και υποχωρεί στα υπαρξιακά του προβλήματα. Όταν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθυστερεί το restart για μια νέα αρχή. Παρόλο που υπάρχουν σχόλια για μια πιθανή “πασαρέλα”, το τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα δυναμική για το κόμμα. Αυτό συνέβη το 2021, όταν ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος, αλλά όταν είδε να εξασφαλίζει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση, έκανε λάθη και την έχασε τελικά και εκλογικά στις πρόσφατες ευρωκάλπες.

Η εσωκομματική σύγκρουση είναι μπροστά μας και αναμένεται να είναι σοβαρή για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναζητά μια ακόμη ευκαιρία μετά από διάφορους κύκλους. Το κόμμα έχασε ψηφοφόρους του στις εκλογές του 2023 και στις φετινές ευρωεκλογές, παρότι αύξησε τα ποσοστά του. Πλέον, έχει “κάψει” όλες τις γέφυρες προς την εξουσία και οι υποψήφιοι αρχηγοί πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους για την κυβερνητική προοπτική. Είναι στα χέρια τους να δείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες σε ένα κεντρώο και κεντροαριστερό κοινό, το οποίο αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ασυμμετρίες. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστειλαν πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η κυβερνητική παράταξη απώλεσε σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες και ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και άλλο έδαφος ως δύναμη εξουσίας από το πεδίο της κεντροαριστεράς- η ηγεσία Κασσελάκη αποκάλυψε τα όρια της Κουμουνδούρου. Και το ΠΑΣΟΚ; Έχασε το διακηρυγμένο στόχο για τη δεύτερη θέση κι αν έχει μια τελευταία ευκαιρία, αυτή είναι να κοιταχτεί καταρχάς και ειλικρινά στον καθρέφτη του. Και ο καθρέφτης του είναι τα μέλη και οι φίλοι του, που θα αποφασίσουν αν θέλουν να του δώσουν μια ακόμη δυνατή ευκαιρία. Αν οι περισσότεροι προτιμήσουν τον «καναπέ», τότε η επανεκκίνηση θα σβήσει στην αφετηρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments