Πολιτική

Μίτσκοσκι για ενδεχόμενη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Ελπίζω ότι θα συζητήσουμε ως καλοί γείτονες και εταίροι»

Μίτσκοσκι για ενδεχόμενη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Ελπίζω ότι θα συζητήσουμε ως καλοί γείτονες και εταίροι»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μίτσκοσκι για ενδεχόμενη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Ελπίζω ότι θα συζητήσουμε ως καλοί γείτονες και εταίροι»

«Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της» λέει ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε σήμερα ότι, σε περίπτωση που έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου, ελπίζει πως θα διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και ότι θα συνομιλήσουν ως καλοί γείτονες και εταίροι.

«Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και ότι θα συζητήσουμε ως εταίροι και ως καλοί γείτονες, εφόσον υπάρξει μια τέτοια συζήτηση. Αν δεν υπάρξει συνάντηση σε αυτή τη φάση (εννοεί στην Ουάσιγκτον), ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι: οικοδόμηση καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες, αλλά πρόσθεσε ότι οι σχέσεις πρέπει να έχουν αμφίδρομη πορεία.

«Η στάση μας ως κυβέρνηση είναι ότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, ότι θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας, ότι για εμάς αυτό είναι μια αμφίδρομη πορεία. Μέχρι τώρα, υποθέτω, ότι είχαν συνηθίσει σε δρόμο μονής κατεύθυνσης, αλλά τώρα είμαστε εμείς πολιτικοί και μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει πολιτική αμφίδρομης καλής γειτονίας και έτσι θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια: Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, πρέσβης, Ντέιβιντ Γκιρ επισήμανε πως η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας σε όλες τις πτυχές της και έναντι όλων (erga omnes).

«Κατανοώ ότι κάποιοι τρέφουν πολύ έντονα συναισθήματα ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται, όμως, για μία Συμφωνία που είναι πλέον πέντε ετών και θα έπρεπε να το έχουμε ξεπεράσει. Είναι μία επιτυχημένη Συμφωνία που έφερε αποτελέσματα, επέτρεψε δηλαδή σε αυτή τη χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Της επέτρεψε να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της. Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες συνολικά διπλασιάστηκαν από την υπογραφή της Συμφωνίας και μετά. Παρατηρήσαμε πρόοδο στη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ακόμη και στον στρατιωτικό. Υπάρχουν λοιπόν χειροπιαστά οφέλη που προέκυψαν χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση μας λοιπόν είναι ότι η Συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή, σε όλες τις πτυχές της, τώρα, όπως γινόταν μέχρι τώρα και περιμένουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας, erga omnes, έναντι όλων» σημείωσε ο Ντέιβιντ Γκιρ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το VMRO DPMNE, σύμφωνα με τους οποίους η χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) στα έγγραφα, στις πινακίδες των θεσμικών οργάνων και στο εξωτερικό είναι αρκετά για να δείξουν ότι σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» στο εσωτερικό, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια επισημαίνει ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις.

«Θεωρούμε ότι απαιτείται η χρήση της συνταγματικής ονομασίας από τους αξιωματούχους σε κάθε περίσταση. Αυτή είναι η αντίληψη μέχρι τώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό αναμένουμε να συνεχισθεί στο μέλλον. Βεβαίως επικροτούμε το γεγονός ότι η τελετή ορκωμοσίας (της κυβέρνησης) πραγματοποιήθηκε με τη συνταγματική ονομασία, αλλά η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους σε όλες τις περιστάσεις» σημείωσε ο Ντέιβιντ Γκιρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments