Στροφή Κασσελάκη στη συναίνεση
Πηγή Φωτογραφίας: [370268] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι εννοεί πως θα αλλάξει μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και επιδεικνύοντας συναινετική διάθεση σπρώχνει το χρόνο ως το Συνέδριο.
Η στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους ήπιους τόνους δείχνει να αποδίδει και μετά από ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων με στόχο τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να περάσει με σχετική πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία την εισήγησή του, χωρίς να χρειαστεί να κάνει επώδυνη αυτοκριτική ενώπιον των εσωκομματικών του αντιπάλων.
Μετά από ένα μήνα σφοδρών επικρίσεων για τη θετική αποτίμηση που επιμένει να κάνει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Κασσελάκης «τα άκουσε» για μια ακόμη φορά και στο κορυφαίο πολιτικό όργανο το οποίο είχε μήνες να συνεδριάσει.
Ο κ. Κασσελάκης με τη νέα του τακτική κατάφερε να αποσπάσει έστω και με σχετική πλειοψηφία όσα ήθελε και κλώτσησε το τενεκεδάκι πιο κάτω στο χρόνο με ορίζοντα το Συνέδριο, το οποία θα πιθανόν να γίνει ακόμη και πριν τον πρώτο γύρο εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου.
Ο κ. Κασσελάκης πάντως έχει προαναγγείλει δυο ακόμη συνεδριάσεις μέσα στον Ιούλιο του έως τώρα παροπλισμένου πολιτικού οργάνου.
Για πολλούς ωστόσο η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας τρεις φορές μέσα στον Ιούλιο δεν είναι παρά η προετοιμασία του εδάφους για την ουσιαστική κατάργησή της, στο πλαίσιο της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν και στις αρχές Σεπτεμβρίου να αποτελούν το τέλειο άλλοθι ότι τα όργανα του κόμματος έγιναν σεβαστά όπως και η επιθυμία των στελεχών να συνεδριάζουν έστω και κατόπιν εορτής.
Λάθη Την εισήγηση του κ. Κασσελάκη πάντως καταψήφισαν 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας σχεδόν τα μισά καταψηφίζοντας και ρητά μετά από κάθε τοποθέτησή τους στο ανώτατο όργανο. Συγκεκριμένα καταψήφισαν Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, η Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ελένη Συμεωνίδου.
Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν αρκούντως επιθετική στον κ. Κασσελάκη προχωρώντας σε πλήρη αποδόμηση των όσων ισχυριζόταν τόσο πριν όσο και μετά τις κάλπες ο πρόεδρος του κόμματος. «Και εμείς έχουμε εκλεγεί πολύ πριν αδιαμεσολάβητα ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως αδιαμεσολάβητα από τον ελληνικό λαό ως βουλευτές», είπε η κυρία Γεροβασίλη, αρχίζοντας το χορό της αποδόμησης των επιλογών Κασσελάκη.
Οι αναρτήσεις Κασσελάκη από τις ΗΠΑ άνοιξαν ζητήματα ηθικά και αξιακά για τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σκληρή και οριζόντια κριτική. Δεν ήταν μόνο οι «7» της φρουράς Τσίπρα που άσκησαν οξεία κριτική, αλλά και άλλα στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Πολάκης επανάλαβε όλα όσα είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του για υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής, του συντρόφου Τάιλερ σε κάθε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του χειρισμού του πόθεν έσχες, για να προσθέσει ότι είχε δίκιο όταν μιλούσε για τα βουνά που δεν μπορούσε να ανέβει και «αποδείχτηκε ότι στο θέμα του γάμου των ομόφυλων είχα δίκιο, όχι γιατί είμαι ομοφοβικός, αλλά γιατί ήταν λάθος η καμπάνια».
Ο Τσίπρας και η κριτική των στελεχών Περισσότερο από όλα ωστόσο εκείνο που ενόχλησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι αναφορές του κ. Κασσελάκη στα μαύρα χρήματα που άφησε να εννοηθεί ότι έπαιρνε το κόμμα επί Αλέξη Τσίπρα με τις διαδοχικές αναρτήσεις του από τις ΗΠΑ που έβαλαν και πάλι φωτιά στο εσωκομματικό σκηνικό.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης κάλεσε ουσιαστικά τον κ. Κασσελάκη να ζητήσει συγγνώμη την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να κάνει την παραμικρή αναφορά στον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.
«Η αναφορά σου στον Τσίπρα έχει πληγώσει τον κόσμο μας. Ό,τι του ζητήθηκε να κάνει για να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ήταν εκεί» παρατήρησε δηκτικά ο κ. Ζαχαριάδης.
Η Όλγα Γεροβασίλη απέφυγε να αναφερθεί στον κ. Κασσελάκη αλλά στην εισήγηση της επιχείρησε να αποδομήσει συνολικά τον πρόεδρο με αιχμή τη μόνιμη επωδό του ότι εκλέχτηκε από τη βάση: « Εμείς έχουμε εκλεγεί πολύ πριν αδιαμεσολάβητα ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως αδιαμεσολάβητα από τον ελληνικό λαό ως βουλευτές», του είπε.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επέστρεψε τα «πυρά» για τα στελέχη «καριερίστες» που είχε αναφέρει ο πρόεδρος. «Η πολιτική δεν είναι καριέρες, αλλά υπηρετούμε τη δημοκρατία και κοινωνία. Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες», είπε η βουλευτής Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να λέγονται τερατολογίες για «μαύρα ταμεία» και επανέλαβε την πρόταση του για κατάθεση πρότασης νόμου για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.
Κεντροαριστερά και ενότητα Στις αναφορές του κ. Κασσελάκη περι ενότητας μέσω της οποίας μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών τα στελέχη αντέτειναν στον κ. Κασσελάκη ότι απαιτούνται πράξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα των εκδικητικών απολύσεων, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στήριξαν οι Νίκος Παππάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό του, στηρίζοντάς τον ανοιχτά.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος πάντως επανέφερε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να δώσει η βάση το πράσινο φως «ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου», χωρίς όπως είπε τη διάλυση κομμάτων.
Βέλη από τους αποχωρήσαντες Από την πλευρά της ομάδας Τεμπονέρα – Κοτσακά που αποχώρησαν από τα κομματικά όργανα επανέρχεται η κριτική για νομιμοποίηση ουσιαστικά της συμπεριφοράς Κασσελάκη.
Όπως σημειώνουν, με την παρουσία τους στην πολιτική γραμματεία, οι διαφωνούντες της ομάδας Τσίπρα κατάφεραν σε μια ακόμη συνεδρίαση οργάνου ή εσωκομματικής διαδικασίας να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στον κ. Κασσελάκη για να ξεπεράσει τη δική του κρίση ηγεσίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και να κερδίσει χρόνο, ρίχνοντας νερό στο μύλο της μετάλλαξης αντί της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας