Bloomberg: Κομμάτια και θρύψαλα το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο στη Γαλλία
Πηγή Φωτογραφίας: Journal du Dimanche
Ένα βροχερό πρωινό στο Αράς, μια πόλη που αντιστάθηκε στο κύμα της Μαρίν Λεπέν που σάρωσε τη Βόρεια Γαλλία, ο Κουεντίν Ρουζέ δηλώνει στο Bloomberg ότι δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα ψηφίσει κατά της ακροδεξιάς.
Ο Κ. Ρουζέ, ένας αριστερός καθηγητής οικονομικών, είχε ψηφίσει χωρίς δισταγμό υπέρ του Μακρόν το 2017. Τον είχε υποστηρίξει ξανά απρόθυμα πέντε χρόνια μετά. Αλλά δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να το κάνει ξανά αύριο, ψηφίζοντας υπέρ της υφυπουργού Γεωργίας Ανιές Πανιέ Ρινασέ που είναι υποψήφια του κόμματος του Μακρόν στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Η αναποφασιστικότητά του αυτή δείχνει γιατί – παρά τις έρευνες που υποδεικνύουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση – το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου παραμένει αβέβαιο.
Ψηφοφόροι όπως ο Ρουζέ αποτελούν τα στηρίγματα ενός εκλογικού ελιγμού γνωστού ως Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο που υπήρξε το κλειδί για να παραμείνει η ακροδεξιά μακριά από την κυβέρνηση της Γαλλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο εκλογικό σύστημα δύο γύρων της Γαλλίας, η συνήθης πρακτική είναι ο τρίτος του πρώτου γύρου να αποσύρεται στον δεύτερο ώστε να ανοίγει ο δρόμος σε όποιον βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο. Τότε εναπόκειται στους μετριοπαθείς να συσπειρωθούν σε αυτό το άτομο.
Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές με σκοπό το σχηματισμό του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου και με την ελπίδα ότι έτσι θα ενίσχυε τις δυνάμεις του μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές.
Το λάθος του Μακρόν Όμως το στοίχημά του κινδυνεύει να αποτύχει καθώς ο Ρουζέ και πολλοί άλλοι αριστεροί ψηφοφόροι, γεμάτοι θυμό από τις από τις ισχυρές επιθέσεις του Γάλλου προέδρου στα αριστερά σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη δική του εκλογική βάση, μπορεί να επιλέξουν την αποχή.
“Θα αποφασίσω τι θα κάνω την Κυριακή”, λέει. “Βαρέθηκα να βλέπω τους Μακρονιστές να προσβάλλουν την αριστερά, παρόλο που εμείς είμαστε αυτοί που μπλοκάρουμε κάθε φορά το δρομο της ακροδεξιάς προς την εξουσία”.
Η πιθανότητα να καταρρεύσει για πρώτη φορά το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο στη Γαλλία έχει οδηγήσει στην πολιτική παράλυση ενός διαλυμένου κοινοβουλίου και την ενδυνάμωση ενός άλλοτε περιθωριακού κόμματος που είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία. Οι τρομοκρατημένοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και προκαλώντας κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αν και κράτησε χαμηλό προφίλ την τελευταία εβδομάδα, ο Μακρόν προχώρησε τις πρώτες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών σε επιθέσεις κατά του θεωρούμενου ως ακροαριστερού France Unbowed του Ζαν Λικ Μελανσόν- χαρακτηρίζοντας το ως ακραίο και φιλομεταναστευτικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, το σχέδιο του Μακρόν να δημιουργηθεί μια ευρεία κεντρώα συμμαχία δεν λειτούργησε.
Τα αριστερά κόμματα που έχουν σχηματίσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Εθνικό Συλλαλητήριο στις 30 Ιουνίου. Το κόμμα Ensemble του Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση και κινδυνεύει με αφανισμό.
Κατά του μετώπου οι δεξιοί υπουργοί Στο Μέγαρο των Ηλυσίων μια μέρα αργότερα, οι δεξιοί υπουργοί του Μακρόν – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ – ζήτησαν να μην αποσύρει το κυβερνητικό κόμμα τους υποψηφίους τους από τις περιφέρειες όπου είχαν λάβει την τρίτη θέση, για να μην ενισχυθεί το κόμμα του Μελανσόν, ανέφερε στο Bloomberg παριστάμενος που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Άλλοι όμως είπαν ότι το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο πρέπει να κρατήσει πάση θυσία, με τον υπουργό Εμπορίου Φρανκ Ρίστερ να υποστηρίζει ότι το 1944 η Γαλλία δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνταχθεί με τον Στάλιν για να πολεμήσει τους Ναζί, ανέφερε η ίδια πηγή.
Το γραφείο του Μακρόν δεν εξέδωσε ποτέ μια σαφή οδηγία. Τελικά το κόμμα Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου απέσυρε τους υποψηφίους από ορισμένες περιφέρειες αλλά σε άλλα μέρη, όπως η γενέτειρα του προέδρου, η Αμιένη, έχουν παραμείνει.
Το συντηρητικό κόμμα Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση μετά τη διάσπασή του, όταν ορισμένα μέλη ενώθηκαν με τη Λεπέν υπό την ηγεσία του Ερίκ Τσιοτί. Περισσότεροι από 200 υποψήφιοί του έχουν αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, απομένουν όμως ακόμη 89 που βρίσκονται στην τρίτη θέση.
Οι διαιρέσεις που όριζαν το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο έχουν “εκραγεί” Σε μια υπαίθρια αγορά στο Αράς, την περασμένη εβδομάδα έκαναν εκστρατεία την ίδια ώρα η υφυπουργός Γεωργίας του Μακρόν που στον πρώτο γύρο είχε πάρει το 21,5% και ο Αλμπάν Εζέλ του Εθνικού Συναγερμού που είχε πάρει το 37,3%.
Οι διαιρέσεις που καθόριζαν παραδοσιακά τα περιγράμματα του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου έχουν προ πολλού “εκραγεί”, δήλωσε ο Εζέλ στο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων.
Ανάμεσά τους είναι και ο Ούγκο Γκαρμπ, ένας 21χρονος φοιτητής Νομικής, που το 2022 είχε υποστηρίξει το κίνημα του Macron το 2022 αλλά πλέον ασκεί κριτική σε αυτό που αποκαλεί “περιφρόνηση” του κόμματος για τους φτωχότερους ψηφοφόρους και την αποτυχία του να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανησυχίες του κόσμου για την πτώση των εισοδημάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας