Κόσμος

Η Γαλλία ανάμεσα σε ακυβερνησία και ακροδεξιά αυτοδυναμία

Η Γαλλία ανάμεσα σε ακυβερνησία και ακροδεξιά αυτοδυναμία

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

Σε συμπληγάδες η πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Μπροστά σε μια δραματική επιλογή με επιπτώσεις όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς απέναντι στο χειρότερο ενδεχόμενο της επίτευξης αυτοδυναμίας από τον Εθνικό Συναγερμό της Μ. Λεπέν και μια εξαιρετικά δύσκολη «συγκατοίκηση», η άλλη επιλογή είναι ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα οδηγήσει σε μια αδύναμη κυβέρνηση με έναν ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη δύναμη της Λεπέν, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς δεν είναι σίγουροι πώς θα αντιδράσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν θέλουν να ψηφίσουν τους υποψηφίους του Μακρόν, ενώ πολλοί δεξιοί θεωρούν εξίσου επικίνδυνους τους υποψηφίους του Εθνικού Συναγερμού και της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της εφημερίδας Le Monde, 221 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρθηκαν, εκ των οποίων 132 από την Αριστερά και 83 από το προεδρικό στρατόπεδο και την προσκείμενη στον Μακρόν συμμαχία Ensemble. Επιπλέον, αποσύρθηκαν δύο υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και τρεις του Εθνικού Συναγερμού.

Στο τέλος του πρώτου γύρου της Κυριακής το βράδυ, προβλεπόταν ότι θα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός “τριγωνικών” αναμετρήσεων, με έως και 306 αναμετρήσεις με τρεις υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, σε σύγκριση με τις οκτώ στις προηγούμενες εκλογές του 2022. Μετά από αποχωρήσεις, οι “τριγωνικές” αναμετρήσεις μειώθηκαν σε 94, με μία αναμέτρηση που θα είναι “τετραπλή”. Οι μονομαχίες θα φτάσουν τις 410. Σε 159 εκλογικές περιφέρειες αναμετρώνται ο Εθνικός Συναγερμός με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ενώ σε 133 αναμετρώνται οι υποψήφιοι της απερχόμενης πλειοψηφίας του Μακρόν με εκείνους της παράταξης Λεπέν-Μπαρντελά.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο αριστερός ακτιβιστής ηγέτης Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, καθώς οι σύμβουλοί τους πιστεύουν ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις τους μπορεί να αποτρέψουν αριστερούς ψηφοφόρους από το να υποστηρίξουν τους υποψηφίους τους. Αυτή η συνεργασία μεταξύ τους δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός νέου πρωθυπουργού, αντί του εκλεκτού της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, αν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν αυτές τις συνεννοήσεις.

Η Μαρίν Λεπέν έχει αλλάξει την εικόνα του κόμματός της, απορρίπτοντας τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που αποθαρρύνουν πολλούς ψηφοφόρους. Συνδέθηκε στο παρελθόν με το Κρεμλίνο και πήρε ρωσικά δάνεια, αλλά πλέον προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτές τις συνδέσεις. Επίσης, απομακρύνθηκε από τον αντισημιτισμό και υποστηρίζει τον Νετανιάχου. Το rebranding ολοκληρώθηκε με την υποψηφιότητα του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία στα social media και απήχηση στη νεολαία.

Από την άλλη πλευρά ο νεοσύστατος αριστερός συνασπισμός, γνωστός ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), συγκεντρώνει σοσιαλιστές, πράσινους και κομμουνιστές αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV.

Είναι αβέβαιο αν η άνοδος της ακροδεξιάς θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας ή θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής για να αντιμετωπιστεί η Λεπέν. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2027, ελπίζοντας ότι θα διατηρήσει την ηγεσία του σε μια δύσκολη περίοδο.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι έχουν τον τελικό λόγο και η ψήφος τους θα έχει επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments