Η στάση του Κιρ Στάρμερ για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξωτερικής πολιτικής που αναμένεται να εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, όπως φαίνεται η πάγια θέση του κόμματος, αλλά και του Κιρ Στάρμερ προσωπικά, είναι ότι δε θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούτε και αυτός προτίθεται να αλλάξει τον νόμο του βρετανικού κράτους που απαγορεύει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας αντικειμένων που ανήκουν στο βρετανικό μουσείο (British Museum Act 1963).
Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κόμμα έχει ασχοληθεί και με τα γλυπτά του Παρθενώνα και είχε εκφράσει θετική γνώμη προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας η DW σημειώνει πως εκτός από την αλλαγή του ενοίκου του, η σημαία της Ουκρανίας, η οποία κυμάτιζε δίπλα από τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack), αντικαταστάθηκε από εκείνη της Αγγλίας, γνωστή και ως Σταυρός του Αγίου Γεωργίου.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της, δεν πρόκειται για κάποιο μήνυμα εξωτερικής πολιτικής που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση, αλλά για μια ένδειξη της αγάπης του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για το ποδόσφαιρο και ενώ η Εθνική Αγγλίας κάνει τη δική της προσπάθεια σήμερα στους προημιτελικούς του Euro 2024 στη Γερμανία.
Ποια είναι όμως η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική; Δηλώσεις για εσωτερικά ζητήματα όπως το NHS, τα σχολεία, τη στέγαση έχουν ήδη γίνει, όμως καμία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μοιάζει κάπως λογικό αφού χρειάζονται λεπτό και διπλωματικό χειρισμό, που δε χωρά σε μονολεκτικές δηλώσεις. Η δουλειά ξεκίνησε όμως από νωρίς για την νεοσύστατη κυβέρνηση. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τα 22 μέλη του έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Το σχόλιο σας