Διεθνή

Πώς οι Τόρις οδηγήθηκαν στη χειρότερη συντριβή στην ιστορία τους

Πώς οι Τόρις οδηγήθηκαν στη χειρότερη συντριβή στην ιστορία τους

Πηγή Φωτογραφίας: Arise News

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτυπώνει ένα θρίαμβο των Εργατικών, αλλά μια σαρωτική ήττα των Συντηρητικών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία συνιστά μια μεγάλη πολιτική ανατροπή που αξίζει να αναλυθεί προσεκτικά γιατί προσφέρεται για ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα.

Οι Εργατικοί πέτυχαν έναν εκλογικό θρίαμβο, παρά το γεγονός ότι ανέβασαν ελάχιστα το ποσοστό τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το 2019 είχαν πάρει 32,2% , τώρα πήραν 33,1%, αλλά η συντριβή των Συντηρητικών και το εκλογικό σύστημα τους επέτρεψε να κερδίσουν 412 έδρες, πετυχαίνοντας μια από τις πιο ισχυρές πλειοψηφίες στην πολιτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μεγάλη ανατροπή συνέβη μετά από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών στη Βρετανία. Η πτώση τους από 43,6% και 365 έδρες το 2019 σε 23,7% και 121 έδρες το 2024 οφείλεται σε δικά τους λάθη. Οι βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Συντηρητικοί είχαν μετατρέψει την πολιτική σε “σαπουνόπερα” και το brexit επηρέασε την πορεία τους. Η πολιτική τους θεωρία του “Πολωνού υδραυλικού” οδήγησε σε αυξημένη μετανάστευση, με τους Βρετανούς να ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Σούνακ πρότεινε την επανεγκατάσταση μεταναστών στη Ρουάντα, μια ιδέα που απορρίφθηκε από τους Εργατικούς ως άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Η δεξιά στροφή των Τόρις δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση της πανδημίας και οι οικονομικές επιλογές. Η αποτυχία του Brexit να βελτιώσει τη ζωή των Βρετανών και η συνεχής υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν μέρος των λόγων που οδήγησαν τους Τόρις στην ήττα.

Το κόμμα Μεταρρύθμιση, με ηγέτη τον Φάρατζ, ανέβηκε στο 14% και κατέλαβε 4 έδρες, δημιουργώντας πρόβλημα επιβίωσης για τους Συντηρητικούς. Η μάχη με τον ακροδεξιό Φάρατζ θα είναι δύσκολη για τους Τόρις, καθώς πρέπει να ξανακερδίσουν την υποστήριξη της συντηρητικής βάσης τους.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί εμφανίστηκαν πιο μετριοπαθείς σε σχέση με το παρελθόν και απέφυγαν τις ακρότητες, ενώ οι Συντηρητικοί στρέφονταν προς το δεξιό λαϊκισμό. Αυτή η αλλαγή δεν επέτρεψε στους Τόρις να συσπειρώσουν ψηφοφόρους που φοβούνταν τους Εργατικούς, πιστεύοντας ότι θα πήγαιναν πολύ αριστερά.

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δρόμο και μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες. Το διαθέσιμο εισόδημα των Βρετανών έχει μειωθεί, ο παράδεισος του Brexit που κάποιοι υποσχέθηκαν δεν υπάρχει πια και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται αντί να μειώνονται. Επίσης μεγαλώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυξάνεται το δημόσιο χρέος, λόγω της κακής διαχείρισης των Τόρις. Η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, παραμένει ισχυρή στη διεθνή σκηνή και η σημασία της παραμένει μεγάλη σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα αποσταθεροποιείται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments