Διεθνή

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη υπό το φόβο ανάδειξης ακροδεξιού πρωθυπουργού

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη υπό το φόβο ανάδειξης ακροδεξιού πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: The North West Star

Ο Μπαρντελά έχει θέσει εκβιαστικό δίλημμα «πλειοψηφία ή ακυβερνησία», καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν δεν φαίνεται να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η Ευρώπη μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με την αγωνία να κορυφώνεται υπό τον φόβο ανάδειξης ακροδεξιού πρωθυπουργού. Στον πρώτο γύρο, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), επικράτησε με ποσοστό 33%.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών προειδοποίησε για την πιθανότητα ακροδεξιού πρωθυπουργού, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας στη χώρα είναι ορατός. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι περισσότεροι από 50 πολιτικοί και μέλη των επιτελείων τους έχουν δεχθεί επίθεση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρντελά έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «πλειοψηφία ή ακυβερνησία», την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη για αυτούς απόλυτη πλειοψηφία.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για «επικείμενο χάος» με προφανή κίνδυνο μπλοκαρίσματος της ΕΕ και «απώλεια επιρροής» για το Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τον αυριανό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο σε κάθε εκλογική περιφέρεια για την επικράτηση των υποψηφίων που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον εκλεκτό της ακροδεξιάς.

Φόβοι για τα «ευαίσθητα» πόστα Δημοσίευμα στην εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για «μεγάλη ζάλη» που έχει κυριεύσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς, όπως σημειώνεται, υπάρχει αναστάτωση σε πολυάριθμους διπλωμάτες με διπλή ιθαγένεια, οι οποίοι από τις δηλώσεις του Ζορντάν Μπαρντελά καταλαβαίνουν ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης που θεωρούνται πολύ «ευαίσθητες».

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από την ύπαρξη συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα σε προηγούμενες «συγκατοικήσεις».

«Ο αποκλειστικός τομέας του προέδρου, που μερικές φορές παρερμηνεύεται, δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Προφανώς θα αμφισβητηθεί. Όσον αφορά την Ουκρανία, τη σχέση με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά ειδικά την Ευρώπη, οι απόψεις είναι αντίθετες. Αν υπάρξει συγκατοίκηση, αναπόφευκτα θα είναι συγκρουσιακή. Αυτό θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και στη συνέχεια σε διαγραφή της γαλλικής διπλωματίας», αναφέρει στην εφημερίδα γάλλος διπλωμάτης.

Επίσης, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα σημεία αντιπαράθεσης αναφορικά με τον διορισμό των πρέσβεων, οι οποίοι «διορίζονται από τον αρχηγό του κράτους, αλλά έπειτα από σύσταση του υπουργού Εξωτερικών».

Ένας στους δύο Γάλλους δεν επιθυμεί απόλυτη πλειοψηφία της Λεπέν Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού LCI και της εφημερίδας Le Figaro, το 47% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει ο Εθνικός Συναγερμός την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έναντι 37% που επιθυμεί μία ανάλογη εξέλιξη.

Το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να εκλεγεί βουλευτής ένας υποψήφιος από το Σοσιαλιστικό κόμμα ή το κόμμα των Οικολόγων, ή ακόμα από την παράταξη Μακρόν, αν απέναντι του είχε υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού.

Στην περίπτωση, ωστόσο, αναμέτρησης ενός υποψηφίου του Εθνικού Συναγερμού και ενός της Ανυπότακτης Γαλλίας οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με τους μισούς να πηγαίνουν από τη μία πλευρά και τους άλλους μίσους τους από την άλλη.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψήφιου της παράταξης Μακρόν και ενός υποψήφιου του Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς το 52% απαντά ότι θα προτιμούσε την εκλογή ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν.

Επιμένει ο Ατάλ ότι μπορεί να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς «Μπορούμε να αποτρέψουμε απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς», δήλωσε την Τετάρτη ο γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter και πρόσθεσε ότι το 90% των υποψηφίων από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στις περιφέρειες που τερμάτισαν τρίτοι, δεν θα κατέβουν την Κυριακή στις εκλογές.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η ακροδεξιά να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία… Eίναι δική μας ευθύνη να το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Ατάλ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για την δημιουργία προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του προς τα παραδοσιακά κόμματα για ad hoc συνεργασία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

«Ελπίζω το Μαζί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες. Μετά από αυτό, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφίες ανά νομοσχέδιο», σημείωσε ο Ατάλ.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments