Nέα της αγοράς

Μινέρβα και ΕΖΑ: Προς πώληση οι δύο εταιρείες από την Deca

Μινέρβα και ΕΖΑ: Προς πώληση οι δύο εταιρείες από την Deca

Πηγή Φωτογραφίας: minerva.com.gr

Το χρονοδιάγραμμα πώλησης για Μινέρβα και ΕΖΑ – Τι σχεδιάζει ο βασικός μέτοχος Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Χωρίς να αλλάζει κάτι στην απόφαση του βασικού μετόχου της Μινέρβα και της ΕΖΑ, το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, , πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω την υπόθεση, αναφέρουν ότι η αποεπένδυση ως προς την ολοκλήρωσή της έχει μια ευελιξία χρονικά.

Ήδη το deal μεταξύ της «παλαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας» -που πλέον ελάχιστο λάδι παράγει- και της Desserta Hellas, θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Berglandmilch, για την εξαγορά από τη δεύτερη του εργοστασίου της φέτας της πρώτης στα Ιωάννινα, αποτελεί αναμφίβολα πρόκριμα για το τι θα ακολουθήσει, ωστόσο η διαδικασία πηγαίνει μάλλον για το 2025.

Η πώληση της Μινέρβα και η περίπτωση της ΕΖΑ

Κι αυτό γιατί ναι μεν η διάρκεια της «ζωής» του Diorama I, που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments, ολοκληρώνεται τυπικά εντός του 2024, όμως κατά συνήθη πρακτική το «κλείσιμο» μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, ενώ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα εκ του καταστατικού να δοθεί παράταση λειτουργίας για περίπου ένα-ενάμισι έτος.

Εξ ου και η διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του μετατίθεται για του χρόνου, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αλλαγή των σχεδίων εκ νέου εάν στο μεταξύ υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι το Diorama I από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης) εξαγόρασαν τη Μινέρβα τον Σεπτέμβριο του 2019 επενδύοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Diorama Ι κατέχει το 68% των μετοχών της εταιρείας, ενώ από 16% κατέχουν EOS και Elikonos.

Ας σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο της Μινέρβα, η οποία μέσα στην τελευταία 5ετία έχει μετασχηματιστεί σε όμιλο τροφίμων, περιλαμβάνονται γνωστά εμπορικά σήματα, όπως Μινέρβα, Χωριό, ΤΟΠ και Φαστ, Pummaro, Pelargos, Brava και Delicia.

Με βάση τον ισολογισμό του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 10,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 852 χιλ .ευρώ.

Περίπου η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της ζυθοποιίας ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), όπου επίσης έχει πλειοψηφική συμμετοχή το Diorama Ι.

Ο βασικός μέτοχος προετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε exit από τη ζυθοποιία, η οποία το 2023 βελτίωσε σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ εφέτος δίνει έμφαση στο ισχυρό πρόγραμμα ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού της.

Πηγή, Ξανθή Γούναρη, ot.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments