Σούνακ: Από την Ντάουνινγκ Στριτ στο μεροκάματο
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Επίσημα πλέον ο Ρίσι Σούνακ είναι άνεργος. Ο μακρύς και κακοτράχαλος δρόμος του προς την πόρτα της εξόδου από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ φαινόταν αναπόφευκτος από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία μετά από την οικονομικά καταστροφική, βραχύβια κυβέρνηση της Λιζ Τρας το φθινόπωρο του 2022.
Όμως, ο 44χρονος Σουνάκ, μάλλον χαμογελάει για το μέλλον που τον περιμένει και δεν φαίνεται να κλαίγεται για το ότι έχασε τους μισθούς ακόμη πέντε χρόνων πρωθυπουργίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Σουνάκ, ένας άνθρωπος που είναι πλουσιότερος από τον Βασιλιά της Αγγλίας και έχει παρελθόν ως τραπεζίτης στο Λονδίνο, μπορεί να προετοιμαστεί για μερικά ακόμη προσοδοφόρα προνόμια καθώς εγκαταλείπει το δημόσιο.
Τα εκατομμύρια του Ρίσι Σούνακ
Ως πρωθυπουργός, ο Σουνάκ δικαιούταν μισθό 80.000 λιρών, επιπλέον του μισθού του 91.346 λιρών ως βουλευτής για την εκλογική του περιφέρεια. Τα φορολογικά αρχεία δείχνουν ότι πέρυσι, έλαβε £139.000 ($177.000) από αυτές τις δουλειές.
Το πακέτο αποδοχών του για την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πενιχρό σε σύγκριση με αυτό που είχε συνηθίσει πριν μπει στην πολιτική. Ο Σούνακ είχε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια λίρες κεφαλαιακά κέρδη πέρυσι και πλήρωσε συνολικά £500.000 σε φόρο.
Ο Σουνάκ εργάστηκε ως επιτυχημένος τραπεζίτης για χρόνια, ξεκινώντας από την Goldman Sachs προτού αποκτήσει MBA και επιστρέψει στον επικερδή χώρο των hedge funds.
Σύμφωνα με μια ανάλυση της σταδιοδρομίας του, ο Σουνάκ πιθανότατα κέρδισε λιγότερο από 100.000 λίρες στα πρώτα τρία χρόνια σαν φοιτητής.
Ενώ εργαζόταν στο hedge fund TCI μεταξύ 2006 και 2009 στα 20 του, ο Σουνάκ έγινε πολυεκατομμυριούχος αφού μαζί με τους συναδέλφους του μοιράστηκαν 100 εκατομμύρια λίρες μετά από ένα επικερδές στοίχημα κατά τη συσσώρευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Ρίσι Σούνακ έβγαλε λεφτά ακόμα και από κακές συμβουλές Το hedge fund πήρε θέση ακτιβιστή στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro το 2007, αναγκάζοντας την πώλησή της στη Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία είχε ως αποτέλεσμα κέρδος 555,9 εκατομμυρίων λιρών. Ωστόσο, αυτή η εξαγορά επιβάρυνε τη σκωτσέζικη τράπεζα με χρέος, οδηγώντας σε κρατική διάσωση ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ενώ τα μεγαλύτερα πλούτη του Σουνάκ πιθανότατα θα έρθουν αφού τελικά παραιτηθεί από βουλευτής, υπάρχουν αρκετοί νέοι τρόποι για να βγάλει χρήματα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν ο Σουνάκ επιστρέψει στον οικονομικό κόσμο αφού φύγει από την πολιτική, θα έχει μεγάλη ζήτηση.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια μέσω των συμβουλευτικών ρόλων στο Σίτι σε ομίλουςς όπως οι Blackrock και Robey Warshaw, εκτός από τον χρόνο που επιμελήθηκε την εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου.
Ή, θα μπορούσε να πάρει μάθει από τον Ντέιβιντ Κάμερον, που διετέλεσε Πρωθυπουργός μεταξύ 2010 και 2016 και βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω του ρόλου του στον κατεστραμμένο χρηματοοικονομικό όμιλο Greensill Capital.
Ο Κάμερον φέρεται να πήρε 10 εκατομμύρια δολάρια από τον Γκρίνσιλ για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για λογαριασμό της εταιρείας, αλλά εκπρόσωπός του αμφισβήτησε αυτό το ποσό.
Βγάζοντας λεφτά από μπλα-μπλα
Το πιο εύκολο μεροκάματο για τον Ρίσι Σουνάκ τώρα πιθανότατα μπορεί να το βγάλει χρησιμοποιώντας την μακρόχρονη πείρα του ως δημόσιος ομιλητής.
Ο Τόνι Μπλερ, ο ένατος μακροβιότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σημείωσε μετά τη συνταξιοδότησή του, καθώς φέρεται να έβγαλε 1 εκατομμύριο λίρες το 2012 μιλώντας δημοσίως. Οι διάδοχοί του στους Τόρις ακολούθησαν αυτή την τάση.
Τη χρονιά που μεσολάβησε από την παραίτηση από την πρωθυπουργία και την παραίτηση από βουλευτής, ο λαλίστατος Μπόρις Τζόνσον κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από τέτοιες δραστηριότητες.
Έγγραφα από τον Μάιο του 2023 δείχνουν ότι ο Τζόνσον πληρώθηκε περίπου 3,5 εκατομμύρια λίρες για ομιλίες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Έλαβε επίσης προκαταβολή 510.000 λιρών σε μια συμφωνία για συγγραφή βιβλίου. Η Τερέζα Μέι, η προκάτοχος του Τζόνσον, επίσης εκμεταλλεύτηκε το κύκλωμα ομιλιών από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2019.
Οικογενειακός πλούτος
Αυτό που είναι μοναδικό για τον Ρίσι Σούνακ μεταξύ των προκατόχων του, ωστόσο, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει ποτέ.
Ο Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, έχουν συνολική αξία 651 εκατομμυρίων λιρών (830 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με την τελευταία λίστα πλουσίων των Sunday Times, καθιστώντας τον πλουσιότερο και από τον βασιλιά Κάρολο.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτού του πλούτου προέρχεται από τις συμμετοχές της Μέρτι στην ινδική εταιρεία πληροφορικής Infosys, την οποία συνίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος πατέρας της.
Ο πλούτος της Μέρτι ήταν ένα καυτό σημείο διαμάχης κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ρίσι Σούνακ λόγω της ιδιότητάς της ως «κατοίκου εξωτερικού», πράγμα που σήμαινε ότι δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος από μετοχές της Infosys. Η Μέρτι υποσχέθηκε να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια λαίλαπα δημοσιότητας.
Ο Σουνάκ θα παραμείνει βουλευτής μέχρι να αποφασίσει διαφορετικά, όπως ο Μπόρις Τζόνσον ή ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από αυτόν.
Αλλά όταν φύγει, ο άνθρωπος που οδήγησε τους Τόρις στη χειρότερη ήττα τους σε σχεδόν δύο αιώνες θα απορροφηθεί γρήγορα σε ένα εταιρικό μαξιλάρι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων όπως οι περισσότεροι από τους πρώην συναδέλφους του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας