Πολιτική

Ραντεβού στο Συνέδριο του φθινοπώρου δίνουν “Κασσελακικοί” και “Τσιπρικοί”

Ραντεβού στο Συνέδριο του φθινοπώρου δίνουν “Κασσελακικοί” και “Τσιπρικοί”

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο των αιχμών η αδράνεια των οργάνων, η Αυγή και το μέλλον.

Ουδείς θέλει να μείνει με τον μουτζούρη και να λερώσει τα χέρια του προκαλώντας νέες εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και το χάσμα είναι τεράστιο μεταξύ των στελεχών που διαφωνούν με τις στάσεις – δηλώσεις του προέδρου και εκείνων που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι κασσελίστας αναμένεται να εμφανιστούν δυναμικά στο φθινοπωρινό συνέδριο, φέρνοντας στο προσκήνιο το φαν κλαμπ και τις διαφωνίες. Υπάρχουν αναφορές περί αποδυνάμωσης του Κασσελάκη, ειδικά μετά τις δηλώσεις του για το «δικό μου ΣΥΡΙΖΑ» και τις επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ενδέχεται να είναι απλές συκοφαντίες, αλλά ο πρόεδρος Κασσελάκης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα ενόψει του καταστατικού Συνεδρίου. Ο Γιάννης Ραγκούσης εκτιμά ότι αν προσφύγει στη βάση, ο Κασσελάκης δεν θα κερδίσει ούτε τις μισές ψήφους, συνδέοντάς το αυτό με τη συκοφαντική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυναμική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόθεση ψήφου, ενώ στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αναδείχθηκαν σημαντικές διαφορές σε πολιτικές προσεγγίσεις και στις συζητήσεις για το μέλλον και τις συμμαχίες της Κεντροαριστεράς. Οι κριτικές και οι διαφωνίες βασίστηκαν σε κείμενο που είχε σταλεί από τα 87 μέλη και βουλευτές του κόμματος τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία ως προς το συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μεταξύ της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Τα στελέχη εκτιμούν ότι το κόμμα δεν πήγε καλά και διαφωνούν με μια εισήγηση που θεωρούν ότι είχε λάθος διαπίστωση, χωρίς αναζήτηση αιτιών και ευθυνών. Επιπλέον, θεωρούν ότι η διαφωνία είναι ριζική λόγω της απουσίας συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων.

Ως προς την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου υπήρξε διαφωνία, θεωρώντας ότι το κείμενο -το οποίο εισηγήθηκε σήμερα η γραμματέας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι εσωστρεφές.

Οι 87 βουλευτές και στελέχη εστιάζουν στο κλείσιμο της Αυγής και ασκούν κριτική για την αδράνεια των οργάνων. Κατηγορούνται για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποίηση στελεχών, απέχοντας από την κουλτούρα διαλόγου ενός σύγχρονου δημοκρατικού κόμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, η πορεία προς το συνέδριο περιλαμβάνει την ορισμό Επιτροπής για τις Καταστατικές Αλλαγές, τη συνεδρίαση της ΚΕ για την έγκριση των αλλαγών και τον ορισμό Επιτροπής απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο και την εκλογή συνέδρων. Η εκλογή νέων οργάνων θα ακολουθήσει αμέσως μετά το Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο και έχει μιλήσει για ανάγκη εκσυγχρονισμού. Αυτό το οποίο επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης είναι ο εκσυγχρονισμός του κόμματος και έχει διαμηνύσει ότι όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου ιδέα.

Σύμφωνα με την πρόταση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, το επόμενο σημαντικό γεγονός για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου. Αυτό θα βοηθήσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς να προσαρμοστεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ ακολουθεί η εκλογή νέων οργάνων. Το συνέδριο βασίζεται στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων και την κοινή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση των δυνάμεών μας. Ο στόχος της ισχυροποίησης και ανασυγκρότησης του κόμματος, όπως ανακοινώθηκε το 2019 και επαναβεβαιώθηκε στο συνέδριο του 2022, παραμένει σε ισχύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments