Γεωπολιτικά

Η νεολαία της Χαμάς συνεργάζεται με την Τουρκία

Η νεολαία της Χαμάς συνεργάζεται με την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Παρά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι εταιρείες “βιτρίνας” της Χαμάς συνεχίζουν να λειτουργούν και να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα.

Το τμήμα νεολαίας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για εκπαίδευση παιδιών σε πολεμικές δραστηριότητες και χρήση όπλων, καλλιεργεί ισχυρότερους δεσμούς με ισλαμιστικές και νεοεθνικιστικές ομάδες νεολαίας στην Τουρκία, με τη διευκόλυνση της θετικά προκείμενης προς την Χαμάς κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους τον Οκτώβριο, στελέχη της συναντώνται ενεργά με διάφορες τουρκικές ομάδες που ασχολούνται με την τουρκική νεολαία, με στόχο να προσηλυτίσουν σημαντικό αριθμό νέων στην Τουρκία στην ιδεολογία της Χαμάς και να αξιοποιήσουν πρόσθετους πόρους για την υποστήριξη των περιφερειακών επιχειρήσεων της Χαμάς.

Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει από τη Χαμάς να το επιτύχει αυτό είναι ο Άσραφ Αουάντ, ο οποίος περιγράφεται ως αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου νεολαίας της Χαμάς. Έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με ηγέτες τουρκικών μαχητικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη και να προωθήσει τα προγράμματα της Χαμάς για τη νεολαία.

Η Χαμάς είναι διαβόητη για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης σε παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένης τόσο της πρακτικής εκπαίδευσης στο πεδίο όσο και της θεωρητικής διδασκαλίας, ιδίως σε θερινά στρατόπεδα που διοργανώνει το τμήμα νεολαίας της. Με την πάροδο των ετών ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποκαλύψει πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί ανηλίκους για εκπαίδευση σε όπλα σε αυτές τις κατασκηνώσεις, μεταφέροντας πυρομαχικά και εκρηκτικά και εκμεταλλευόμενη τους ως ταχυδρόμους για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων.

Οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται η Χαμάς στην Τουρκία έχουν παραρτήματα νεολαίας σε όλη τη χώρα, που ασχολούνται με νέους και παιδιά. Τα κατηχούν με μαχητική, ακροαριστερή ή ισλαμιστική ιδεολογία μέσω θερινών κατασκηνώσεων, εκδόσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Ένα από τα δίκτυα με τα οποία αλληλεπιδρά ο Αουάντ είναι το Öncü Gençlik (Πρωτοπόρος Νεολαία), μια μαχητική, ακροδεξιά και νεοεθνικιστική ομάδα που αποτελεί το παράρτημα νεολαίας της φιλοϊρανικής ομάδας Perinçek, η οποία είναι σύμμαχος της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν. Στις 27 Ιουνίου ο Αουάντ επισκέφθηκε τον Σαμέτ Κουντ, τον επικεφαλής της Öncü Gençlik. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Χαμάς διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διοίκησης και συντονισμού της, το οποίο προστατεύεται από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Σύμφωνα με τα αναγνώσματα της συνάντησης που δημοσίευσε το φερέφωνο της ομάδας Perinçek, η εφημερίδα Aydınlık, οι δύο τους συζήτησαν στρατηγικές για την επέκταση του αντι-αμερικανικού και αντι-ισραηλινού μετώπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Κουντ υποσχέθηκε να νικήσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.

Οι Γιουνούς Εμρέ Οζγκούν και Μουράτ Κατλάντς, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Öncü Gençlik, καυχήθηκαν για τις επιχειρήσεις τους κατά των αμερικανικών συμφερόντων, δηλώνοντας ότι η αδελφή τους οργάνωση, η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας (Türkiye Gençlik Birliği, TGB), μια άλλη ομάδα νεολαίας της παράταξης Perinçek, διοργάνωσε συγκεντρώσεις μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στην Τουρκία.

Τα μέλη της TGB είναι γνωστά για τη βία τους και δρουν ατιμώρητα στην Τουρκία. Η οργάνωση έχει εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον βάσεων του ΝΑΤΟ και αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες ποινικές έρευνες, απαγγελίες κατηγοριών και δίκες. Παρά τις νομικές αυτές προκλήσεις, έχουν αποφύγει σταθερά τις συνέπειες λόγω της επιρροής του ηγέτη τους, Ντογκού Περιντσέκ, και των στενών δεσμών του με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Χαμάς έχει επίσης εμπλέξει την τουρκική Χεζμπολάχ για να προωθήσει τις πρωτοβουλίες της για τη νεολαία. Αυτή η τουρκική ομάδα, που διαφέρει από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά μοιράζεται τη δέσμευση για την καταστροφή του Ισραήλ και υποστηρίζεται από το Ιράν, προσεγγίστηκε από τον Αουάντ. Συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, του HÜDA-PAR, ενός φονταμενταλιστικού κόμματος που συμμαχεί επίσημα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν.

Στις 26 Απριλίου ο Αουάντ και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον επαρχιακό πρόεδρο του HÜDA-PAR, Ζεϊνούλ Αμπιντίν Γκουλσεβέρ, στο Diyarbakır, μια κυρίως κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Πολλά μέλη της τουρκικής Χεζμπολάχ είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για μια σειρά δολοφονιών τη δεκαετία του 1990 και φυλακίστηκαν. Ωστόσο, αργότερα απελευθερώθηκαν μετά από μια συμμαχία που συνήψαν με την κυβέρνηση Ερντογάν το 2014.

Ο ανώτατος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Έντιπ Γκιμούζ, εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα στις 13 Οκτωβρίου 2023, προτρέποντας σε τζιχάντ κατά του Ισραήλ: “Βιαστείτε για τζιχάντ. Ελάτε στο τζιχάντ και ελάτε στη σωτηρία. Ειδικά όσοι από εσάς είστε γείτονες και κοντά στα εδάφη της Παλαιστίνης, μην αφήνετε τους αδελφούς μας από τη Γάζα μόνους. Κάντε τα σύνορα ανούσια, ξεχυθείτε και ενωθείτε με τους Παλαιστίνιους τζιχαντιστές αδελφούς σας”.

Ο Γκιμούζ τόνισε επίσης ότι όλοι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να βρουν ένα μέσο για να συμβάλουν στην υπόθεση των τζιχαντιστών. Ο Έντιπ Γκιμούζ, 65χρονος Κούρδος, έλαβε εκπαίδευση από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και έχει συνάψει συμμαχία με τον πρόεδρο Ερντογάν την τελευταία δεκαετία. Όχι μόνο έχει συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, αλλά έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, τον ανώτερο σύμβουλο του Χαμενεΐ.

“Πολεμήστε ώμο με ώμο με τους μουτζαχεντίν εναντίον του σιωνιστικού εχθρού. Όσοι δεν έχουν την ευκαιρία να πολεμήσουν, όσοι βρίσκονται σε συνθήκες που καθιστούν δύσκολο να πολεμήσουν, θα πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και συνθήκες για μάχη”, πρόσθεσε. “Γίνετε σαν τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam και χτυπήστε το φόβο στις καρδιές των Εβραίων”, είπε ο Γκιμούζ.

Σε απάντηση στην έκκλησή του, ο Χασάν Σακλανάν, ένας 34χρονος ριζοσπάστης Τούρκος ιμάμης που εργάζεται στην κυβέρνηση, επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν Ισραηλινό συνοριοφύλακα στην Ιερουσαλήμ στις 30 Απριλίου. Σκοτώθηκε επί τόπου. Δύο άλλοι Τούρκοι υπήκοοι, ο Γιακούπ Ερντάλ και ο Σεϊφουλάχ Μπιλάλ Οζτούρκ, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Λίβανο στις 21 Νοεμβρίου 2023. Και οι τρεις συνδέονταν με το δίκτυο της Χεζμπολάχ της Τουρκίας.

Μια άλλη οργάνωση με την οποία αλληλεπιδρά το γραφείο νεολαίας της Χαμάς στην Τουρκία είναι η Önder İmam Hatipliler Derneği (Önder Imam Hatip Association, Önder), μια ισλαμιστική ομάδα γνωστή για την ισχυρή υποστήριξή της στην κυβέρνηση Ερντογάν. Στις 11 Ιουνίου ο Αουάντ συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Τσεϊλάν, τον πρόεδρο της Önder, για να συζητήσουν την επέκταση των προγραμμάτων συνεργασίας τους για τη νεολαία.

Η Önder, που είναι οργανωμένη μεταξύ των 4.500 χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο θρησκευτικών σχολείων της Τουρκίας, γνωστών ως ιμάμ χατίπ, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει 1,5 εκατομμύριο μαθητές. Τα σχολεία ιμάμ χατίπ απευθύνονται σε μαθητές από το γυμνάσιο έως το λύκειο. Η ένωση λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν και χρησιμεύει ως κομβική πλατφόρμα για την πρόσληψη σε κυβερνητικές θέσεις, διευκολύνοντας τη στελέχωση των δημόσιων ιδρυμάτων από πιστούς του Ερντογάν.

Μια άλλη τουρκική ισλαμιστική οργάνωση με την οποία το γραφείο νεολαίας της Χαμάς έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς είναι η Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği (Ένωση Cihannüma για την Πλατφόρμα Αλληλεγγύης και Συνεργασίας), με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ιδρύθηκε από ισλαμιστές το 2013, ο ιδρυτικός πρόεδρός της, Γιουσούφ Τεκίν, είναι φιλοϊρανικό στέλεχος που σήμερα υπηρετεί ως υπουργός εθνικής παιδείας.

Χρησιμεύει ως διέξοδος για νέους ιδεολόγους που επιλέγονται για κυβερνητικές θέσεις με βάση τον ιδεολογικό ζήλο και όχι την αξία τους. Ο Awad επισκέφθηκε την έδρα του Cihannüma στις 4 Μαΐου, όπου συναντήθηκε με τον σημερινό επικεφαλής του, Rıza Yorulmaz, και τον αναπληρωτή του, Yusuf Eren.

Άλλες οργανώσεις που επιστράτευσε ως συμμάχους ο Αουάντ ήταν η YediHilal Derneği (Ένωση Επτά Ημισελήνων), μια ισλαμιστική ομάδα νεολαίας με δίκτυα σε σχολεία από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο, και η Anadolu Gençlik Derneği (Ένωση Νεολαίας Anadolu), το τμήμα νεολαίας του ισλαμιστικού κόμματος Saadet. Και οι δύο οργανώσεις έχουν σημαντικό αριθμό οπαδών από τη νεολαία στην Τουρκία.

Οι επιχειρήσεις της νεολαίας του Αουάντ προσθέτουν μια άλλη διάσταση στην επεκτεινόμενη επιρροή της Χαμάς στην Τουρκία. Όπως ο Αουάντ, πολλά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ανώτερων ηγετών, διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία υπό την προστασία και την υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT παρέχει ακόμη και λεπτομέρειες ασφαλείας για ορισμένους ηγέτες της Χαμάς.

Οι προσπάθειες του Ισραήλ να παρακολουθεί τη δραστηριότητα της Χαμάς στην Τουρκία έχουν αντιμετωπιστεί με τις τουρκικές αρχές να χτυπούν τα περιουσιακά στοιχεία της Μοσάντ και τους πληροφοριοδότες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το δίκτυο της Χαμάς, με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία να προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες εναντίον τους.

Παρά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι εταιρείες “βιτρίνας” της Χαμάς συνεχίζουν να λειτουργούν και να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς άλλαξαν ακόμη και τα ονόματά τους στην Τουρκία μετά την απόκτηση της ιθαγένειας για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments