Ειδήσεις

Οι ακροδεξιοί «Πατριώτες για την Ευρώπη» τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ακροδεξιοί «Πατριώτες για την Ευρώπη» τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: La Tribune

Η εθνικιστική ομάδα του Βίκτορ Όρμπαν συστάθηκε επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαθέτοντας 84 ευρωβουλευτές.

Επίσημη ευρωομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» που διαθέτουν 84 βουλευτές και είναι η τρίτη δύναμη στο ημικύκλιο.

Η νεοσύστατη ακροδεξιά συμμαχία, η οποία ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν μαζί με Αυστριακούς και Τσέχους εθνικιστές, διαδέχθηκε την προηγούμενη ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), η οποία έχει πλέον διαλυθεί.

Οι Πατριώτες επεκτάθηκαν γρήγορα με πολλά κόμματα να ανακοινώνουν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία.

Το πρωί της Δευτέρας εντάχθηκαν στην ομάδα οι ευρωβουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Γαλλίας και της Λέγκας της Ιταλίας -δύο βασικά πρώην κόμματα της ID που δεν είχαν ακόμη ενταχθεί στην ομάδα.

Ενώ η Λέγκα ήταν κυρίαρχη εντός του ID κατά την προηγούμενη θητεία, η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία εντός των Πατριωτών θα είναι το RN της Μαρίν Λεπέν, με τριάντα ευρωβουλευτές. Ακολουθούν το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν με δέκα βουλευτές, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με οκτώ και το ANO του Τσέχου Αντρέι Μπάμπις με επτά.

Άλλες εθνικές αντιπροσωπείες περιλαμβάνουν το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας, το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας και το ολλανδικό εθνικιστικό PVV, που συνεισφέρουν από έξι ευρωβουλευτές. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τρεις νομοθέτες από το φλαμανδικό εθνικιστικό Vlaams Belang του Βελγίου, δύο από το Chega! της Πορτογαλίας και έναν από το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, συνολικά 84 ευρωβουλευτές.

Ο ηγέτης του RN Ζορντάν Μπαρντελά διορίστηκε πρόεδρος της ευρωομάδας -ένας ρόλος συγκρίσιμος με τον επικεφαλής της ευρωομάδας.

Παρόλο που η ομάδα των Πατριωτών είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την ID, η οποία είχε 73 ευρωβουλευτές όταν συγκροτήθηκε το 2019, το ποσοστό της στο Κοινοβούλιο είναι πιο μεγάλο λόγω της μείωσης του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 720.

Με 84 ευρωβουλευτές, οι Πατριώτες ξεπέρασαν τόσο τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), που έχουν 78 ευρωβουλευτές, όσο και το φιλελεύθερο Renew Europe, με 76 ευρωβουλευτές, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο του Όρμπαν να γίνει η τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments