Ελλάδα

Ξανά στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι–Ξεκίνησε η δίκη για τη θυελλώδη πρωτόδικη απόφαση

Ξανά στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι–Ξεκίνησε η δίκη για τη θυελλώδη πρωτόδικη απόφαση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ξανά στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι – Ξεκίνησε η δίκη για τη θυελλώδη πρωτόδικη απόφαση

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη

Τρεις, περίπου, μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων οι 21 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο Εφετείο.

Η αυλαία της δίκης, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, άνοιξε σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα καθώς από νωρίς βρέθηκαν εκεί συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες.Στο εδώλιο 14 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους. Μεταξύ των απόντων οι τότε επικεφαλής του ΠΣ Σωτήρης Τερζούδη, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Ο προσδιορισμός της δίκης έγινε σε χρόνο ρεκόρ καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα ως το 2026.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, μετά από την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε, λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση, θα κρίνει την υπόθεση από μηδενική βάση. Και αυτό γιατί έχει ασκηθεί έφεση τόσο για το ύψος των ποινών για τους πέντε καταδικασθέντες σε ποινές μέχρι πέντε έτη, εξαγοράσιμες, όσο και για τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους.

Από την εισαγγελική έφεση εξαιρέθηκε ο ηλικιωμένος που φέρεται να έβαλε τη φωτιά ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και νομικά δεν μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία. Ωστόσο, σήμερα αν και απουσίαζε από το εδώλιο εκπροσωπήθηκε από συνήγορο καθώς άσκησε ο ίδιος έφεση όποτε θα κριθεί και πάλι μαζί με τους 20 συγκατηγορουμένους του.

Η έφεση αφορά στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο χρειάστηκε δυόμιση ώρες για να γίνουν οι δεκάδες νομιμοποιήσεις υποστήριξης της κατηγορίας και να εκφωνήσει τα ονόματα των μαρτύρων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.

Τέλος, το δικαστήριο ξεκίνησε τις διαδικασίες για το διορισμό συνηγόρου στον πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης καθώς με το νέο κώδικα είναι υποχρεωτική η παράσταση και στα πλημμελήματα υπό προϋποθέσεις . Όπως εκτιμάται μετά το διορισμό του νέου συνηγόρου θα απαιτηθεί διακοπή της διαδικασίας λίγων η ετών για να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία.

Πάντως, ο κ. Φωστιέρης στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του κάτι που δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει και στο εφετείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments