Γεωπολιτικά

Στη Κίνα ο Όρμπαν μετά την αμφιλεγόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Στη Κίνα ο Όρμπαν μετά την αμφιλεγόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a meeting with EU leaders, in Bucharest, Romania, April 3, 2024. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS/ File photo

Με τον ηγέτη της Κίνας στο Πεκίνο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ένα ταξίδι που έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Όρμπαν και ο Σι Τζινπίνγκ θα «έχουν μια σε βάθος επικοινωνία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. […]

Με τον ηγέτη της Κίνας στο Πεκίνο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ένα ταξίδι που έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν και ο Σι Τζινπίνγκ θα «έχουν μια σε βάθος επικοινωνία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Ο Όρμπαν ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Την Παρασκευή 5/7, ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα στο πλαίσιο μιας αυτοαποκαλούμενης «ειρηνευτικής αποστολής», με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάζουν την κίνηση Όρμπαν, ενώ δήλωσαν ότι δεν είχε καμία εντολή να εκπροσωπεί το μπλοκ σε θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα, φτάσαμε στο Πεκίνο, για τον τρίτο σταθμό της ειρηνευτικής μας αποστολής», ανέφερε ο Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook, η οποία περιείχε μια εικόνα χαμογελαστών αξιωματούχων στο αεροδρόμιο. Μιλώντας μαζί με τον Ρώσο ηγέτη μετά τις συνομιλίες, ο Όρμπαν παρουσίασε τον εαυτό του ως μοναδικά ικανό να μεσολαβήσει για τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν υπήρξε πρόοδος για την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιτέθηκε στον Όρμπαν για το απροειδοποίητο ταξίδι του στη Μόσχα, με αποτέλεσμα η Ουγγαρία να πει στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτη να την επισκεφθεί. Η Μπέρμποκ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό της στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ως επί το πλείστον ουδέτερο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Ωστόσο, έχει αναπτύξει μια βαθιά συμμαχία με τη Μόσχα στο πλαίσιο αυτού που ο Σι και ο Πούτιν ονόμασαν φιλία «χωρίς όρια». Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφθασε το 2023 στο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments