Διεθνή

Μπορεί ο Μελανσόν να αναστήσει τη ριζοσπαστική αριστερά;

Μπορεί ο Μελανσόν να αναστήσει τη ριζοσπαστική αριστερά;

Πηγή Φωτογραφίας: Verso Books

Το ερώτημα για πολλούς τώρα είναι αν θα «υποταχθούν» ή όχι οι «Ανυπότακτοι» του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο απρόβλεπτος εκλογικός θρίαμβος της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, μετά την πρόσφατη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, έφερε αισιοδοξία σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, όμως, εκφράζονται προβληματισμοί για το αν θα τα καταφέρουν και αν θα μείνουν ενωμένοι οι πρωταγωνιστές του Μετώπου. Ήδη, σύμφωνα με σενάρια τα οποία αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, διερευνάται η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που θεωρείται «ακροαριστερή».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστών, οικολόγων και κομμουνιστών που δημιουργήθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Παρόλες τις διαφορές τους, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν την πρόσβαση της ακροδεξιάς στην εξουσία. Το Μέτωπο δεν είχε επικεφαλής στις εκλογές και δεν είχε ορίσει υποψήφιο για πρωθυπουργό, αλλά η προσωπικότητα του Μελανσόν ξεχωρίζει ως ένας εξαιρετικός ρήτορας με στρατηγική σκέψη και έντονο ταπεραμέντο.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η συμμαχία περιλαμβάνει τόσο σοσιαλιστές του χαβιαριού, όσο και αριστερούς ριζοσπάστες, καθώς και μια λαϊκή Γαλλία, οι οποίοι είναι πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση. Παρόλα αυτά, όλοι συμφωνούν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις από εδώ και πέρα.

Οι “Ανυπότακτοι” του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αποτελούν έναν ισχυρό αριστερό πυλώνα του Μετώπου, αναμένεται να διαφωνήσουν με τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους. Χθες, για παράδειγμα, ο Μελανσόν δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος με την άφιξη μιας αριστερής κυβέρνησης, κάτι που δεν ικανοποίησε όλους.

Το στοίχημα για πολλούς τώρα είναι αν θα «υποταχθούν» ή όχι οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν.

Ορισμένα στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που είναι σοσιαλιστές, έχουν μεγαλύτερες διαφορές με το Μακρόν σε πολλούς τομείς και αναμένεται να διαφωνήσουν όταν έρθει η ώρα για την κοινή πολιτική. Πολλά θα κριθούν από το αν θα υπερισχύσουν οι θέσεις τους ή της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, που ορισμένοι θεωρούν “ακραίες”.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, είναι το πιο γνωστό πρόσωπο του Μετώπου και ένας επιβλητικός πολιτικός που παλιά ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, αλλά ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Από την άλλη, ο ανερχόμενος σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλικσμάν, μέλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει ηρεμία μετά τη νίκη τους και ότι χρειάζεται διάλογος σε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Σήμερα τα βλέμματα στην Ευρώπη είναι στραμμένα στη Γαλλία και περιμένουν τα επόμενα βήματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Θα δικαιωθεί ο Τσίπρας που έλεγε ότι ο Μελανσόν δεν θέλει να κυβερνήσει και σε περίπτωση νίκης δεν θα ξέρει τι να κάνει; Ή θα δικαιωθεί ο Μελανσόν που έλεγε ότι αυτός δεν θα συμβιβαστεί και δεν θα γίνει νέος Τσίπρας; Ο δρόμος του δεν θα είναι εύκολος. Ειδικά οι «Ανυπότακτοι», ως πιο ριζοσπάστες, θα βρουν αρκετά εμπόδια μπροστά τους και πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του γαλλικού λαού την επόμενη μέρα. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, πάντως, αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments