Politico: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Πηγή Φωτογραφίας: Jean-Luc Mélenchon, leader of France Unbowed, delivers an election night speech at the party headquarters in Paris. Sameer Al-Doumy/AFP
Η νίκη της αριστερής παράταξης, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας σημαίνει σίγουρά ένα πράγμα: Είναι εξαιρετικά αβέβαιο το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Η επιλογή ανήκει επίσημα στον πρόεδρο της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν δεσμεύεται νομικά από τα αποτελέσματα των εκλογών — αν και η πολιτική συνήθεια επιβάλλει ο αρχηγός της κυβέρνησης να επιλέγεται από τις τάξεις της ισχυρότερης πολιτικής δύναμης ή συνασπισμού.
Το μεγάλο ερώτημα
Βέβαια, το ερώτημα στα χείλη όλων στη Γαλλία είναι το ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό η Αριστερά, καθώς σε αντίθεση με τη Λεπέν (Μπαρντελά) και τον Μακρόν (Ατάλ), οι αριστεροί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο.
Οι δύο κύριες δυνάμεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η France Unbowed και οι Σοσιαλιστές, θα έχουν το μεγαλύτερο βάρος στις επερχόμενες συνομιλίες, οι οποίες μάλλον αποκλείουν εξαρχής την αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, παρά την έντονη παρουσία της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Μελανσόν και οι πιστοί του
Η δύναμή του France Unbowed στο κοινοβούλιο, σε συνδυασμό με την ισχυρή εμφάνιση του Μελανσόν στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, θα δώσει επιχειρήματα στο LFI για να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις τους.
Εάν δινόταν η επιλογή στο LFI, η προφανής επιλογή θα ήταν πιθανότατα ο ίδιος ο Μελανσόν, αλλά η διχαστική προσέγγιση του πυροσβέστη στην πολιτική και η σκληρή στάση σε θέματα που κυμαίνονται από την οικονομία έως τον πόλεμο στη Γάζα τον έχουν κάνει τοξικό για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Άλλωστε, οι ηγέτες των άλλων συνιστωσών του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα τον υποστήριζαν για πρωθυπουργό.
Πάντως, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα όπως ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Mατίλντ Πανό, η ανερχόμενη Κλεμένς Γκετέ ή ο Ερίκ Κοκρέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Οι πρώην «σύντροφοι» του Μελανσόν
Η πρώτη πρόκληση για την ηγεσία του Μελανσόν και των συμμάχων του ίσως να προέλθει από βουλευτές που κάποτε πολέμησαν δίπλα του, αλλά έκτοτε έκοψαν τους δεσμούς τους μαζί του. Τέτοιοι υποψήφιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ιδεολογικά εναρμονισμένοι με τον κυρίαρχο κλάδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ θεωρούνται λιγότερο διχαστικοί από τον Μελανσόν.
Αυτά περιλαμβάνουν τον Φρανσουά Ρουφέν, έναν πρώην δημοσιογράφο και σκηνοθέτη που προσβλέπει σε μια υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο οποίος επέκρινε το LFI για αυτό που περιέγραψε ως έλλειψη προσέγγισης στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας.
Οι αναγεννημένοι σοσιαλιστές
Οι Σοσιαλιστές έχουν λιγότερους βουλευτές από το France Unbowed, αλλά εντούτοις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο κοινοβούλιο και έχουν κλείσει το χάσμα με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Πιθανοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να προέλθουν από τη νέα γενιά σοσιαλδημοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, του απερχόμενου προέδρου της ομάδας του Μπορίς Βαγιό ή του επικεφαλής υποψηφίου στις ευρωεκλογές Ραφαέλ Γκλικσμάν.
Οι «εξωκοινοβουλευτικοί» Ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων ίσως να είναι η επιλογή από κάποιον εκτός της πολιτικής σκηνής.
Ο σοσιαλδημοκρατικός ευρωβουλευτής Γκλικσμάν έθεσε αυτή την επιλογή στο τραπέζι τον περασμένο μήνα, προβάλλοντας τον Λοράν Μπερζέ, πρώην ηγέτη του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας