Διεθνή

Τι θα μπορούσε να “φέρει” μια ακροδεξιά γαλλική κυβέρνηση

Τι θα μπορούσε να “φέρει” μια ακροδεξιά γαλλική κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: France's far-right leader Marine Le Pen delivers a speech for the next year's municipal elections in an end-summer annual address to partisans in Frejus, France September 15, 2019. REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, πολλοί φοβούνται την αυστηροποίηση των νόμων κατά των μεταναστών και των θρησκευτικών πρακτικών σε περίπτωση που η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές.

Εβραίοι και μουσουλμάνοι φοβούνται ότι μια νίκη της ακροδεξιάς στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα μπορούσε να πλήξει την ελευθερία της θρησκευτικής τους άσκησης.

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, πολλοί φοβούνται την αυστηροποίηση των νόμων κατά των μεταναστών και των θρησκευτικών πρακτικών σε περίπτωση που η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές.

“Δεν είναι το θέμα της μετανάστευσης που κυριαρχεί στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, αλλά αυτό της μουσουλμανικής μετανάστευσης”, δήλωσε στο Al-Monitor ο Γάλλος κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μισέλ Κρεσπύ, προσθέτοντας ότι “η θέση του Ισλάμ στις μέρες μας για τη Γαλλία ήταν σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα θέματα αυτής της εκστρατείας, μαζί με τον αντισημιτισμό και τον πόλεμο της Γάζας”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουνίου, αφού το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός συγκέντρωσε 31% στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρώτος γύρος των εκλογών για το γαλλικό κοινοβούλιο προσέφερε στο Εθνικό Συναγερμό το 33% των ψήφων, αλλά πολλοί από τους υποψηφίους δεν έφτασαν το απαιτούμενο 50%. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο. Αυτό που διακυβεύεται είναι το ζήτημα της πλειοψηφίας.

“Το ποσοστό της ψήφου ήταν ιδιαίτερα υψηλό την περασμένη Κυριακή σε όλες τις περιοχές, κυρίως στις πιο ταπεινές γειτονιές, γιατί το διακύβευμα ήταν ιδιαίτερα δραματικό. Η 7η Ιουλίου θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά από το 1944 που η Γαλλία θα κυβερνηθεί από την ακροδεξιά. Και έτσι, πολλοί άνθρωποι που συνήθως δεν ψηφίζουν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για τον πρώτο γύρο”, δήλωσε ο Κρεσπύ.

Δύο πιθανά σενάρια

Ο Κρεσπύ εξηγεί ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια.

“Το πρώτο, πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα βρεθούμε με τρεις πολιτικές δυνάμεις, λίγο πολύ ίσες, δηλαδή την ακροδεξιά, το κόμμα του Μακρόν και την άκρα αριστερά. Σε μια τέτοια κατάσταση, όποιος και αν δημιουργήσει πλειοψηφία θα μπλοκαριστεί ουσιαστικά σε κάθε πρωτοβουλία ή νομοθεσία που θα προσπαθήσει να προωθήσει, επειδή η πλειοψηφία του θα είναι πολύ εύθραυστη”, λέει.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό του Εθνικού Συναγερμού που σημειώνει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή περισσότερες από τις μισές έδρες της εθνικής συνέλευσης από τις 577.

“Ακόμη και αν το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα βρεθεί μπλοκαρισμένο στα περισσότερα μέτωπα. Θα έρθουν σε συγκρούσεις απέναντι στον πρόεδρο, τη Γερουσία, το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα εργατικά συνδικάτα. Οι όποιες προσπάθειές τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποσχέσεις που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα προσκρούσουν σε τοίχο”, σημείωσε ο Κρεσπύ.

“Ως εκ τούτου, για να κατευνάσουν τους ψηφοφόρους τους, νομίζω ότι θα επικεντρωθούν σε μη οικονομικά ζητήματα, δηλαδή στη μετανάστευση, στην επιβολή του νόμου, στην εξουσία του κράτους κ.λ.π. Αλλά εστιάζοντας σε αυτά τα θέματα, θα επιδεινώσουν τις ήδη βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και τον κίνδυνο βίαιων αντιδράσεων”.

Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρτίν Γκοζλάν συμφωνεί ότι ακόμη και αν κερδίσει, ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα μπορέσει να προωθήσει πολλά από τα σχέδιά του όσο ο Μακρόν είναι ακόμη πρόεδρος. “Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα δείξει την πιο ριζοσπαστική του πλευρά τώρα, αλλά μάλλον θα πάρει τον χρόνο του. Σίγουρα, θα προωθήσει λαϊκιστικές κινήσεις για να κερδίσει την εύνοια της εκλογικής του παράταξης , αλλά θα προσπαθήσει επίσης να δείξει ότι είναι ικανό να κυβερνήσει πραγματικά τη χώρα”, δήλωσε ο Γκοζλάν.

Θρησκευτικές πρακτικές σε κίνδυνο;

Με την πάροδο των ετών, το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού εγκατέλειψε σταδιακά την υπόσχεσή του να απαγορεύσει τα περισσότερα από τα επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα στον δημόσιο χώρο στο όνομα της κοσμικότητας, μια αλλαγή που καθησύχασε κάπως τους Γάλλους Εβραίους. Από την άλλη πλευρά, το κόμμα θέλει να απαγορεύσει το μουσουλμανικό πέπλο από τους δημόσιους χώρους. Η απαγόρευση της μαντίλας αποτελούσε μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα που προτείνεται για τις τρέχουσες βουλευτικές εκλογές. Οι ηγέτες του Εθνικού Συναγερμού παραδέχονται ότι θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. “Αυτό παραμένει ένας στόχος για το 2027”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντέλα στα μέσα Ιουνίου, αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα είναι επίσης συνετό στο θέμα της θρησκευτικής σφαγής των ζώων. Στο παρελθόν, η απαγόρευση της σφαγής των ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση αποτελούσε βασική αιτία για τη Λεπέν. Έκτοτε, το κόμμα έχει μετριάσει τις δηλώσεις του επί του θέματος. Ένα από τα ανώτερα στελέχη του, ο Σεμπαστιάν Τσενου, δήλωσε ότι αν το κόμμα κερδίσει, θα φέρει σε επαφή τους ηγέτες της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας και θα τους ζητήσει να καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν δεν βρεθεί λύση, η σφαγή halal και η σφαγή kosher θα κηρυχθεί εξαίρεση από τον κανόνα της αναισθητοποίησης πριν από τη σφαγή.

Οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας με τους οποίους μίλησε το Al-Monitor εξέφρασαν σκεπτικισμό, σημειώνοντας ότι το θέμα αποτελεί βασική αρχή της Λεπέν εδώ και πολλά χρόνια. “Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο μια προηγούμενη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη σφαγή halal και kosher, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας. Ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να στηριχτεί σε τέτοιες αποφάσεις, προσποιούμενος ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις ακολουθήσει και στη Γαλλία”, δήλωσε στο Al-Monitor υψηλόβαθμος Γάλλος Εβραίος ηγέτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Είναι ενδιαφέρον ότι οι Άραβες μουσουλμάνοι ηγέτες στο εξωτερικό δεν έχουν αντιμετωπίσει δημοσίως αυτούς τους φόβους για νόμους κατά του Ισλάμ”, δήλωσε ο Γκοζλάν. “Νομίζω ότι οι περισσότερες αραβικές χώρες θα παραμείνουν σιωπηλές επειδή δεν θέλουν να παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Γαλλίας και επίσης επειδή εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού θα είναι μεν πολύ πιο σκληρή στη μετανάστευση και στο ακραίο Ισλάμ, αλλά δεν θα προκαλέσει τις κυρίαρχες μουσουλμανικές κοινότητες, τουλάχιστον όχι τώρα”, πρόσθεσε ο ηγέτης.

Μέση Ανατολή και εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική έπαιξε ελάχιστο ρόλο στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα. Σε περίπτωση που ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταφέρει να συγκεντρώσει σαφή πλειοψηφία, τα άλλα κόμματα ενδέχεται να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν έναν ad hoc συνασπισμό. Το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεάσουν οι αντι-ισραηλινές θέσεις της άκρας αριστεράς την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

“Το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed κατάφερε να κινητοποιήσει αρκετούς ψηφοφόρους. Από τις έρευνες και τις εκτιμήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε ότι πήραν τις ψήφους της παραδοσιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, των ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα συνδικαλισμένοι- πήραν κοντά στο 40% των νέων ψηφοφόρων και πήραν περίπου τα δύο τρίτα της ψήφου των μουσουλμάνων, οι οποίοι υποστήριξαν τη France Unbowed λόγω των θέσεών της για τη Γάζα”, δήλωσε ο Κρεσπύ. “Δεν υπήρχαν θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – μόνο το θέμα της Γάζας”.

Ο Γκοζλάν σημείωσε ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής η France Unbowed, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, ο ηγέτης του κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν συνοδευόταν στη σκηνή από την πολιτική ακτιβίστρια Ρίμα Χασάν, μια νεοεκλεγμένη ευρωβουλευτή που προσχώρησε στη France Unbowed νωρίτερα φέτος και έχει γίνει σύμβολο της αντι-ισραηλινής πολιτικής της άκρας αριστεράς.

Ο Γκοζλάν εξήγησε ότι η εξωτερική πολιτική στη Γαλλία είναι παραδοσιακά προνόμιο του προέδρου και όχι της κυβέρνησης. Και ακόμη και αν η France Unbowed είναι μέρος του επόμενου συνασπισμού, με ορισμένους υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, είναι αβέβαιο αν οι γαλλικές θέσεις για τον πόλεμο στη Γάζα θα αλλάξουν δραματικά.

“Η France Unbowed δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν φτάσει στην κυβέρνηση θα είναι να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Ο Μακρόν είχε πει ότι δεν είναι αντίθετος κατ’ αρχήν, αλλά ότι πρέπει να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Ο Εθνικός Συναγερμός είπε ότι η αναγνώρισή του τώρα θα σήμαινε επιβράβευση της τρομοκρατίας. Για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την ακριβή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και πόσο θα πιεστεί ο πρόεδρος”, δήλωσε ο Γκοζλάν.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments